Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bajnai: a gazdaságpolitikát újra a bizalomra kell építeni

A leszakadás pályája helyett a növekedés pályáját ajánlja megvitatásra a Haza és Haladás.
A bizalom a gazdaságnak azt jelenti, amit a remény az emberek számára - vezette fel Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, valamint az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferenciát hétfőn Budapesten. A rendezvényen Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az adójóváírás újbóli bevezetésére és második adókulcsra tett javaslatot, Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere pedig a versenyképességi problémákra hívta fel a figyelmet.

Az új gazdaságpolitikát azért kell a bizalomra kell építeni, mert az Orbán-kormány lerombolta a bizalmat és elégette a jövőt - jelentette ki a volt miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint a bizalomból beruházás, a beruházásból export, az exportból foglalkoztatás, a foglalkoztatásból bővülő fogyasztás lesz, s ha a hosszú távú megtakarítások is beindulnak, akkor beindulhat a magyar gazdaság.

Növekedési megállapodást kell kötni a bankokkal és a különadóval sújtott ágazatok szereplőivel - magyarázta. Szerinte a közbeszerzési rendszert át kell alakítani az átláthatóság érdekében úgy, hogy először az internetre kerüljenek fel a pályázatok.

Bajnai Gordon erőteljesen hangsúlyozta a jelenlegi kormány által kiiktatott szolidaritás jelentőségét, javasolva, hogy az uniós forrásokból 300 milliárd forintot a lemaradó térségek felzárkóztatására fordítson az ország.

A stabilitás nyomán 2018-ra válhat realitássá, hogy a magyar gazdaság teljesíti az eurócsatlakozás makrogazdasági feltételeit, ami megnyithatja az utat az eurócsatlakozás felé - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint azért van szükség új gazdaságpolitikára, mert az ország a leszakadás pályájára került, a potenciális gazdasági növekedés a nullához közelít.

Elemzésében felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány úgy csökkentette 3 százalék alá az államháztartási hiányt, hogy államosította a magánnyugdíj-pénztári vagyont, és az évente a GDP 1,5 százalékát elérő - magánnyugdíj-pénztárakba kerülő - járulékot a költségvetésben tartotta. Ezenkívül érdemi egyenlegjavulás nem történt - tette hozzá, jelezve, hogy az jövő nyugdíjvagyonának részbeni felélése ellenére az államadósság jelenleg a GDP 80 százaléka, azaz szó sincs csökkenésről.

A javaslatok között említette: az átlagbérig az adójóváírás visszahozására, 400 ezer forint feletti havi jövedelemnél második adókulcsra van szükség.

A leszakadás pályája helyett a növekedés pályáját ajánlja megvitatásra a Haza és Haladás - közölte Oszkó Péter, hozzátéve, hogy 4500 milliárd forint hiányzik az ország GDP-jéből, "ha az adatokat összevetjük az Orbán-kormány 2010. évi ígéretével".

Az egykulcsos adórendszer csődje miatt kiegyensúlyozott progresszióra van szükség az adórendszerben, ami azt eredményezi, hogy a minimálbéresek nettó jövedelme 8-10 százalékkal emelkedhet, és a legjobban kereső 8-10 százalék második adókulccsal adózik - tette hozzá.

A Haza és Haladás javaslatot tesz emellett olyan adóalkotmányra, amely 60 napos türelmi időt ad az adójogszabályok hatálybalépésére, a költségvetés jobb átláthatóságára, negyedéves költségvetési beszámolóra az országgyűlés számára, a korábbi Költségvetési Tanács felállítására, valamint háromoldalú - a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti - szociális megállapodásra - ismertette az elképzeléseket a volt pénzügyminiszter.

Chikán Attila közgazdász professzor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a versenyképességi rangsorban 2012-ben a 60. helyre csúszott le a 2001. évi 29. helyről, és ennél is rosszabb az üzleti felkészültségben elért 86. helyezés. Ezt a visszaesést "nem lehet a jelenlegi kormányra rákenni", az az utóbbi 12 év külső folyamatainak és belső problémáinak együttes eredménye - tette hozzá.

