Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Azonosították Zarkavi utódját

Az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozta az Abu Muszab al-Zarkavi utódjaként emlegetett férfi képét és személyazonosságát vagy legalábbis vélt személyazonosságát.
Az al-Kaida még hétfőn jelentette be, hogy egy bizonyos Abu Hamza al-Muhadzsír lesz a terrorszervezet új vezetője Irakban.

Az amerikai hadsereg szóvivője, William Caldwell tábornok szerint al-Muhadzsírt valójában valószínűleg Abu Ajub al-Maszrínak hívják, és egyiptomi származású. Afganisztánban képezték ki, és ő volt az, aki létrehozta az első al-Kaida-sejtet Irakban.

Sajtóértekezletén Caldwell tábornok arról beszélt, hogy al-Muhadzsír, alias al-Maszrí szoros kapcsolatban állt al-Zarkavival, s jelenleg pedig rendszeres kapcsolatot tart fenn Ajman al-Zavahirivel, akit Oszama bin Laden "jobb kezeként" tartanak számon.

Tegnap halt meg Irakban a 2500. amerikai katona. A hírt a Pentagon, vagyis a védelmi minisztérium jelentette be, de egyúttal azt is közölte, hogy az iraki háborúban elesett amerikai katonák lélekszáma sokkal alacsonyabb, mint a vietnami, vagy a koreai háborúban életüket vesztetteké volt. Közben a szenátus jóváhagyta az iraki és az afganisztáni háborúra előirányzott pótlólagos 65 milliárd 800 millió dollárt; amely összeget a képviselőház kedden hagyott jóvá.

Közben döntő többséggel elutasította az amerikai szenátus az Irakból történő csapatkivonásra vonatkozó indítványt. Hivatalos közlés szerint kilencvenhárom szenátor szavazott az amerikai katonák további iraki állomásoztatása mellett, s csupán hatan ellene.

Irak ügye napirendre került a washingtoni kongresszus másik házában, a képviselőházban is, ahol heves vitára került sor elsősorban az elesett amerikai katonák miatt.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom