Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Bajban a gyorshitelesek - Battonyán 500-an úsztak el

Battonya - A battonyai hatgyermekes Farkas család 2004 óta vesz fel gyorskölcsönöket, négy év alatt tizenkétszer vettek fel így hitelt.
Az általában pár tízezer forintos kölcsönhöz olyanok is hozzájuthatnak, akik más hiteleket nem kaphatnának, mert nincs vagy nagyon kevés a jövedelmük.

A pár tízezer forintos kölcsönre azonban gyakran 200, 300 százalékos a teljes hiteldíjmutató, így a törlesztőrészletek nagyon magasak, amit sokan csak újabb kölcsönökből tudnak fizetni. Aki pedig nem fizet, az nemcsak ingóságait, de házát is elvesztheti. Az MSZP képviselőcsoportjának javaslatára a jövő héten az országgyűlés tárgyalhat arról, hogy kötelezik a kormányt, dolgozza ki a teljes hiteldíjmutató mértékének szabályozását.

A battonyai hatgyermekes Farkas család 2004 óta vesz fel gyorskölcsönöket, négy év alatt tizenkétszer vettek fel így hitelt. Legutóbb a korábbi hitel kifizetésére és a karácsonyi ünnepekre vettek fel 95 ezer forint kölcsönt. Majd a dupláját kell visszafizetniük, egyelőre azonban nem tudják miből.

A Battonyai Szegényeket és Nagycsaládosokat Segítő Egyesület elnöke szerint a gyorshitel egy ördögi kör.

- Ha egyszer már valaki vett fel hitelt, akkor egy ördögi körbe került. Mivel mindig ugyanannyi a jövedelme, tehát semmi plusz jövedelemhez nem jut, mindig újabb és újabb hiteleket vesz fel, hogy a korábbiakat törlessze és mellette megéljen - mondta Boros Györgyné.

Battonyán eddig 500 olyan bajba jutott családról tud az önkormányzat, akik nem tudják fizetni a gyorshitel heti részleteit. Országosan megbecsülni sem lehet, hogy hány olyan család jutott gyorshitelhez, akik egyébként nem tudják fizetni a részleteket.

A battonyai önkormányzat tapasztalatai szerint a szegény családok legtöbbször számlatartozásokra, élelmiszerre vagy éppen temetésre veszik fel a gyorshitelt.

- Akik ezeket a hiteleket felveszik, sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ez mivel jár. Másrészt olyan kritikán aluli elhagyatott, szerencsétlen helyzetben vannak, hogy a napi megélhetésükre sem jut. Ha nem szereznek pénzt, kikapcsolják náluk az áramot, gázt - mondta Karsai József Battonya polgármestere, országgyűlési képviselő, aki szerint hibásak az emberek, de hibás a politikai is, hogy az ilyen jellegű hitelezési gyakorlatot megengedi.

Karsai József szerint szabályozni kell a teljes hiteldíjmutató mértékét, és létre kell hozni a szegények bankját, hogy a legrászorultabbaknak is lehetőségük legyen olyan hiteleket felvenni, amelyeket anélkül fizethetnek vissza, hogy tönkremennek.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. flower 2009. február 08. 07:43
  „"Akik ezeket a hiteleket felveszik, sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ez mivel jár. "

  SZERINTEM MEG TISZTÁBAN VANNAK, DE NINCS MÁS VÁLASZTÁSUK.
  És miért csinál 6 gyereket?- Mert szép csalási pótlékot kap utánuk.
  És utána tulajdonképpen csak etetni kell őket, mert amúgy mindent ingyen kapnak. Azért.

