Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai-interjú az osztrák Der Standardban

Az osztrák Der Standard című liberális napilap Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel készített interjút jelentetett meg hétfőn internetes oldalán.
Az újság keddi nyomtatott változatában is megjelenő, A Fidesz lényege a hataloméhség című interjúban Bajnai kérdésekre válaszolva egyebek között kifejtette, hogy véleménye szerint a Fidesz erős jobboldali és erős államkapitalista beütéssel rendelkező populista párt. Szerinte a kormánypárt minden intézkedése és eszméje mögött nem más rejtőzik, mint az a kérdés, vajon ezzel meg tudja-e óvni a hatalmát, mindegy, milyen áron.

Bajnai szerint a számok világosak: a magyar gazdaság tavaly zsugorodott, és az idén is zsugorodni fog. Az ipari szektorban az amortizációs leírások jelentősen meghaladják az új beruházásokat, ami azt jelenti, hogy a vállalatok lassan kivonják a termelésüket Magyarországról. A bankokon keresztüli hitelezés leállt, félmillió ember hagyta el az országot munkát keresve Nyugat-Európába - jelentette ki. Hozzátette: a kormány célja, hogy csökkentse az államadósságot, nemcsak, hogy nem sikerült, de az eladósodás rekordmagasságban van.

A volt kormányfő egyetértett azzal, hogy Magyarország nem az Orbán-kormány hivatalba lépésétől számítva került válsághelyzetbe, de - mint mondta - meg kell nézni a fejlődést Szlovákiában és Lengyelországban: mindkét ország növekszik, miközben Magyarország visszaesik. Az ország házilag keltett bizalomválságban szenved - vélekedett. "Amennyiben a 2014-es parlamenti választásokat megnyernénk, elsőként a bizalmat fogjuk visszaállítani Magyarországon" - jelentette ki. Ennek részletezéseként elmondta, hogy mindenekelőtt ismét "felépítenék a jogállamiságot". Arra hivatkozott, hogy a kormány beavatkozott az alkotmánybíróság döntéseibe, a "fékek és ellensúlyok rendszerét" kiiktatta, és ennek véget kell vetni. Szerinte a gazdaságpolitikában is a bizalom visszaszerzése a cél: Magyarországnak egyfajta adóalkotmányt adnának, amelyben elő lenne írva, hogy az adókat évente legfeljebb egyszer lehetne megváltoztatni, és csak az érintettekkel folytatott vita után.

A különadókkal kapcsolatban kifejtette, hogy azokat nem lehet egy éjszaka alatt leépíteni, mert Magyarország recesszióban van, és ha teljesen elveszítené a bevételeit, veszélybe kerülne az ország stabilitása. "Nem akarom alapvetően megszüntetni a bankadót, de azt az európai átlagos szintre akarom visszavezetni" - jelentette ki. Hozzátette: növekedési paktumot kötnének a bankokkal és más érintettekkel.

Bajnai kijelentette, nem támogatja, hogy Magyarországot szankciókkal sújtsa az Európai Bizottság. Azt mondta, hogy az embereket nem lehet azért büntetni, mert "rossz kormányuk" van. Magyarországnak szüksége van az uniós pénzekre ahhoz, hogy fejlődjön, és az ország demokrácia, ahogyan korábban is az volt. "Amíg szabad és titkos választások vannak, rajtunk áll, hogy az országban a politikai irányt megváltoztassuk. Ezért kívülről minden közbelépés és minden beavatkozás káros lenne" - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 4. babar 2013. április 02. 19:16
  „A fidesznek külföldön kell majd a választási kampányt megvívnia, mert a baloldal majd arra kényszeríti.”
 • 3. pachakuti 2013. április 02. 15:30
  „A környező országokban is van ellenzék. Kígyót-békát szórnak, sarat dobálnak otthon! Külföldön viszont minden esetben kiállnak a Hazájuk (nagybetűvel) mellett! Talán azért, mert a hazájukat hazájuknak is érzik!
  Már a rosszemlékű Antal dr. kormánya alatt megjelentek a hazájukat(?) csak eláztatni akaró úgymond "jobbító szándékúak". Akkor valamelyik kormánytag az igazat megmondani nem mervén egyszerűen "idegenszívűeknek" nevezte őket. Lett is nagy ajvékolás a dologból. Mára néhány húzóemberük cserélődött, de a felállás maradt, ahogy maradt a külföldön előadott "rombolással, diktatúrázással, antiszemitizmussal, cigányüldözéssel és fasizálódással" való fenyegetettségre való hivatkozással előadott aljas rágalomkampányuk.”
 • 2. csergemerge 2013. április 02. 13:07
  „"A Fidesz lényege a hataloméhség "
  Ez a mondat bármely párt nevének behelyettesítésével IGAZ.
  Az mszmp lényege a hataloméhség
  A Jobbik lényege a hataloméhség
  Az LMP lényege a hataloméhség
  ..................... futottak még...lényege a hataloméhség
  Ebben az egyben nincs különbség a pártok között.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 02. 10:47
  „a hatalom-éhenkórász a zsebszerződéssel befuccsolt, raló-bankokat üzemeltető sógorok......nyalja, ha már itthon nincs támogatója ? hangulatot kelt az országa ellen ??? birkaképű ! ez is egy formája a hazaárulásnak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt érzékelhető a húsvét a betegforgalomban

Nem okozott nagyobb forgalmat a húsvéthétfő az országos betegszállításban, a hétfői riasztások száma… Tovább olvasom