Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Azonnal csökkentené az alapkamatot Bokros Lajos

A 8 százalékos alapkamat csökkentését már a jegybank új elnöke, Simor András kinevezésekor el kellett volna kezdeni - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) keddi budapesti fórumán.
A jelenlegi magas alapkamat csak a spekulációnak kedvez, hiszen az olcsó jenkamat mellett felvett hitelt logikus magas hozamú magyar államkötvénybe fektetni - mondta Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter. Emellett Bokros ismét megemlítette, hogy átfogó, elsősorban kiadáscsökkentésre alapozó államháztartási reformok nélkül nincs gyors gazdasági növekedés. "Többlet növekedési energia csak az államháztartás kisebb terjedelme és kisebb államháztartási hiány mellett nyerhető ki a gazdaságból" - mondta, hozzátéve: ha az állam elszívja a forrásokat, akkor például kevesebb vállalati beruházás valósulhat meg.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési irodájának keddi elemzése azt írta: Simor András jegybankelnöknek a döntés után adott helyzetértékelése "a vártnál egy árnyalattal héjább volt". Simor kiemelte például, hogy a bérinfláció alakulását még mindig nehéz megítélni, és a nem tartós fogyasztási cikkek inflációja a múlt hónapban nagyobb volt a várakozásnál. A GS szerint ugyanakkor a ház alapeseti forgatókönyve változatlanul az, hogy június/júliusban várható az első kamatcsökkentés, de megfelelő adatok és forintárfolyam esetén "a májusi csökkentés is lehetséges".

A ház még a múlt héten is "július körül" kezdődő kamatcsökkentést prognosztizált, azzal megtoldva, hogy ezt a folyamatosan magas bérkiáramlási adatok késleltethetik addig, amíg a jegybanknak "nem lesz tisztább képe a gazdaság állapotáról". A GS keddi új előrejelzése szerint a kamatpályát innen az adatok vezérlik majd; ezek legfontosabbikának a cég a május 11-én esedékes új inflációs adatsor szolgáltatási összetevőjét, valamint a május 17-ei béradatsorból a magánszektor prémiumok nélküli bruttó (márciusi) bérnövekedését tartja. A Goldman Sachs a következő 12 hónapra összesen 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsít.

A JP Morgan keddi londoni elemzése egyenesen a ház alapeseti forgatókönyvének nevezi a május 21-ei, negyed százalékpontos kamatcsökkentést. Jóllehet az MNB "még nincs teljesen meggyőződve arról", hogy az inflációs várakozás ellenőrzés alatt van, a bérdinamika további stabilizációja, az enyhe maginfláció és a stabilan erős forint azonban elégséges alapot ad a jegybanknak a monetáris enyhítés elkezdésére a következő hónapokban, áll a JP Morgan előrejelzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztés

Sopron Munkatársunktól Tovább olvasom