Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Baja: MSZP-s politikus rendelte meg a kamuvideót

A DK kizárta a videó elkészítésében szerepet vállalt tagját. M1 Híradója szerint az MSZP-s Király György rendelte meg a videót.
"A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk" - írta a portál vasárnapi cikkében.

Emlékeztetnek: pénteken a hvg.hu nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen az látható, hogy valaki készpénz és tűzifa ígéretével befolyásolni törekszik a bajai megismételt időközi önkormányzati választás eredményét.

"A felvételről cikkünk címében azt írtuk, hogy >>itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján<<, az írás felvezetőjében (lead-jében) pedig azt állítottuk, hogy >>egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson<<" - állapítják meg.

Ezzel szemben az igazság az, hogy nem került elő egyértelmű bizonyíték a csalásra. Legalábbis a mi kezünkben nincsen ilyesmi. A filmről a rendőrségi vizsgálat kapcsán az az állítás hangzott el, hogy játékfilm vagy "oktatófilm", és nem a valóságot ábrázolja - áll az írásban.

A cikkben megjegyzik: jelen pillanatban nem tudják, hogy kiknek áll érdekében és lehetőségében megrendezni egy olyan szituációt, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolja magát több ember, illetve bűncselekmény elkövetését imitálja.

Mint ahogy a korábbi esetek azt mutatták – a pécsi időközi választástól, Tiszavasvárin át, Bajáig – számtalan olyan jelenség, információ akad, amely bőven ad okot az aggodalomra, és a magyar képviseleti demokrácia működését ellenőrzőknek – így a sajtónak – komolyan kell venni minden, a választás tisztaságát megkérdőjelező gyanút. Éppen ezért közöltük ezt a dokumentumot nem tudván, hogy hogyan, milyen szándékkal készült. Helytelen volt azt feltételezni, hogy ez bizonyíték - írta a hvg.hu.   

DK: egy ember megtévedt, azonnal eltávolítottuk

Gyurcsány  Ferenc pártelnök utasítására kellett a Demokratikus Koalícióból (DK)  távoznia annak a párttagnak, akinek - információk szerint - szerepe  lehetett a bajai időközi választással kapcsolatos videó  elkészítésében - közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője hétfői  budapesti sajtótájékoztatóján.  

"Egy ember megtévedt, egy párttag a nyolcezer  valahányszázból, azonnal eltávolítottuk a párt tagjai közül" -  fogalmazott a szóvivő. Elmondta, Gyurcsány Ferenc arra utasította  Varju László pártigazgatót, hogy vegye fel a kapcsolatot a férfival  és szólítsa fel a DK-ból való távozásra. Majd hozzátette, hogy a  férfi már nem tagja a DK-nak.  

Azt hangoztatta, a DK álláspontja szerint mind a választási  csalás, mind pedig az azzal való manipuláció megengedhetetlen, nincs  bocsánat és nincs mentegetés.  

Gréczy Zsolt kérdésekre válaszolva arról beszélt, nem tudják  milyen szerepe volt a videó elkészítésében a most távozott  párttagnak. Hogy a férfi elismerte-e Varjú Lászlónak, bűncselekményt  követett el, azt mondta, "nem volt ilyen tartalma a beszélgetésnek,  személyesen adta át a lemondó nyilatkozatát, majd elváltak az  útjaik".  

A történtek hátterének "árnyalására" arról is beszélt, a volt  párttag "szoros rokoni szálakat ápol" a helyi Lungo Drom  vezetőjével, és szerinte az is kiderült, hogy a 2010-es  önkormányzati választáson a baloldal által támogatott jelölttel  szemben a fideszes jelöltet támogatta.  

A DK szóvivője szerint az MSZP az ügyben tisztességesen járt el,  mert amint a felvételt megkapták, a rendőrségnek átadták a felvételt  és feljelentést is tettek.  

Arra a kérdésre, ha kiderül, hogy az MSZP-nek köze van a  felvétel megrendeléséhez, akkor együtt kívánnak-e működni a párttal  a választásokon, azt mondta: "ha mégis valami árny vetül rájuk ebben  az ügyben, akkor nyilvánvalóan az MSZP házon belül megteszi a  szükséges intézkedéseket, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a két  párt összefogjon más demokratikus erőkkel és együtt győzze le Orbán  Viktort".

"Harangozó jelen volt"

A TV2 hétfő  esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai időközi időközi  választással kapcsolatban készült videót az MSZP-nek átadó férfi azt  vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési  képviselő is jelen volt a felvétel átadásán. Az MSZP-szóvivő az MTI  megkeresésére azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP  sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy  Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás  frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg.  

Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett -  tette hozzá Török Zsolt.  

Mesterházy Attila MSZP-elnök a Tények kérdésére azt mondta: nem  volt ott, amikor a felvételt bevitték a szocialista párt budapesti  központjába. Hozzátette: azok, akik átvették a videót, jogászként  nézték meg, és ennek alapján tettek feljelentést.   

Harangozó Tamás nem nyilatkozott a hírműsornak.   

Az MSZP-szóvivője hétfő délután az MTI-nek azt mondta, hogy a  bajai videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának  alelnöke vette át a készítőktől, majd továbbította a szocialista  párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek.  

Az Index hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői  keresték meg a videót tartalmazó CD-vel. A portál forrásai szerint  Király György nem fizetett a felvételért. A szocialista párt  vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu  pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna - írta a híroldal.  

Török Zsolt korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták  rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A  szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a  párt székházában, csak annyit mondott, hogy az illető nem politikus.  

A hvg.hu-ra felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer  forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát  ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai  időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is  rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a  Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz  szóvivője küldte.  

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte,  megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel. A  nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel  készítésénél jelen lévő hat embert. Közölték, a felvétel  mobiltelefonnal, nem rejtett módon egyikük házában készült két  nappal a megismételt időközi önkormányzatiképviselő-választás után.  A rendőrség tájékoztatása szerint a videót rögzítő memóriakártya  tartalmát október 16-án kiírták egy CD-lemezre, azt egy, a felvétel  készítésekor is jelenlévő ember átadta egy ismerősének, aki egy  további közreműködővel közösen elvitte az MSZP székházába, ahol két  embernek adták át.  

A bajai 32-es szavazókörben múlt vasárnap megismételt szavazást  tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint  kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi  önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

M1 Híradó: az MSZP-s Király György rendelte meg a videót

Az M1 Híradója hétfő este arról számolt be, hogy információi szerint a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke rendelte meg.

A Híradó úgy tudja, hogy Király Györgynél folyamatosan lobbizott egy férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján. Ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. A Híradó információi szerint ezt használhatta fel Király György, aki megkérte férfit, készítsen egy - úgymond - oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján. A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki CD-re. A lemezt Király György - egy pártbeli középvezető társával együtt - vitte el az MSZP székházába.

Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. A Híradó úgy értesült, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről kérdezték. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették - hangzott el a Híradóban.

A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a CD milyen módon került az MSZP székházába. A Híradó úgy tudja, a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. majzik 2013. október 22. 07:52
  „Ma reggel azért már a Török gyereknek is kisebb volt a <moderálva>.

  Beégtek a szocik !”
 • 22. Pirát 2013. október 21. 20:06
  „19#-es vélemény ! igen, mert aludtak egyet, de jelzem tegnap (vasárnap) délután még a hvg-főszerkesztője pökhendien, nyilatkozott a hirtévében: miszerint ez a tákolmány, tuti hiteles "bizonyíték" ! idővel a tuti - leolvadt róla. Tovaris Gréczi pedig megfeledkezett róla, hogy az elvtársai (már-hogy egy alomból valók) :először a hvg-nek adták a videót, és csak - miután visszanyalt a fagyi - mentek a zsarukhoz... nemcsoda, néha
  villámként beléjük nyilal az amnézia...”
 • 21. _csutak_ 2013. október 21. 19:37
  „@vélemény:
  Nem hetvenkedtem barátom, hanem lehetőséget adtam valakinek, hogy bebizonyítsa:
  Ő értelmesebb nálam! (?)
  Ha ez hetvenkedés akkor vállalom :)”
 • 20. vélemény 2013. október 21. 18:52
  „8. x
  A felvétel a megismételt bajai választás után két nappal, október 15-én délután készült Baján.
  - Megrendezett jelenetet mutat be, de a videót nem manipulálták.
  - Készítésekor hat ember volt jelen.
  - A felvételt másnap kiírták CD-re. Egyikük átadta egy ismerősének, aki másodmagával elvitte az MSZP székházába.
  - Az MSZP székházában két ember vette át a CD-t, ...

  - Az MSZP-sek juttatták el a gyanútlan sajtóhoz?”
 • 19. vélemény 2013. október 21. 18:45
  „4. Pirát
  - Elnézést kért a HVG, mert rájött, hogy a hazugságok miatt súlyos kártérítésekre lehet perelni.”
 • 18. vélemény 2013. október 21. 18:36
  „11. _csutak_
  - Rajtad kívül még okz63 szokott hetvenkedni az IQ bajnoki múltjával.
  - Vele kellene megmérkőznöd. :))”
 • 17. nemezis 2013. október 21. 18:16
  „Madárkám, ki is ígért 100.000,- Ft fejpénzt? Megkaptátok! A torkos borz tőletek fog tanulni :-D”
 • 16. _csutak_ 2013. október 21. 18:05
  „@Pirát:
  Kedves indián barátom :)
  Jézus azt mondotta, hogy szeresd ellenségedet!
  Én úgy szeretnék szeretni mint ellenséget, de sajnos te barátom még ellenfélnek sem vagy méltó :(”
 • 15. x 2013. október 21. 16:52
  „A bajai csaláshoz semmi közünk Varju László (DK)
  2013. okt. 21. 16:45
  Kocsis Máté kérdésére az a válasz, hogy a DK-nak semmi köze a bajai csaláshoz, ellenben a fideszmaffiapárt érintettségét a bíróság is megállapította. Kontrát Károly második példányú felolvasása sem hozott új információt, pedig kis kutakodás után a fideszes szálat is megtalálhatja a rendőrség...
  http://index.hu/belfold/2013/10/21/parlament_pp/”
 • 14. x 2013. október 21. 16:49
  „Az MSZP-sporttagozat alelnökének vitték be a videót. Király György a készítőktől kapta a CD-t, de azt hitte, hogy egy nagy csalás valódi bizonyítéka. ...
  http://index.hu/belfold/2013/10/21/az_mszp-sporttagozat_alelnokenek_vittek_be_a_videot/”
 • 13. Pirát 2013. október 21. 16:37
  „11#-es ! néptársam megszólítottál: a barátaim között Hozzád hasonló nincs... uff & off”
 • 12. x 2013. október 21. 16:10
  „1. queenmargareth1 "na, mi van, megfenyegették? hát, így nem szabad széllel szemben..."
  - Te vagy a szememben a Székkutasi Madonna, Margit asszony, talán nem haragszol érte.
  http://www.delmagyar.hu/forum/baloldali_forum/32/2003070/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
 • 11. _csutak_ 2013. október 21. 15:23
  „@. Pirát:
  Megszólítottál barátom!
  Van egy kérésem:
  Gyere el velem egy adekvát, tehát tudományos módszerekkel végzett IQ tesztre,
  Egy feltétellel:
  Az eredményt közre adod.
  Vállalod?
  Mert ha nem akkor soha többé ne próbálj meg megalázni, mert rád száll vissza.”
 • 10. Pirát 2013. október 21. 14:56
  „8#-as ! majdhogy-nem , hiába citáltad ide ezeket a sorokat, 30-as IQ alatt nem érvényesülnek a tények...
  így van ? kedves 5#-6# alatt jegyzett néptársak ?”
 • 9. Örvájn 2013. október 21. 14:46
  „No, keresem a legütősebb belpolitikai hírt, a helyi szoclib (tetszik, nem tetszik, ez van) lapban. Nagy nehezen egy nyúlfarknyi elő kerül. Persze az ellenzéki pártokról egy szó sem ejtődik a tömör híradásban. Pedig ez mérföldkő! Erre a szintre még politikai erő nem süllyedt le a III. Köztársaságban.
  Voltak rá kísérletek a köteles beszéd és egyebek, az előbbi esetében Debreceni József könyvéből tudjuk 2002 nyarán Gyurcsány F. és munkatársai (Szigetvári V.) tudták, hogy nem igaz (legalábbis messze nem arról szólt amit ők sugalmazni akartak), de olyan rosszul álltak a közvélemény kutatásokban, hogy mindegy volt. Bármilyen hazugságot sokat ismételgetünk egy idő után elhihető.
  No, most a napnál világosabb ki akar itt aljas, mocskos eszközökkel manipulálni.
  Legszomorúbb az egészben, pár hónappal ezelőtt a híradásokból értesülhetünk, a 2014-es választások valószínűsíthető jobboldali győzelmét mindenáron, - ha másképp nem - a választások tisztaságával kell támadni. Megkérdőjelezni a harmadik Orbán kormány legitimitását. Azt hiszem beköszöntek.”
 • 8. x 2013. október 21. 14:40
  „- A rendőrség szerint a bajai szavazatvásárlásról készült felvétel a megismételt bajai választás után két nappal, október 15-én délután készült Baján.
  - Megrendezett jelenetet mutat be, de a videót nem manipulálták.
  - Készítésekor hat ember volt jelen.
  - A felvételt másnap kiírták CD-re. Egyikük átadta egy ismerősének, aki másodmagával elvitte az MSZP székházába.
  - Az MSZP székházában két ember vette át a CD-t, de a rendőrség nem árulja el, hogy kik.
  - A választás rendjének megsértéséért akár 3 év börtönt is kaphatnak az elkövetők.
  http://index.hu/belfold/2013/10/21/bajai_csalas/”
 • 7. x 2013. október 21. 14:29
  „http://index.hu/belfold/2013/10/21/valaki_rank_akarja_kenni_es_az_szerintem_nem_a_fidesz/”
 • 6. grafika88 2013. október 21. 10:45
  „Én meg azt gondolom, hogy ezt is a fidesz csinálta..hogy rákenyje a kakit ..az Mszp ..re !

