Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Azonnal össze kell hívni a kábítószerügyi eseti bizottságot

Az MDF az Országgyűlés Kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi, mert az elmúlt napokban több ember is meghalt itthon kábítószer-túladagolásban.
A rendkívüli ülésen az országos rendőrfőkapitányt, az igazságügyi és rendészeti minisztert, az egészségügyi minisztert, valamint a szociális és munkaügyi minisztert kérdeznék egyebek mellett arról, milyen lépéseket akarnak tenni, hogy megelőzzék az újabb haláleseteket - mondta hétfőn újságíróknak Pettkó András MDF-es képviselő, az eseti bizottság alelnöke.

Az MDF szerint nyári szünet van ugyan, de az eseti bizottságot össze kell hívni, mert az elmúlt napokban rövid idő alatt majdnem 10 emberrel végzett kábítószer, és többen csak az orvosoknak köszönhetően maradtak életben. Prevenció, kezelés, rendvédelem - ennek a három területnek kellene összenhangoltan és megfelelő költségvetési támogatással működnie ahhoz, hogy hatékony legyen Magyarországon drogellenes küzdelem, magyarázta Pettkó András.

Az ellenzéki politikus úgy véli: a Büntető Törvénykönyv drogfogyasztásra- valamint árusításra vonatkozó részéhez most nem kellene hozzányúlni, de több pénzt kellene biztosítani a megelőzésre, valamint a rendőrség kábítószer-ellenes tevékenységéhez. Utóbbi például azt jelenti, hogy a rendőrségnél több drogkereső kutyára lenne szükség, és a létszámot is növelni kell, akárcsak a vám- és pénzügyőrségnél.

Az MDF-es országgyűlési képviselő hivatkozott az Állami Számvevőszék 2006-os jelentésére, amely szerint 2000-től dinamikusan nőtt itthon a drogellenes küzdelemre fordított állami pénz. 2004-ben volt a csúcs, akkor ez az összeg 1 milliárd 900 millió forint volt, 2007-re viszont 1 milliárd 200 millióra csökkent. A 2008-as költségvetésben 1 milliárd 342 millió forintot különítettek el erre a célra, azaz körülbelül 100 millió forint volt csak a növekedés tavalyhoz képest. El kell érni, hogy jövőre a támogatás mértéke megközelítse a 2004-es szintet - mondta Pettkó András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány szándékosan teszi tönkre a sportegészségügyet?

A Fidesz szerint a kormány teljesen szétverte és szándékosan tette tönkre a sportegészségügyet. Tovább olvasom