Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Bagi Iván elmenekült

Amint aelhangzott a szó: interjú, Bagi felpattant és rutinosan közölte, a Nacsa nyilatkozik.

Bagi Iván elmenekült. Amint a Richter Terem öltözőjében elhangzott a szó: interjú, Bagi felpattant és rutinosan közölte, a Nacsa nyilatkozik, ők így egyeztek meg, ne legyen sértődés, ez az ő rendjük. Nacsa szereti a nyilvánosságot, Bagi nem. Amit tiszteletben kell tartani, azt tiszteletben tartjuk. De ami nyilvános, az meg nyilvános. Így aztán Nacsa nyilatkozik a Kisalföldnek.

– Nem kínos ez, hogy a kettős helyett mindig csak Olivér nyilatkozik? Egy átverős műsorban Iván már el is játszotta, hogy befejezi, elég volt a háttérbe szorításból, összeáll a Hadházyval egy új műsorra.

– Nem, biztosan jó lesz így, mi megegyeztünk abban, hogy Iván nem nyilatkozik. Ez n em valami kitalált manír, ő valóban irtózik az interjúktól. Én meg nem titkoltan szeretem a nyilvánosságot.

– Az ember nem úgy születik, hogy humorista lesz. A humorista is volt kisgyerek. Akkor mi volt az álom?

– Sportriporter szerettem volna lenni. Sokféle sportot űztem, úsztam, focibolond vagyok. Az utazásaimat is összekötöm, ha lehet, valami jó meccs megnézésével. Az álom részben teljesült, most ki is tudom élni, hiszen a kereskedelmi sportcsatornán van egy elemző műsorom, amit imádok.

– A sport, a nagy teljesítmények, kihívások cseppet sem viccesek, bár kétségtelen, vannak mulatságos pillanatok, amikor nagyokat esnek a versenyzők, vagy amikor csapatjátékosok örülnek a sikernek. Mikor kanyarodott a paródiák felé?

– Még a gimiben. Annak idején iskolai rendezvényeken kezdtem szerepelni, aztán sok házibulira jártunk és az ember szívesen produkálta magát ott is. Egy ilyen házibulin jött oda hozzám az Iván. Azt mondta, borzasztóan zavarta a produkcióm, sőt, egyenesen idegesítő voltam számára. Ugyanis ő hasonló produkcióval szokott fellépni, és azt mondta, sajnos én is jó vagyok. Ez meghatározó találkozás volt, az egész életemre kihatott minden téren. Attól a perctől vagyunk együtt.

– Miközben mindenki panaszkodik, milyen nehéz a pályára jutás, a Bagi–Nacsa párosnak ez valahogy minden görcs nélkül, gyorsan ment. Valaki a hónuk alá nyúlt?

– Lehet, hogy hihetetlen, de a suliban, osztálytermekben találtuk ki az első számunkat. A Petőfi rádióban ment a Rádiókabaré, bemondták, hogy a szerkesztője Sinkó Péter, így aztán felhívtuk a telefonkönyvben lévő számon a rádiót és időpontot kértünk Sinkótól. Tetszettünk. Másnap nyilvános rádiófelvételen szerepelhettünk. Itt figyelt fel ránk Farkasházy Tivadar és elhívott az MTV Zártosztály című műsorába. Aztán jött a humorfesztivál 1996-ban, amin elindultunk, majd az 1998-ast meg is nyertük. És elrepült úgy ez a kilenc év, hogy most már szerveznünk kell megalakulásunk 10. évfordulóját.

– Ebben a tíz évben a legnagyobb sikert a Banánhéj című műsor jelenti. Ennek az elemeiből sokat látni az élő műsorokban is. Stand up show – ez a műfaj elnevezése. Sok ilyen kiálló kiválóság van a médiában, elég, ha csak a két Sándort említem, Friderikuszt és Fábryt.

– Ők ketten azok, akik a legnagyobb hatással vannak ránk. Fábry nem titkoltan a mesterünk, tőle tanultuk a legtöbbet. Nemcsak a szakmáról, de a szakmai alázatról is. És kaptunk tőle egy értékrendet. Ha azzal vádolnak, hogy valami vulgáris, hogy túl sok a testre utaló elem, nos Hofi óta jelen van a színpadon ez a szókimondás. Mi is ennek a hívei vagyunk, de sosem megyünk övön alulra. Általában a világ dolgaival kapcsolatban is szókimondóak vagyunk. Nem titkolt célunk az, hogy felnyissuk az emberek szemét: lássák, mi az a szenny, az a sok hazugság, amit a média vagy a politika ránk zúdít. Szeretnénk, ha elgondolkodnának, hogy milyen valós és egyenes az, ami görbe tükörnek látszik. Ezért szeretjük jobban az élő műsorokat, ahol szókimondóbbak lehetünk. Az elején mindig el is mondjuk, hogy képzeljék a színpad sarkára a 18-as karikát, és megkérjük a nézőtéri gyerekeket, hogy néha fogják be a fülüket.

– A tévében ki tiltja meg a kimaradó részeket?

– Óriási a cenzúra. A politika, a közélet, a gazdaság szereplőiről nem ránthatjuk le keményen a leplet. Szerintem most nagyobb a félelem attól, hogy mi lesz, ha valami olyan elhangzik, ha valaki megsértődik, mint volt a régi rendszerben. Érdekek, összefonódások, vagy csak potenciális jövőbeni remények miatt óvatosak a tévések. Ám a nyilvánosságra szükség van, meg is kell élni, tehát alkalmazkodni kell. A színpadon viszont éppen azért fizetnek, akkor jön be a közönség, ha kőkemény őszinteséggel fogalmazunk. Hát ezért szeretjük.

– Tizenévesen már csúcsra kerülni, országos népszerűséget szerezni nem sok? Mi több, nem sokk?

– Érezzük már, hogy lépni kell. És ha mesterekről van szó, ebben példaképünk Friderikusz Sándor. Ő zseniálisan tudja, mikor kell valamit abbahagyni, mikor kell továbblépni. Akkor áll fel, amikor úgy gondolja, hogy megújulásra van szükség. Sokszor éppen a csúcson.

– A győri előadáson már át is keresztelték legutóbbi műsorát „Nyalás szabadságára"…

– … Hát mi most szintén váltani készülünk. És ennek az első nagy „durranása" a 10 éves jubileumi műsorunk lesz 2006. november 7-én. Azt is elhatároztuk, hogy a Banánhéj 40. adása után közös megegyezéssel véget ér a tv-sorozat és visszajövünk egy új műsorral. Meg kell újulni, ezt tudjuk, és éppen azért, mert mindig minden változik, és csak akkor tudjuk jól szolgálni a nézőt, ha mi is változunk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom