Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Babaház nyílt Babóton

Pap Istvánné babóti babagyűjtő úgy döntött, hogy több száz darabos gyűjteményét a helybeliek rendelkezésére bocsátja. Az önkormányzat támogatta elképzeléseit, így megnyílhatott a babóti Babaház.
Babaház nyílt nemrégiben Babóton. A helybeli Pap Istvánné bocsátotta gyűjteményét a község rendelkezésére. Az önkormányzat a helyiséget biztosította a kiállítás számára, a gyűjtő pedig vállalta a múzeum igazgatói, tárlatvezetői, gondnoki teendőit. A termek kialakítását adományok segítették.
Pap Istvánné tíz esztendeje kezdte el a babák gyűjtését, mint fogalmaz, minél több került a tulajdonába, annál nagyobb lelkesedéssel rendezte kedvenceit. Ma már közel ezer darabot tudhat magáénak.
– Gyűjteményemben a vásárolt babák ugyanúgy megtalálhatók, mint az ajándékba kapottak – mesélt hobbijáról Pap Istvánné, Angéla. – Van régi, új és olyan is, amit már elhagyottan, a szemétből húztak ki az ismerőseim. Sokan tudják, hogy mivel lehet megörvendeztetni, a család, a rokonok, barátok számos babával leptek már meg. A szívemnek egyaránt kedves valamennyi, ezért kedvencem sincs. A gyűjtemény sokszínű, színes.
A Pap család babóti otthona rövidesen szűk lett a sok babának, ezért Pap Istvánné az önkormányzat segítségét kérte. A falu vezetői a kultúrház néhány termét adták át az asszonynak. A tárlat hetente kétszer, csütörtökön és szombaton van nyitva. Érdeklődő is akad szép számmal, főleg a helybeli gyerekek. Pk nemcsak gyönyörködhetnek a rengeteg játék babában, hanem Angéla néni segítségével kézimunkáznak is. Most éppen húsvétra készülnek, és nyuszikat „gyártanak”. Az eredetileg varrónő gyűjtő ugyanis saját maga öltözteti fel babáit, az alapanyagot ehhez textilboltos barátnője biztosítja.
– Amikor „babázni” kezdek, mindig van egy elképzelésem, hogy milyen is lesz a figura. Aztán menet közben ettől eltérek, de ha végzek, mindig tetszik az eredmény. Nagyon örülök neki, hogy sikerült a Babaházat létrehozni, köszönet érte az önkormányzatnak és a támogatóknak, a Babót Alapítványnak, Ivanics Ferenc képviselő úrnak és Bak Tamás plébánosnak, akik anyagilag segítették a munkánkat. Persze még sok a tennivaló, hiszen folyamatosan rendezgetni kell a gyűjteményt, és a termek sincsenek teljesen készen. Néhány polc elkelne, de egyelőre ehhez nincs meg a forrás, majd lassanként – jegyezte meg a babagyűjtő asszony.
Pap Istvánné számára tehát egyaránt kedves valamennyi baba, s mindig az utolsó tetszik a legjobban. Ajándékba éppen emiatt nem is ad senkinek egyet sem, maga gyönyörködik bennük, és most már bárki, aki elmegy, és megtekinti a Babóton nyílt Babaházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZJA: 30 napos határidő

Már utalják az adóvisszatérítést, írta lapunk korábban az APEH megyei igazgatóságának tájékoztatója alapján. Cikkünkre érkezett néhány kérdés az utalások 30 napos határidejével kapcsolatban.
Tovább olvasom