A Világgazdasági Fórum 146 országot átfogó versenyképességi rangsora 111 elemet vizsgál, és a magyar mutatók közül lehangoló az intézményi rendszerben elfoglalt 80. hely, valamint a három legfontosabb piacot, a termékpiacot, a munkaerőpiacot és pénzpiacot mutató helyezés, amely az országot a 69.-79. helyre rangsorolta - mondta.

Chikán Attila kiemelte: a versenyképesség nem csak gazdasági kérdés, a magyar politikusoknak, gazdaságpolitikusoknak tudniuk kell, hogy a magyar társadalomban erős a paternalizmus, azaz az állami szerepvállalás igenlése. Véleménye szerint a versenyképesség javításához átfogó két-, vagy többpárti társadalmi támogatásra van szükség.

A konferenciát lezáró Bajnai Gordon elmondta, hogy a 60 szakértő által készített programot a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó Urbán László közgazdász koordinálta.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Mil 2013. február 19. 16:22
  „http://www.origo.hu/gazdasag/20130219-280-milliard-forintot-bukott-az-allam-a-nyugdijvagyonon.html”
 • 27. macs 2013. február 19. 15:52
  „26. v.imre,
  azért elgondolkoztató, hogy az elmúlt évek során nem keveset törlesztettünk, de a nemzeti össztermékhez viszonyítva még mindig ott vagyunk, ahol voltunk. :-) Igaz, közben a GDP lefelé mozdult, és időközben nem kevés hitelt vettünk fel és állampapírt adtunk el.”
 • 26. v.imre 2013. február 19. 15:16
  „20. myckie 2013.02.19. 13:26