  Én megszüntetném a családi pótlékot, csakis a jövedelembe építenék ki támogatást.
  Abban legyen motivált, hogy dolgozzon, ne abban, hogy gyereket csináljon.
  Az orvosnak szabad kezet adnék: ha látja, hogy olyan ember van a kezei között, aki nem " társadalmilag beilleszkedett " akkor lehetősége legyen a művi meddővé tételére. Punktum.”
 • 30. csanyiv 2009. február 06. 17:21
  „Érdekes, hogy a szintén gyorshitellel foglalkozó Cofidisnél hogyan lehet a THM 26-36%, ami még síma piaci kamatú bankhitelnek is elmehetne? Ott is 8-20-ig, hétfőtől szombatig folyósítanak. Csak mert a Provident-félék (olyan a nevük, mint egy fogászati rendelőnek) azzal takaróznak, hogy az azonnali rendelkezésre állás és helyben készpénzben kifizetés miatt ennyi a költségük...”
 • 29. Nornora 2009. február 06. 16:35
  „Kedves Julianna! Nem hülyéztem le senkit, csak annyit mondtam, hogy tanulatlanok, ami valószínűleg igaz is. A kettő nem ugyanaz. Ha tisztában lennének a dolgokkal, akkor nem keverednének bele ilyenbe. Amúgy, akinek nem inge, ne vegye magára...”
 • 28. Lencsi80 2009. február 06. 14:01
  „Az uzsorásokat büntetik. Ugye? Mi ez ha nem uzsorakamattal működő hitelrendszer. Csak legális. (?!?!)”
 • 27. achilleus 2009. február 06. 12:38
  „Gergényi is ebből kap évi kb. 30-40 millát!!!
  Leisztinger gyorskölcsönös cégvezérré tette Gergényit
  * spirk - spirk@mail.index..hu
  | 2008. 12. 11., 13:37 | Frissítve: 2008. december 11., csütörtök 14:27
  A milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás egyik érdekeltsége egy váratlan húzással megszerezte az Athlon Pénzügyi Zrt. irányítását. A Forrás Nyrt. februárban vehette meg az első részvénycsomagot a gyorskölcsönök folyósításával foglalkozó társaságban, és augusztusban már háborúskodásban állt a kiszorított régi tulajdonosokkal, akik a pénzügyi felügyeleten, a rendőrségen és a bíróságon is bepanaszolták a céget, amelyet egy ideje az ex-rendőrfőkapitány, Gergényi Péter igazgat. (...)”
 • 26. achilleus 2009. február 06. 11:32
  „Van akinek még hitelt sem kell felvennie, elég egy Bajnai:
  "Nem egészen ötmillió forint adó- és banki tartozás miatt rövidesen dobra kerül Vajda Bálint egykori nyírmártonfalvi gazda tanyája. A valaha nyolcezer libát nevelő férfi ellen tavaly indított felszámolási eljárást az APEH, többek között azért, mert Vajdáék bt.-je adós maradt annak a bevételnek az áfájával, amit soha ki nem fizetett nekik az akkoriban Bajnai Gordon által vezetett Wallis baromfi-feldolgozó társasága, a 2004 óta felszámolás alatt lévő Hajdú-Bét."”
 • 25. tigris3518 2009. február 06. 09:31
  „Zizu én nem azt irtam hogy mindenki tudja mit csinál de vannak akik igen és azok akik nem tudják higgye el nem hülyézésre hanem segitségre,felvilágositásra lenne szüksége itt nézhetünk különféle embereket van aki nem akar foglalkozni ilyenekkel de van egy réteg aki szeretné tudni mit csinál nos nekik a bank kellene hogy segitsen de nem teszik!Akinek szüksége van pénzre az akkor is felveszi ha tudja mivel jár!Visszatérnék a providentre szeptember közepén költöztünk és azt mondták a papirjainkat átteszik xy faluba ez 2-3hét erre több mint két hónap telt el és felhalmozodott és ezt a mi hibánkként könyvelik el miközben többször is bemondtuk a cimet!De ők nem hibáztak!”
 • 24. zizu 2009. február 06. 08:40
  „tigris3518
  Ki kell, hogy ábrándítsalak, de Nornorának igaza van. Volt szerencsém pénzintézetnél dolgozni és bizony a legtöbb hitelkártyát olyan embernek adták ki akiről már ránézésre is tudni lehetett itt nem lesz visszafizetés( tisztelet a kivételnek). Megszámolhatatlan mennyiségű bahajtói levelet írtam sk. olyanoknak akik valamilyen "uzsorás" cégnek tartoztak. Csak a vezetéknevükből sokminden kiderült.
  A probléma az, hogy ezek a cégek és a bankok is tudják milyen embereknek adnak pénz és eszük ágában sincs felvilágodítani őket. Ők pedig hisznek, és kihasználják a tudatlanságukat. Mert hidd el nagyon sokan !! nincsenek tisztában a pénzügyi dolgokkal!”
 • 23. .suhym. 2009. február 06. 07:31
  „Ha valakinek gondot okoz a megélhetés, akkor miért feltételezi, hogy a hitelt majd fogja tudni törleszteni?
