Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Bajban a sürgősségi ellátás

Folytatás az 1. oldalról.

Az egyik megoldás szerint maradna a mostani rendszer, de három helyett két traumatológus látna el ügyeletet. A kórházvezetés szerint nem lenne tragédia, ha a – példa kedvéért – törött lábú beteg nem éjjel, hanem mondjuk csak másnap reggel kerülne műtőasztalra (életveszély esetén természetesen más lenne a helyzet); a szakma szerint viszont igenis az lenne, mert így a programozott műtétek várakozási ideje további hónapokkal nőne. Ehhez tudni kell, hogy a baleseti sebészeten az akut műtétek 72 százalékát ügyeleti időben végzik: ezek csúsznának át a napközbeni programozott műtétek helyére. Ám a beteg, akinek a lába ez idő alatt nyilván nagyon fáj, nemigen kerül szóba...
A másik megoldás szerint folyamatos műszakba osztanák be az orvosokat, amelyet azonban kritikával illetnek az érintettek, mondván, átláthatatlanná válik így a rendszer, senki nem fogja tudni, melyik orvos épp merre van.
Patthelyzet állt elő tehát Győrben is, ami azt jelenti, hogy a traumatológusok szeptember közepéig leadják az októberi ügyeleti beosztásukat – annyiról, amennyit a törvény előír, tehát 40 plusz 8 óráról. A mostani orvoslétszámmal ez körülbelül október 15-ig tart ki, addig lesz tehát biztosan sürgősségi baleseti ellátás. Na de mi lesz ezután? – nyilván mindenkit ez érdekel. A szakszervezet részéről dr. Ágh László azt mondja: „Mi dolgozni szeretnénk, de ehhez a kórháznak is biztosítania kellene a feltételeket. Nem csupán pénzkérdésről van szó, most már a betegellátás színvonala a tét.” A kórházvezetés részéről dr. Skaliczky Zoltán szervezési igazgatóhelyettes szerint amíg nincs egységes álláspontja a traumatológusoknak, addig nehéz megoldást találni. Ezzel együtt a kórházvezetés célja csak az lehet, hogy a folyamatos működést biztosítsa, vagyis megegyezzen az orvosokkal.
A traumatológustársaság döntése kész tények elé állítja a minisztériumot és persze a kórházak vezetését. De kevesen beszélnek arról, hogy megoldási lehetőségek elvben most is lennének, csak ehhez a szakma összefogása kellene. Egyszerű példát hoznak fel a trau-

matológusok Győrben is: nem egy kollégájuk képes lenne ellátni (hiszen sebészek) az egyszerűbb eseteket, de ők nem ügyelnek a balesetin. Vagy: elég lenne megépíteni a sürgősségi centrumot, amely a balesetiről elvinné a méhcsípéses, kullancsos betegeket. De amíg mindez „ha”-val kezdődik, nem marad más, mint visszafelé számolni a napokat október 15-ig. Akkor mi is visszatérünk a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom