Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Azeri kiadatás - MSZP: a parlament feladata a károk enyhítése

Indítványban felszólítják a kormányt, hogy mindent tegyen meg a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért.
Az MSZP szerint a parlament feladata, hogy enyhítse az azeri baltás gyilkos kiadása miatt az országot ért károkat.

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján ezzel indokolta azt a szerdán beterjesztett szocialista határozati javaslatot, amely elítéli Ramil Safarov átadását az azeri hatóságoknak, valamint megbízza a házelnököt, hogy tolmácsolja a magyar nemzet együttérzését és sajnálatát az azeri baltás gyilkos által meggyikolt örmény katonatiszt hozzátartozóinak és az örmény népnek. Az indítvány felszólítja a kormányt, hogy mindent tegyen meg a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért.
Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés már jövő hétfőn vegye napirendjére az előterjesztést.

Tóbiás József kifejtette: Safarov átadását nem lehet meg nem történtté tenni, de az okozott károk egy részének enyhítése lehetséges, és ez elsősorban a parlament feladata. Úgy fogalmazott, a kormánypárti képviselők válaszút előtt állnak, hogy követik-e az ügyben hibát elkövető kormányzatot vagy "Magyarország iránt érzett felelősségük erősebbnek bizonyul", és hozzájárulnak a károk mérsékléséhez, illetve kifejezik együttérzésüket az örmény népnek.

A politikus kitért arra is, hogy a szocialista kormányok Azerbajdzsán többszöri kérése ellenére sem adták át az azeri hatóságoknak Ramil Safarovot. A határozati javaslat indoklása szerint az MSZP vezette kormányok azért tagadták meg a kérést, mert "köztudomású tény volt", hogy Safarov hazájában nem bűnhődne tettéért, sőt hősként ünnepelnék.

Az előterjesztés azt is rögzítené, hogy a baltás gyilkos átadása Azerbajdzsánnak "a magyar polgárok emberi tisztességbe vetett hitének, erkölcsi tartásának és értékrendjének, illetve Magyarország nemzetközi tekintélyének és kapcsolatainak rombolását, súlyos sérelmét" okozota.

Az MSZP mindemellett továbbra is szükségesnek tartja, hogy a parlament külügyi és alkotmányügyi bizottsága tárja fel a baltás gyilkos átadásának hátterét, így betekinthessen a döntés-előkészítés során született iratokba is.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Olvasóink írták

  • 1. Csecs 2012. szeptember 05. 19:14
    „A parlament feladata az msz(m)p és jogelődei által 67 év alatt okozott károk felszámolása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkosjelöltet fogtak el a terrorelhárítók

Fegyverrel fenyegetőzött egy nő a Váci utcában, a pszichiátriára szállították. Tovább olvasom