  Ez a család 4 év alatt tizenkétszer vett fel ilyen hitelt. Azért csak felvetődik az emberben a kérdés, hogy már az elsőnél nem vették észre, hogy mibe kerül ez nekik?”
 • 22. andrisne 2009. február 06. 04:57
  „Te KolompárRómeó!Szégyen amit irsz,elsősorban magadat minősited vele!Mi az,hogy akinek ilyen kölcsöne van,az az emberiség selejtje??????????Nekem nincs hál!istenennek,de nagyon sok embert ismerek,akik sajnos rákényszerültek!De azért nem ők a legrosszabb emberek a világon!Gondolkodj el,mielőtt embereket tiporsz a sárba!Nincs jogod ilyeneket irni,mert te is kerülhetsz ilyen helyzetbe.Sajnos,a mai világban minden megtörténhet,még veled is....”
 • 21. Túróvarázs 2009. február 06. 01:48
  „Na és, ki áll (többek között) a háttérben? A vasprefektus néven elhíresült Gergényi (jelenleg a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó, gyorskölcsön folyósításával foglalkozó cég vezérigazgató- helyettese) Gondolom kellett valaki aki a behajtásban jeleskedik. lehet, hogy a REBISZ-esek mennek házhoz egyszer csak civilben egy kis mellékesért? Kéz kezes mos....”
 • 20. micsibucsi 2009. február 05. 22:44
  „Ha ilyen feltételekkel, hirdetnék meg a kölcsönt, hogy 100 ezer forint és "CSAK" napi 2000 Ft a törlesztőrészlet 365 napig, szerintem akkor is volna aki belemenne és meg igényelné a hitel házhoz szállítását!”
 • 19. tigris3518 2009. február 05. 22:01
  „Kedves NORNORA nem rendelkezem diplomával ahogy sok más ember sem de nyilvánosan hülyézel le olyan embereket akiket nem ismersz nem lehetsz túl diplomatikus ember ha olyat mondasz amit nem tudsz örülj neki ha nem szorulsz ilyesmikre!Tisztelettel Julianna”
 • 18. csutka 2009. február 05. 21:45
  „Provident ügyben valamelyik csatornán Mikola nevü srác nyilatkozott.Lehet,hogy rokon,Mikola Úr?A másik cég a Hild az eltünt a képernyőről.”
 • 17. tigris3518 2009. február 05. 21:23
  „Rómeo szavaival élve mi selejtek már csak ilyenek vagyunk!Pénzt veszünk fel amire rámegy a gatyánk de a boldogságunk és az emberiségünk meg van csak akárki nem ad nekünk pénzt ha nagyon muszály és mi marad provident!És az tény hogy nagyon nehéz eltartani agyerekeket nekünk kettö van és velük se könnyü föleg a munkahely miatt!Párom egy cégnél dolgozott ahol 150000ft is megkeresett a cég csödbe ment a mostani munkahelyén 75000ft-vel szúrják ki a szemét ráadásként hajnali kettőkor kezd és délutá 3-4-kor ér haza 75000ből csak az albérlet 40000 plusz a két gyereknek pelus kaja ruha!Ez miatt kényszerültünk rá!Nem sajnálom a hat gyermekes férfit engem se sajnáljon senki de akinek sok van az gondolhatna arra akinek nincs!Ha nekem sok lenne segitenék azoknak akiknek a fejükre üritenek a pénzesek!”
 • 16. Nornora 2009. február 05. 21:08
  „Az a baj, hogy 99%-ban olyan tanulatlan emberek vesznek fel ilyen hitelt, akik jóformán azt se tudják, hogy mit jelent a %, azt meg főleg nem, hogy mi az a THM. Utána meg nem értik, hogy miért kell ilyen sokat fizetniük. A kormánynak erre kellene pénzt áldoznia, hogy egy kicsit felvilágosítsák ezeket az embereket, hogy értsék is, hogy mit írnak alá. Csakhogy nem az az érdekük...”
 • 15. efje 2009. február 05. 20:59
  „Egészen véletlenül ismerek egy indiai gyereket aki a Providentnek dolgozik Nagy-Britanniában. Reggel 9-kor indul dolgozni, de úgy 2, max. 3 korul mar otthon van. Hétvége off, évi 20000 fontért. Hogy nem ég le a bor a pofájáról amikor rábeszél valakit egy hitelre!”
 • 14. joee 2009. február 05. 20:47
  „olajjal nem lehet tuzet oltani!vazzzzeg!”
 • 13. xene@freemail.hu 2009. február 05. 20:42
  „Egyet nem értek, aki szegény, minek kell 6 gyermeket gyártania??? Lehet az én logikám hülye, de ha magamat, s a nejemet sem tudnám eltartani, akkor addig nem gondolnék család-tervezésre. Én nem vagyok olyan előrelátó, mint egyesek, akik már a családi pótlékkal, s egyéb ilyen juttatásokkal is számolnak. Tehát, aki nagyon szegény, annak szerintem nem kéne 5-6 gyereket gyártania...miért nem elég csak 3 mondjuk?”
 • 12. dodó 2009. február 05. 20:31
  „Most sajnálnom kellene ezt a dolgos, takarékos, előrelátó hat gyermekes Farkas urat?”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a Közérdekvédelmi Hivatal

A hivatal azokat az eseteket vizsgálná ki, amikor sérülnek a tisztességes eljárás követelményei, sőt… Tovább olvasom