  De az első szavazási napon készült MTV1 ..Híradóban is nyilatkozott 1 <moderálva>...hogy jót ettek a Fási Á.főzte ingyen kajából..és jót mulattak a fellépő pesti művészekkel ! a vén <moderálva> asszony meg büszkén mondta : igen kapott 10 mázsa tüzifát..még kap is ! és a fideszre szavaztak !
  NA az nem megrendezett volt ! utcai riport !”
 • 5. _csutak_ 2013. október 21. 09:17
  „Szeretném látni amikor a fideszes média vezetői elismerik a tévedésüket!”
 • 4. Pirát 2013. október 21. 09:05
  „nna...kérem lesz itt még ezeken kívül másnak is dolga a bíróságon, és fizetnivalója - jócskán !!!
  mert ha: a sarkára áll a Fidesz, és Zsigó, meg az a képviselő akinek megválasztása ürügyén ezt a mocskot elterítették - a lehetséges minden vonatkozásában külön-külön feljelentik (kártérítési igénnyel fűszerezve) akkor egész csinos lehet a végösszeg, megpúpozva a perköltségekkel ...
  jut eszembe: ...házy ma reggel már mosta magát, de akkor is büdös, no és röhejes ripacs...mert még mindig azt mondta : feljelentik aki a maszopósaknak tulajdonítja az egész cirkuszt...igen a sarokba szorított patkány is úgy védekezik - hogy támad !...és ide citálom néhány napja Zsigó Róbertre tett kijelentését : és csak akkor nem hazudik ha nem nyitja ki a pofáját !!! nos ...házynak van !”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúrós szag miatt hetven lakónak kellett elhagynia otthonát Pécsen

Hetven embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát hétfőn Pécsen, miután a társasházuk egyik lakásában élők szúrós, kellemetlen szagot éreztek. Tovább olvasom