  Egyem a szivét kedves myckie (mindegy, fiú, vagy lány :-)) De Orbánék úgy intézték eddig is a Bajnaiék által e kormányra terhelt 16 milliárd euró hitel visszafizetését, hogy ma sem több a nemzeti össztermékhez viszonyított eladósodottságunk százalékos aránya, mint volt a törlesztés megkezdésekor, a kormányváltáskor. Ezt a tényt a javukra kell írni még akkor is, ha bárki inkább lehányná őket.”
 • 25. békaügetés 2013. február 19. 14:34
  „Ez már csak gágogás a bizalom már rég oda van gordonka,ezt te már biztosan nem tudod visszahozni!!!!Talán nincs is erkölcsi alapod rá. " Vastag a toll a gúnáron"!!!!!”
 • 24. macs 2013. február 19. 14:24
  „Hozok némi kiegészítést, hogy legyen miről vitatkozni:
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/igy_nezne_ki_oszkoek_adorendszere.179912.html”
 • 23. qrumpli 2013. február 19. 14:03
  „Akasztott ember házában nemszokás a kötelet emlegetni.”
 • 22. myckie 2013. február 19. 13:31
  „17. geza
  A mostani kormánynál ezt úgy tapasztaljuk, hogy ha így bánik egy országgal, milyen lehet cégvezetőként!”
 • 21. papsajt 2013. február 19. 13:28
  „lesz újra hitel és ingatlan adó. Miért nem tudok örülni?
  Az apeh honlapon megvan még a kalkulátor?”
 • 20. myckie 2013. február 19. 13:26
  „15. v.imre
  "A kormánynak így szabad keze van olyan eljárások érvényesítésére, ami bőven pótolja ezt a veszteséget." Erre én is azt mondanám, hogy így igaz, ha ennek már halvány látszata is lenne! Nincs kötöttség, de a bizalom légkörét nem sikerült megteremteni, ezért így ennek a szabadpiaci hitelnek semmi értelme! Egyszer eljön a fizetési kényszer és ha nem tudunk megfelelő GDP növekedést elérnünk, lőttek az adósságcsökkentésnek! Ha az MNB trezor is csak olyanra kell, mint a magánnyugdíj pénz, akkor inkább penészedjen még egy kicsit!”
 • 19. Nyenyere 2013. február 19. 12:32
  „Hogy van az, hogy néhány írás az elküld gomb lenyomása után "elküldődik" valahová, de később nem jelenik meg? Gondolom ez meg fog jelenni. Vagy nem?”
 • 18. macs 2013. február 19. 12:17
  „Csak egy javaslat, mi lenne, ha azon vitatkoznánk, hogy mit mondtak?”
 • 17. geza 2013. február 19. 12:11
  „Azok a tenyésztők is bíztak benne akiket átvágott. (Hajdú-BÉT)
  Ha egy cég vezetőjeként ilyen, miért lenne más az ország vezetőjeként?”
 • 16. rózsakert 2013. február 19. 10:27
  „a jeleleg regnáló szakértő kurmánytól csak jobb jöhet , ez nem kérdés....oldalaktól függetlenül-aki reális gazdasági ismeretekkel rendelkezik-ezt nem nehéz belátni-------persze drollocskák programjában ez még nincs beprogramozva !”
 • 15. v.imre 2013. február 19. 09:59
  „Azt is vedd bele a számításba kedves strangerrr, hogy a mostani kormánynak 2010-től forrás hitelezéssel semmi módon nem volt társa, segítője az állam saját központi bankja, az MNB a maga 7%-os alapkamatával. Ha az MNB alacsonyabb kamattal hitelezte volna a hazai fejlesztési bankokat, akkor a kormány nem fordult volna a külföldi hitelező bankokhoz. Sajnálom, hogy nem érted mit jelent a szabad felhasználású hitel ahhoz a kötöttségeket kikényszerítő IMF-EUB társulathoz képest. Ennyit bőven megér az a plusz 2-3% többlet. A kormánynak így szabad keze van olyan eljárások érvényesítésére, ami bőven pótolja ezt a veszteséget. Azt se feledjük az MNB-vel összefüggésben, hogy a kereskedelmi bankok, ha egyáltalán igénybe vettek forráshitelt az MNB-től, úgy még rátették arra a maguk hasznát, s tessék visszakeresni ezektől a bankoktól 2010-11-ben 10% felett lehetett hitelt felvenni! Az MNB egyáltalán nem folytatott hitelezés gyakorlatot, holott ott áll a pénz a trezorban. Ennek a gyakorlatnak akar véget vetni (nagyon helyesen) az Orbán kormány. Ezért igyekszik letörni az alapkamatot.”
 • 14. strangerrr 2013. február 19. 09:25
  „Kijelenthető tehát, hogy a Fidesz kurucos politikája nem csak megtakarításaink elvesztéséhez vezetett, de egyenesen azoknak a zsebébe vándorol a pénzünk, akikkel elmondásuk szerint harcolunk. A külföldi bankokhoz és befektetőkhöz, az IMF-hez. Nem is csoda, hogy néhány amerikai befektetési alapnak a magyar devizakötvények a kedvencei. Ekkora kamatot, dollárban csak mi magyarok fizetünk a világon. A külföldi bankok zsebébe. Nálunk még Románia is olcsóbban jut hitelhez. Ez hát az unortodox gazdaságpolitika eredménye.”
 • 13. strangerrr 2013. február 19. 09:25
  „A kormány elmúlt 3 éve folyamatosan csökkenő GDP-t mutat, nem csökkenő államadósság mellett. Az egyetlen különbség, hogy eközben elvették megtakarításainkat. Így a nettó államadósságunk már régóta folyamatosan növekszik, sőt az előző negyedévben csúcsközelbe ért.

  Az államadósság tehát újra növekedő pályára került, amelyet csak súlyosbít a kormány, pontosabban Orbán Viktor erőszakos és arrogáns gazdaságpolitikája. A Fidesz nacionalista közgazdaságtani elméletei, amelyek elutasítják az IMF-segítségét, bizony sokba kerülnek nekünk. A múlt héten lejegyzett dollárkötvények kamatfelára az IMF-hitelhez képest mintegy 2,5 százalék. Ez évi majd 20 milliárd forintnyi kamatfelárat jelent, majd 8 éven keresztül (átlagos lejárat). És ez csak töredéke, kevesebb mint 10 százaléka devizahiteleinknek.

  Ha devizahiteleinken - pl. az IMF-nek köszönhetően - meg tudnánk spórolni ezt a 2,5 százalékot, és feltételezzük, hogy ekkor forinthiteleinkhez is mintegy 1 százalékkal olcsóbban jutnánk, akkor mintegy évi 300 milliárd forintot spórolnánk. Ennyibe kerül nekünk a Fidesz és Orbán Viktor ámokfutása. Évi 300 milliárd forintba, a következő 10 évben. Ironikusan, épp az államadósság elleni rögeszmés harc vezet az államadósság növekedéséhez.

  Ez azt jelenti, hogy 2020-ra 10 százalékkal alacsonyabban lenne az államadósság-mutató, mint ahogy az most várható. Évi 300 milliárd forintból fent lehetett volna tartani a magánnyugdíjpénztár-rendszert (máris látható, hogy ami régen az egyéni megtakarításokba áramlott, most kamatkiadásként a bankokhoz, spekulánsokhoz megy).”
 • 12. strangerrr 2013. február 19. 09:24
  „Matolcsyék számok nélkül beszélnek a gazdaságról. Milyen furcsa számokat látni.

  Januárban mintegy 450 milliárd forinttal nőtt az államadósság (GDP 1,5 százaléka), amelybe már az IMF-előtörlesztés és a PEMÁK-kötvények is benne vannak. Februárban a dollárkötvény kibocsátás további 700 milliárd forinttal emeli az összeget, amelyet részben ellensúlyoznak a jelentős forintlejáratok és az IMF-részlet fennmaradó része. Számításaink szerint azonban még így is mintegy 300 milliárd forinttal (GDP bő 1 százalékával) nő az adósságunk. Az ÁKK negyedéves kibocsátási terve szerint ez márciusban sem csökken.

  A 2005-ös szinten, majd a 2009-es válság mélypontját elérő értéken lévő GDP-nk sem segít az adósságcsökkentésben. A kormányváltás óta folyamatosan csökken a GDP, egyre gyorsulva, mind éves, mind negyedéves összevetésben, és márciusra szinte bizonyosan új mélypontot érünk el. A válság legsötétebb negyedévét is alulmúlja majd a GDP-nk. A ma megjelent adathoz képest becslésünk szerint 2013 első negyedévének végére a GDP 2,5 százalékával nő majd az adósság. Biztonsággal kijelenthetjük,hogy ezt a háborút elvesztettük. 1-2 százalékos államadósság csökkenést elérni több mint 10 százaléknyi megtakarítás elvételével a legnagyobb hozzá nem értésről tanúskodik.”
 • 11. v.imre 2013. február 19. 08:40
  „Koppasztott bizalomra nem lehet új gazdaságpolitikát építeni. Bajnai külföldi pénzelői csak az ő másfél éves kényszerkormányzása "sikerére" (lásdd: megszorítások, 13. bér, 13. havi nyugdíj eltörlések és más hirtelen intézkedések) alapoznak, közben megfeledkeznek az ő volt befektető tulajdonos érintettsége folytán elhíresült, több libatartó öngyilkosságához vezető érintettségéről, amit az ország többsége nem felejt. Azt hiszem nem a bankok igényei szerint van szüksége az országnak miniszterelnökre a következő kormány élére. És Bajnai megfeledkezik arról (Egyáltalán megfeledkezik-e, de inkább tudatosan számol vele!), hogy az általa négy év visszafizetés kötelezettséggel felvett IMF-EU Bank 14 milliárd euró mentőhitelt éppen most az Orbán kormány 4 éves ciklusa alatt kell visszafizetnünk! Normális, értelmes gondolkodó ember tudja, hogy ez milyen teher, kötelezettség és forrás elvonás kényszer a mostani kormány számára. És ezt a terhet most éppen (tetszik-nem tetszik soros Györgynek, vagy Clinton asszony érdekeltségének) Orbán Viktor kormánya viszi a vállán.”
 • 10. roxper 2013. február 19. 08:29
  „Nem ártana megtanulnotok olvasni mozi-dobó-fotel, vagy ha Bajnai nevének láttán elborította agyatokat a narancs köd, akkor legalább olvassátok el mit mondott chickán, aki erősen jobboldali közgazdász, no ez a mai magyar valóság!”
 • 9. DobóI 2013. február 19. 08:24
  „5. kristóf65 2013.02.19. 07:03

  Te alapból vagy ennyire alul tájékozott?

  Megugrott ám a -10-es visszaesésről, úgy hogy csak csomó embertől járulékokat megvont, közben meg szabad rablást tovább is engedélyezte a hiéna tőkének..”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: a Fidesz kismértékben növelte előnyét

A kormánypárt támogatottsága januárhoz képest 21-ről 23 százalékra nőtt februárban. Tovább olvasom