Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai: 2014 nyarán az ország válságban lesz a büdzsé miatt

Bajnai Gordon úgy értékelte: a választás után az új kormánynak újra válságot kell majd kezelnie.
Bajnai Gordon szerint a kormány által hétfőn benyújtott 2014-es költségvetés csak egy féléves költségvetés, amely "az első félévben osztogat, aztán pedig nyilvánvalóan fosztogat", mivel tudatosan úgy készítették el, hogy csak a választásig tartson ki. Ezért 2014 nyarán az ország válságban lesz - jelentette ki az Együtt-PM választási szövetség vezetője pénteken sajtótájékoztatón.

Bajnai Gordon úgy értékelte: a választás után az új kormánynak újra válságot kell majd kezelnie. Szerinte a választást követően "jöhet majd a stadionadó és a rezsiadó", mert ezek kellenek majd a költségvetési egyensúly tartásához.

Bajnai Gordon szerint a jövő évi büdzsé a jegybank által nagyon drágán és mesterségesen felpumpált növekedéssel tervez, amely azonban csak egy évre szól, utána újra zsugorodás kezdődik majd. Emellett a költségvetés nyílt beismerése annak, hogy a kormány elvesztette az államadósság elleni harcot - mondta az Együtt-PM vezetője.

Szerinte a büdzsé világos értékválasztásokat tartalmaz: a stadionépítésekre garantálja a forrásokat, míg a társadalom valódi problémáira - mint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a devizahitelesek helyzetének rendezése, lakásépítés, a közfoglalkoztatás beígért bővítése, az oktatás fenntartása - nem tartalmazza a szükséges összegeket. Emellett a kormány 50 százalékkal csökkenti a tartalékokat, ezen belül az országvédelmi alapot 75 százalékkal.

Bejelentette azt is: az Együtt-PM új honlapot indít A kormány rosszabbul teljesít – Magyarország jobbat érdemel címmel, ahol a kormány által üzemeltetett honlaphoz hasonló formában tematikusan ismertetik álláspontjukat a kabinet intézkedéseiről és terveiről.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: "rezsiharc helyett rizsaharcot" folytat a kormány, de ebbe az Együtt-PM nem akar beszállni.

Ismertette: az Együtt-PM kormányra kerülése esetén átalakítaná a költségvetési tervezést és működést, előrehozná a költségvetés elfogadását, hogy november végére lezárt költségvetés és adótörvények legyenek a kiszámíthatóság növelése érdekében. Emellett úgynevezett adóalkotmányt vezetnének be a kiszámítható adókörnyezet érdekében. Eszerint évente egyszer módosíthatnák az adótörvényeket, de akkor is csak hatvannapos felkészülés és konzultációt követően. Ezen kívül az Együtt-PM programalapú költségvetést, valamint valódi és működő államadósság-szabályt vezetnének be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az átlagjövedelemig ingyenes készpénzfelvétel

Még vitatják a luxusadót és a hús áfájának csökkentését. Segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságot valósítana meg a Fidesz. Tovább olvasom