Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek

Bajcsy-Zsilinszky Endrére és antifasiszta mártírtársaira emlékezett szerdán, a politikus kivégzésének 65. évfordulóján a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) - Összefogás a Demokráciáért mozgalom Budapesten. A résztvevők a Deák téri evangélikus templommal szemben lévő emlékművénél gyújtottak gyertyát.
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke beszédében a Jobbik Magyarországért Mozgalom követőit a nyilasok utódainak nevezte. Meglátása szerint ugyanakkor a mostani szélsőjobboldali szervezetekben vannak olyanok is, akiket "populista vezetőik kihasználnak, megtévesztenek". Mint mondta, ezeknek az embereknek az életét a gazdasági válság sok esetben kilátástalanná teszi, s "életük megváltoztatásához a demokratikus értéket vallóktól nem kapnak megszólító szavakat".

A szervezet vezetője hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy "újból nyilas önkény legyen" Magyarországon. Ennek kapcsán utalt a holokauszt áldozataira, és az egykori politikai üldöztetésre, amelynek áldozata lett Bajcsy-Zsilinszky Endre is; ellenállóként kivégezték a nyilasok Sopronkőhidán 1944. december 24-én.

Hanti Vilmos sajnálatosnak nevezte, hogy "a demokrácia tudatos erősítéséhez nem tudott eredményesen hozzájárulni az elmúlt húsz évben sem közoktatásunk, sem a közvélemény formálói, sem a napjainkra igen gyenge szintre került politikai elit".

Bajcsy-Zsilinszky Endréről megjegyezte: "fokozatosan feloldódott benne a baloldal iránti idegenkedése", a német megszállás, 1944. március 19. után pedig "rádöbbent a rejtőzködés életmentő fontosságára és átélte a kirekesztettség fájdalmas állapotát".

Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője a megemlékezésen rámutatott arra: cellája a sopronkőhidai börtönben Bajcsy-Zsilinszky Endre cellájának szomszédságában volt, utolsó beszélgetésük során pedig Bajcsy-Zsilinszky az akkori "fiatal baloldalra hagyta Magyarországot".

Szólt arról is, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endrének tanulságos életútja volt, amely a jobboldalról indult és a baloldalon ért véget. Megjegyezte: a politikus "nem gondolta volna, hogy 65 évvel később egy agresszív jobboldal fog terjeszkedni Magyarországon".

Olvasóink írták

  • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. december 24. 00:28
    „Mi bajod van dodókám? Talán az a gond, hogy valakinek nem tetszett ez a "dicsőséges, hazafi" hungarista rezsim? És hogy kivégezték ezért? A ti időtök lejárt. Örökre.”
  • 1. dodó 2009. december 23. 21:19
    „Ha tehetném, ennek a hájas kirekesztő ultracionista zsidó Hanti Vilmosnak <moderálva> Talán az uszítás, mocskolódás és hazudozás helyett életében először dolgozhatna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 23-án megtartott 52. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom