Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Bácskai János úgy véli, mindvégig helyesen cselekedett

A Kulcsár-ügy kapcsán bűnpártolással vádolt Bácskai János dandártábornok úgy véli, mindvégig helyesen cselekedett. Bácskai az utolsó szó jogán szólalt fel a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa előtt. A nap folyamán várhatóan ítéletet hirdetnek.
Utólag is úgy látja, helyesen cselekedett, amikor értesített a rendőrséget, hogy a Pannonpast-ügy iratait veszély fenyegeti a K&H Equities Rt.-nél - mondta Bácskai János dandártábornok az utolsó szó jogán, az ellene hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán Szegeden.

A rendőrség tájékoztatásáról mindenképpen dönteni kellett, s bár az ezt követő tevékenységben lehet hibát találni, de nem volt bűnös szándék, és bűncselekmény sem történt - hangsúlyozta a maffiaellenes központ korábbi vezetője. A tábornok elmondta azt is, hogy akkor még rendkívül kevés információ állt rendelkezésére.

Ezzel szemben a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai - Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetései alapján - tudhatták, hogy a brókercég befektetési tanácsadó üzletágvezetője az általa elkövetett bűncselekmény miatti felelősségre vonást elkerülendő szeretné, hogy a rendőrség a PSZÁF előtt vigyen el iratokat - közölte Bácskai János, aki - mint mondta - csupán a bizonyítékokat fenyegető veszélyről tájékoztatta a rendőrséget, soha nem utasította az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársait, és nem beszélt konkrét iratokról, vagy időpontról.

Bácskai János a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítő jegyzőkönyvek bizonyítékként történő felhasználásával kapcsolatban elmondta: titkosszolgálati eszközöket kizárólag célhoz kötötten, adott személy és konkrét bűncselekmény kapcsán lehet felhasználni. A tábornok hozzáfűzte, hogy szakmai szempontból az lett volna a helyes, ha telefonjának lehallgatását az első gyanús jelre elrendelik.

A büntetőperben korábban nem jogerősen a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után, másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az első fokú ítéletet és új eljárást rendeltek el. Ebben a megismételt eljárásban hirdet elsőfokú döntést a nap folyamán a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom