Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Bajnai: a kormány számoljon el a bankadóval!

A volt kormányfő adóalkotmány bevezetését ígérte, amely évente csak egyszer engedne változhatni az adójogszabályokon.
Bajnai Gordon arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el eddig a bankoktól. Az Együtt-PM szövetség vezetője emellett adóalkotmány bevezetését ígérte, amely évente csak egyszer engedne változhatni az adójogszabályokon.

Nyílt tárgyalásra hívja Varga Mihályt az MSZP

Az MSZP nyílt tárgyalásra hívja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a devizahitelesek ügyében, mert az ellenzéki párt úgy érzi, a kabinet nem képes egyedül megbirkózni a problémával.

A szocialisták kezdeményezését Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője ismertette pénteken Budapesten újságírókkal, a tárcavezetővel pedig nyílt levélben közölte tárgyalási szándékukat.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kormány immáron három éve nem tudja megoldani a devizahitelesek problémáit, amit így csak "kenyérként dagasztva tol maga előtt".

Szanyi Tibor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet csak a Békemenetet szervező civil szervezettel ült tárgyalóasztalhoz a kérdésben, ezért felajánlotta: az MSZP nyílt tárgyaláson kész segítséget nyújtani a kormánynak és a devizahiteleseknek.

A szocialista képviselő a Varga Mihálynak írt levelében több kérdést is feltesz arról, a kormány miért nem támogatta a szocialisták korábbi kezdeményezéseit, valamint arról is, hogy az első Orbán kormány egy 2001-ben hozott rendeletével miért tette lehetővé a lakossági devizahitelezést.

Szanyi Tibor választ vár arra is, hogy ellenzéki idejükben a fideszes képviselők miért nem tiltakoztak a devizahitelek ellen, sőt miért vettek fel maguk is hasonló kölcsönöket több tízmillió forint értékben.

Az MSZP emellett azt is tudni szeretné, hogy a devizahitelek 2010 előtt, miért nem jelentettek a jelenlegihez hasonló problémát - fejtette ki Szanyi Tibor, aki arra is rákérdezett, a kormány miért nem képes 300 forint alatt tartani az euró árfolyamát.

A volt kormányfő azt mondta: a devizahitelesekre hivatkozva bevezetett bankadóból a devizahitelesek egy fillért sem kaptak, az 500 milliárd forintból a jómódúakat segítő egykulcsos személyi jövedelemadó miatt kieső bevételt pótolták. Eközben három év alatt megtízszereződött a bajban lévő, nem fizető adósok száma - jegyezte meg, hozzátéve: tovább nehezíti az adósok helyzetét, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama ismét elérte a 300-at.

Bajnai Gordon a múlt héten javasolta, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Szerinte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félreértette, amikor úgy válaszolt: a bankokat akarja segíteni ezzel. Ezzel szemben - folytatta - arra szólítja fel a kormányt, számoljon el azzal, hogy miért nem a devizahiteleseket segíti a bankadóból, illetve hogy miért törölte el a Bajnai-kormány azon intézkedését, amelynek értelmében a munkanélküli adósoknak két évig csak havi tízezer forintot kellett törleszteniük.

Kérdésre válaszolva elmondta, a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által említett három lehetséges forgatókönyv - a forintosítás, a hitelek részleges forintosítása és az árfolyamgát kiterjesztése - mindegyike javíthat a devizahitelesek helyzetén, ha szakszerűen hajtják végre őket, és nem vezetnek a hitelezés további szűkítéséhez. "A legjobb devizahiteles-mentő akció mégis az lenne, ha a rájuk hivatkozva elvett pénzeket nem másoknak adnák vagy lenyúlnák, hanem az ő káruk enyhítésére fordítanák" - jelentette ki Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány negyven új adót vezetett be, és egy év alatt több mint húsz alkalommal módosította az adószabályokat.

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt ígérte, ha kormányra jutnak, a kiszámíthatóság érdekében adóalkotmányt vezetnek be, kikötve, hogy az adójogszabályokon évente csak egyszer, legalább kéthónapos felkészülési időt biztosítva és érdemi konzultáció után lehet változtatni. Emellett megszüntetnék az "értelmetlen kisadókat".

A 2008-ban felvett IMF-hitel idő előtti visszafizetését propagandaakciónak nevezte, hozzátéve: ez 14 milliárd forintjába kerül az országnak, mivel a kölcsönt egy drágábbal váltják ki. Ennyi pénzből pedig - tette hozzá - egy évre meg lehetne szüntetni a gyermekéhezést.

Bajnai Gordon szerint Magyarországnak nincs szüksége újabb hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF jelenléte biztonsági hálót jelenthetne.

Hangsúlyozta, hogy kormánya az IMF-hitel jelentős részét tartalékba helyezte, az Orbán-kormány pedig abból vette meg például az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomagot. Azt is hozzátette, hogy Magyarország a Bajnai-kormány harmadik hónapja óta a piacról finanszírozza magát.

Véleménye szerint Orbán Viktor kormányzása embertelennek, sikertelennek, reménytelennek, gazdaság-, munkahely- és családellenesnek, a nemzeti érdekkel ellentétesnek bizonyult. Kiemelte, hogy százezerrel kevesebben vannak alkalmazásban, mint a kormányváltáskor, és csak a közmunkások száma nő, akiket azonban adóforintokból fizetnek.

Bajnai Gordon nem közölt újabb részleteket az MSZP és az Együtt-PM között a választókerületi jelöltekről pénteken kezdődött egyeztetésekről. Emlékeztetett, hogy a programról szóló megállapodás után elsőként a közös egyéni jelöltekről tárgyalnak a szocialistákkal, ezután következhet a közös politikai stratégia megalkotása, majd végül a döntés a közös lista és miniszterelnök-jelölt kérdéséről.

Elmondta azt is, hogy a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció nemcsak Szigetszentmiklóson, hanem Baján is közös jelöltet állít a következő hetekben esedékes időközi önkormányzati választáson.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2013. november 23. 13:41
  „Bajnainak az nem jutott eszébe, hogy a bankok meg a "devizahiteles" -devizát hírből sem látott!! - ügyfeleikkel számoljanak el, a banki indexálási trükk szörnyűségei miatt?!!”
 • 4. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 08. 15:36
  „BAJNAI NEKED IS LENNE MIVEL ELSZÁMOLNOD, NEM GONDOLOD ))))”
 • 3. kipkop 2013. augusztus 02. 22:11
  „Ki ez az ember aki csak úgy felszólítgatja a kormányt?”
 • 2. Qllancs 2013. augusztus 02. 17:50
  „Hova lett az 500 milliárd ft ???
  De buta kérdés ! Kámforrá lett ! Ebből épül a sok stadion ! ftc-, felcsúti, debreceni ....
  Na meg milliárdok mennek pl. Románia felé is..meg kell venni a kinti szavazatokat !Nem létező alapítványoknak, kinti tanároknak, kinti diákoknak havi száz milliók !stb”
 • 1. florian72 2013. augusztus 02. 17:35
  „"A szocialista képviselő a Varga Mihálynak írt levelében több kérdést is feltesz arról, a kormány miért nem támogatta a szocialisták korábbi kezdeményezéseit, valamint arról is, hogy az első Orbán kormány egy 2001-ben hozott rendeletével miért tette lehetővé a lakossági devizahitelezést.

  Szanyi Tibor választ vár arra is, hogy ellenzéki idejükben a fideszes képviselők miért nem tiltakoztak a devizahitelek ellen, sőt miért vettek fel maguk is hasonló kölcsönöket több tízmillió forint értékben.

  Az MSZP emellett azt is tudni szeretné, hogy a devizahitelek 2010 előtt, miért nem jelentettek a jelenlegihez hasonló problémát - fejtette ki Szanyi Tibor, aki arra is rákérdezett, a kormány miért nem képes 300 forint alatt tartani az euró árfolyamát."

  Az Mszp ben mindig is gond volt a kommunikációval .Végre sikerült ezeket (lásd fent) kibökni ,de jobb később mint a választások előtt egy nappal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma holokauszt: országszerte megemlékezéseket tartanak az emléknapon

Pénteken Magyarországon is több helyszínen emlékeznek meg a második világháború roma áldozatairól. Tovább olvasom