Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Azonnali jogvédelem kell családon belüli erőszak esetén

Kiemelkedő a bíróság szerepe a családon belüli erőszak visszaszorításában, mert elengedhetetlen az azonnali jogvédelem ezen a téren - mondta a a Kúria elnöke Budapesten.

A Bírónők Egyesületének a családon belüli erőszak témakörében tartott rendezvényén Darák Péter rámutatott: a nőket, gyermekeket, időseket is érintő, a lelki, fizikai és szexuális bántalmazást is magában foglaló probléma leküzdését a közömbösség megnehezítheti. Az elkövetők törekednek arra, hogy korlátozzák a bántalmazottak kapcsolattartását a barátokkal, a rokonokkal, a bántalmazó sokszor saját magát állítja be áldozatul, a családok pedig gyakran tabuként kezelik ezeket az eseteket - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy önálló büntetőjogi tényállásként lehet majd üldözni a családon belüli erőszakot a közeljövőben, az alapvető jogok biztosa pedig minden évben külön projektekben vizsgálja a gyermekek jogainak sérülését. Megemlítette, hogy elkezdődött a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítása a rendőrségeken, és ehhez kapcsolódó módszertan elkészítésével is segítik a gyermekek jogainak védelmét.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete rámutatott: a családon belüli erőszakot minden társadalom megtapasztalja és elszenvedi. Véleménye szerint ezt a problémát nyilvános vitára kell bocsátani, megoldást pedig a jogi környezet megtárgyalása és a nyilvánosság együtt jelenthet.

Beszámolt arról, hogy hazájában hatvan százalékkal csökkent a családon belüli erőszak annak eredményeként, hogy 1994-ben elfogadták az ezt szankcionáló törvényt. Kitért arra, hogy az emberi jogi és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető probléma megelőzésére országában évente 5,8 milliárd dollárt költenek. Egy ország nem működhet jól, ha a népesség felére a családon belüli erőszak veszélye leselkedik - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a közművezeték-adóról szóló törvénymódosítást

Mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a… Tovább olvasom