Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Bajnai-program: négynapos munkahét és dupla súlyadó

Az MSZP országos elnöksége kiegészítő javaslatkosarat készít a Bajnai-csomaghoz - írja a Népszabadság.
Ebben szerepel, hogy az állami támogatásban részesülő cégek tulajdonosai egy ideig mondjanak le osztalékukról, a menedzsment tagjai pedig vállaljanak a dolgozókkal azonos jövedelemcsökkentést. Emellett a banki ügyfelek fogyasztóvédelmét a PSZÁF-tól a Gazdasági Versenyhivatalhoz vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz csatolnák.

Dupla súlyadót vetnének ki a 150 kW teljesítmény feletti autókra, a luxuskocsikra és a terepjárókra. Az elképzelések között szerepel egy általános iskolai laptop-program és van egy javaslat egy önkormányzati rendészeti kialakítására is.

A Bajnai-kormány válságkezelő programjának első részét pénteken hozzák nyilvánossága. A Népszabadság birtokába került vázlatban célként tűzték ki az államadósság csökkentését, a költségvetési hiány három százalék alatt tartását, a munkahelyek megőrzését és az uniós források felhasználásának megkönnyítését.

A munkahelyek védelmében a tervezett intézkedések között szerepel a négynapos munkahét bevezetése a közszférában. A takarékosság jegyében a közszféra fizetéseit két évre befagyasztják és eltörlik ugyanebben a körben a 13. havi juttatást.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. flexsnake 2009. április 17. 08:53
  „60. aki keres az talál duma régen így volt, ma már sajnos nem. Ki kell próbálni. 100 munkahelyre van 1000ember.
  Vannak olyan helyek ahol előny ha kreol vagy, durva de így van. Azok a munkák amit átmenetileg vagy kényszerből bevállalna az ember azt színre osszák ki. Van amit meg ember nem tud elvégezni. Egy példa: 24/48órás műszak, 380ft/óra brutto és vállalkozóival. Gazdálkodd ezt ki. Szóval a munkaerőpiac a kereslet és kinálat nagyon elfajult. Nincs arányban a bérezés az elvárt dolgokkal. Persze ez nem oldódik úgy meg hogy szétverik a belvárost minden ünnepen. Akkor lehet megoldani ha felül rendbe raknak mindent. Ahhoz meg az kell hogy a sok idióta baromságot átrendezzék. Erre van egy év és ha sikerül, a következő kormány már egy normálisabb rendszert építhet.”
 • 59. flexsnake 2009. április 17. 08:44
  „59. valamit nagyon félreértelmeztél te is. Itt most nem egyének életmentése lesz hanem az állami arányok helyrehozása. Enélkül lehetetlen tovább dolgozni. Nem személyek problémái hanem az államháztartásé. Ez a kormány ezt akarná valahogy rendezni, minden más utána jöhet.”
 • 58. regmu 2009. április 16. 22:58
  „Olvasgattam a hozzá szólásokat. Én teljesen független ember vagyok. Most is azt vallom aki munkát keres az talál,vannak különböző kifogások,csak az emberek nagyrésze pont a kifogást nem tudja kezelni. Hagy kérdezzem meg?!Ha kimegyünk az utcára akkor mivel lesz jobb? Ha nem megyünk ki akkor mivel lesz jobb?
  Most én nem szeretnék sírni nekem is megvannak mint minden embernek a saját problémáim,ráadásul saját lakásom autóm szó szerint semmim nincs a boldogságon és a szereteten kívűl. Az édesanyám 38 év fizikai munka után 58.000Ft nyugdíjat kap viszont Ő és mint minden ember köztük én is természetesen aggodunk és a fejünkbe jár állandóan a válság. Én is megkérdezem miért éppen mi? Miért éppen a szegényebbet teszik még szegényebbé? Viszont most elkezdtem igezán gondolkodni,ha mi saját magunk nem tudjuk helyre hozni a saját problémáinkat és mindig a másikra hárítjuk a gondokat azzal semmi nem lesz jobb. A háború háborút szűl,a béke békét. Én most is azon az állásponton vagyok,hogy minél negatívabb valaki annál negatívabb ember lesz belőle. Gyűlölködni haragot szítani teljesen felesleges,inkább törjek el egy tányért vagy valamit, ha kimennénk az utcára akkor sem lenne jobb!!! Max annyival,hogy vagy soha vagy csak 20-25 év mulva lenne megint válság mentes Magyarország. Kedves idealista.
  itt nem is arról szol már régóta a kormányzás,hogy az ipart és a munkásokat feljeb lendítsék. Itt azokat a tartozásokat kell -lene helyre hozni amit a FIDESZ MSZP és az összes kormány elköltött,ameddig ezek az emberek között bárki is bent lesz és marad addig semmi jót nem látok és nem is gondolok az ország helyzetéről. Éppen ezt szeretném hangsúlyozni,nem azzal kell törödnünk"kis polgároknak" a magunk életével függetlenségével és a pozitív gondolkodással. Azt kívánom mindenkinek legyen meg a boldogsága szeretete, egészsége és a családi összefogása. Aki keres az talál. Éhen nem lehet halni az biztos,még van föld, és két kezünk.”
 • 57. idealista 2009. április 16. 19:01
  „Valami hasonlót sejtettem én is, köszi. Még inkább hiányolom a valódi problémák, valódi megoldását. Még inkább úgy érzem, ez a kormány nem az elszegényedett, munka nélkül maradt, megélhetési problémákkal küzdő emberek helyzetét kívánja megoldani. Márpedig a válság az ipart és az iparban dolgozókat sújtotta, és a megoldásnak is ott kell lennie ahol a baj. Tehát ennek ellenére tovább bővítjük a munkanélküli állami foglalkoztatottak számát, amit persze nem azok kapják meg akiket a válság miatt az iparból szanáltak.”
 • 56. ojack 2009. április 16. 17:49
  „ha a 13-ik nyugdíjt eltörlik,akkor a közszféra 13-ik havi bérét is el kel törölni nem pedig befagyasztani.
  az állami vezetők bérezését mikor nyirbálják meg????????többet keresnek egy év alat,mint a többség egész életében!!!!!!!!Milyen arányok ezek?????Rohadt szemetek vagytok ott az országházban mindnyájan!!l”
 • 55. flexsnake 2009. április 16. 17:38
  „tudok egy ,,fekete" munkát :D”
 • 54. maci52 2009. április 16. 17:36
  „Persze ez alól kivételek lesznek a Wallis -hoz tartozó LIBANYAKÚ,feddhetetlen kollégák.”
 • 53. waterbear 2009. április 16. 17:23
  „44. hozzászólás IVY 2009.04.16. 14:35

  Basszus... IVY keress meg, lehet, hogy tudok Neked segíteni!”
 • 52. flexsnake 2009. április 16. 16:37
  „50. egy olyan szabályozást mondj amit arra hoztak hogy a felsőbb réteg nagyobb terheket viseljen és ezt nem a kisebb embereken hajtották be! Az engem nem érdekel ha a kurvanagy csodamercire többet fizet mert valószínűleg kitudja fizetni, ha nem akkor eldja és vesz kisebbet. De vannak olyan járművek amit simán mondhatsz luxusnak mégis szükséges mert például egy különleges mentőcsapat terepjárója nem éppen kisautó.
  Nem dupla adó kell hanem ésszerűség. Fokozatosság. Meg pontosítások. Azzal nincs senki előrébb ha a kékszínű autók háromszor drágább adót fízetnek be mint a sárga és a szürke színűek.”
 • 51. flexsnake 2009. április 16. 16:31
  „46. Szerintem itt nincs akkora hely hogy ki lehessen vesézni. provident....”
 • 50. grg 2009. április 16. 15:23
  „Nagyon helyes a luxusautók + súlyadója, remélem csak azokra lesz (látod flex, jobb oldali vagyok, de van önnálló gondolkodásom, tessék példát venni:) ) az önkormányzatok létszámát lehetne csökkenteni...minek van minden kis faluba15-20 ember aki semmit sem csinál csak kávét főz? + minisztériumoknál fizetéscsökkentés, mért kap ott egy titkárnő is közel 500e fizetést?”
 • 49. Lencsi80 2009. április 16. 15:22
  „Kedves IVY!

  Említetetted, de most nem ez a lényeg. Elveszítetted a munkádat? Őszintén sajnálom. Van valami kilátásban? Az egyik hirdetőben láttam egyet. Nem ügynöki. Majd mindjárt jön Logaritmus bácsi, és letol minket, hogy miért itt beszéljük a cikkhez nem tartozó dolgokat. :)”
 • 48. gróf 2009. április 16. 15:19
  „44. hozzászólás IVY 2009.04.16. 14:35

  Kedves Fórumozók!
  Egy szóval sem említettem (asszem...?) a luxusautókat is érintő tervezezett súlyadót!!!!
  Miért kell az ember szavait kiforgatni?!!!!
  Jha, autóm sincs és már sajnos 3 napja, munkám sem....:(

  Akkor valamit nagyon rosszul fejeztél ki!

