Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Azeri kiadatás - Jobbik: a magyar kormány súlyos hibát követett el

Vona Gábor kifejtette: ebben a helyzetben senki nem hiszi már el Orbán Viktornak, hogy őt csupán "átverte" az azeri vezetés.
A Jobbik elnöke szerint a magyar kormány elvileg a nemzetközi jog szabályai szerint járt el az azeri baltás gyilkos kiadadásával kapcsolatban, mégis súlyos hibát követett el, mert a kiadatás időben "csúnyán egybeesik" a hetek óta lebegtetett azeri pénzügyi segély hírével.

Vona Gábor a Facebookon publikált, de az MTI-hez is eljuttatott írásában kifejtette: ebben a helyzetben senki nem hiszi már el Orbán Viktornak, hogy őt csupán "átverte" az azeri vezetés. Szerinte a világ most úgy tekint rá, mint aki szorult helyzetében eladta saját és hazája erkölcseit.

Vona Gábor úgy vélte: a kormányfő külügyi kompetenciáját illetően is súlyos kérdőjelek merültek fel, hiszen az azeri-örmény ellentét közismert, egy ilyen ügyben sokkal körültekintőbben kellett volna eljárnia.

Hozzátette: hibázott az azeri vezetés is, mert ezzel a lépéssel a nála amúgy is jóval erősebb örmény világlobbit csak tovább erősítette, míg saját szimpátia-indexét minden bizonnyal erősen roncsolta. Hibásnak találta az ellenzéki politikus az örmény vezetést is, mert engedte, hogy az indulatok elszabaduljanak. Sőt arra táptalajt adott, ezen belül is a - jogi értelemben mindenképp - vétlen Magyarország elleni gyűlöletnek, ahelyett, hogy megpróbálta volna segíteni az ottani emberek tisztánlátását.

Összegzése szerint a konkrét ügyben, ha van olyan, hogy igazság, akkor az inkább az örmény oldal felé billen. Ugyanakkor az a meggyőződése, hogy Magyarország egyik legfontosabb külpolitikai partnere Azerbajdzsán kell, hogy legyen. Jóban kell lenni Örményországgal is, de felismerve saját nemzeti érdekeinket, nekünk az azeri vezetéssel kell különösen erős és jó kapcsolatokra törekedni - hangoztatta Vona Gábor.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította).
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menesztené Polt Pétert a DK

A Fidesz viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy Molnár Gyula ügyében a korábbi legfőbb ügyész,… Tovább olvasom