  28. hozzászólás IVY 2009.04.16. 13:25

  DUPLA SÚLYADÓÓÓ??!!!!!!!!!!
  Essz hülyeeee!!!!!!!!!!

  "Dupla súlyadót vetnének ki a 150 kW teljesítmény feletti autókra, a luxuskocsikra és a terepjárókra."”
 • 47. idealista 2009. április 16. 15:14
  „PSZÁF a jogos panaszokra jogszerű és hatékony megoldásokat tud, a többi, ha nem kapnak jogi szabályozást hozzá, csak gittegylet lehet a bankokkal szemben. Persze nem biztos, hogy ez tuti, de nekem ez jön le belőle.”
 • 46. Gingko 2009. április 16. 15:03
  „Tudja valaki, hogy mi a gond a PSZÁF-fal?”
 • 45. achilleus 2009. április 16. 14:41
  „38. hozzászólás Csirén 2009.04.16. 14:05 /Ajánlom elolvasásra, bár helyenként követhetetlen, a folyamatos munkarendben dolgozókra vonatkozó szabályozást. (Hogy hogyan lesz ebből bérnövekedés, azt mindenki próbálja meg eldönteni.)
  http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=74252
  A túlórák törvényi szabályozásának kiskapui
  2008.12.02
  Nem könnyű kiigazodni a túlórák jogi szabályozásain, különösen igaz ez a speciális munkakörben dolgozókra. Dr. Sipos Márta a jogharmonizációt hiányolja, Szima Judit rendőr alezredes pedig a rendőrségénél tapasztalt visszásságokra hívta fel a figyelmet. (.....)
  Csak egy elenyésző kis részt idézek: "(....) Az Mt. módosítása
  A napi huszonnégy órán át folyamatos szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében külön törvény legfeljebb hat havi, illetve legfeljebb huszonhat heti munkaidőkeretet is megállapíthat, külön törvény vagy kollektív szerződés legfeljebb négy havi, illetve legfeljebb tizenhat heti munkaidőkeretet is megállapíthat, a nem készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló munkaideje nem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 60 órát, egészségügyi ügyelet esetén a heti 72 órát. Kollektív szerződés rendelkezése alapján, vagy ha a napi huszonnégy órán át folyamatos szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében, a munkavállaló előzetes írásos beleegyezése esetén legalább megszakítás nélküli nyolc óra napi pihenőidőt kell biztosítani.

  Álságos állapotok az egészségügyben
  Az Mt. új szabályozása tehát továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi ágazat az ügyeletre vonatkozó, az Mt.-ben nem rendezett speciális szabályokat maga alkossa meg. - Rendkívül álságos megoldásnak tartom, hogy ilyen kiskapukat hagyjon egy törvény - mondja Dr. Sipos Márta. A törvénymódosítás indokolása szerint azért indokolt az eltérés, mert ennek az ágazatnak a törvényben meghatározott eseteiben a munkavégzési kötelezettség felmerülése szükségszerű (pl. egy orvos az ügyelete alatt biztos, hogy fog munkát végezni)."”
 • 44. IVY 2009. április 16. 14:35
  „Kedves Fórumozók!
  Egy szóval sem említettem (asszem...?) a luxusautókat is érintő tervezezett súlyadót!!!!
  Miért kell az ember szavait kiforgatni?!!!!
  Jha, autóm sincs és már sajnos 3 napja, munkám sem....:(”
 • 43. achilleus 2009. április 16. 14:26
  „38. hozzászólás Csirén 2009.04.16. 14:05
  Szó nincs mocskolódásról. Esetleg, ha a hozzászólását annak intézné, aki a saját, illetve a felesége példáját hozta ide, tessék: 32. hozzászólás 620829 2009.04.16. 13:44”
 • 42. idealista 2009. április 16. 14:13
  „Kérem mondja már meg valaki, hogy mi ez? "javaslat egy önkormányzati rendészeti kialakítására"
  Nem arról volt szó, hogy túl méretezett az önkormányzat? Mit akarnak rendezkedni? Ki fizeti őket? Nekik sem lesz 13. havi fizetésük? Miért lesz ez jó nekem?”
 • 41. cselac 2009. április 16. 14:10
  „Mi a bővülő családunknak szeretnénk egy Lancia Kappa kombit venni...akkor az most luxusautó? Ki dönti el?

  Azért kétségbeejtő, hogy úgy néz ki, ebben a csöpp országban csupa korrupt, vagy korrupcióval vádolt gazdasági ember van felső körökben...”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH-osok vadásznak a milliomos parkolóőrökre

Az adóhatóság is nyomoz a parkolási botrányban. A Blikk információi szerint felmerült a gyanú, hogy… Tovább olvasom