Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Bajnai: a reménytelenség felé halad Magyarország

Az ország az elmúlt 3 évben még a korábbiaknál is sokkal jobban szétszakadt - mondta a volt kormányfő.
Az észak-magyarországi térség a reménytelenség felé halad, miként Magyarország is - mondta Bajnai Gordon az abaúji Encsen, őszi országjáró körútjának egyik első állomásán tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Az Együtt-PM Szövetség vezetője úgy fogalmazott: Magyarország az elmúlt három évben még a korábbiaknál is sokkal jobban szétszakadt, miközben a Fidesz-kormány "világos döntései alapján a felső tíz százalék gyarapodott, addig az ország összes többi része leszakadt".

Ezekben a térségekben, mint például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, annak is talán leghátrányosabb vidékén, Abaújban nincsen munka, nehéz a megélhetés, és a közmunkát is "visszavágták" - mondta. Amikor átadta az ország vezetését, akkor a közmunkáért még a minimálbér környéki fizetést kapott az, aki napi nyolc órát dolgozott, addig a mostani megemelt összeg 49 ezer forint - tette hozzá.

Ugyanakkor nap mint nap sikerpropagandáról, a rezsicsökkenésről lehet hallani, amely "valójában átverés" - emelte ki a volt miniszterelnök, megemlítve: Encsen többen elmondták neki, hogy lényegesen drágult az élet az elmúlt években, a jövedelmek csökkentek.

Az elmúlt három évben a rezsiköltségek 17 százalékkal nőttek, ebből februárban a Fidesz vissza adott tízet, májusban a Varga-csomaggal viszont többet vettek ki az emberek zsebéből - jegyezte meg. Ezt számokkal alátámasztva úgy fogalmazott, hogy egy átlagos, kétgyermekes család körülbelül 5,5 ezer forintot takarít meg havonta a rezsicsökkenéssel, ám ennek a családnak csak a Varga-csomag 6,2 ezer forint többletet okozott, "ezért ez egy jó nagy rezsiátverés, a választások után ennek meg kell fizetni az árát."

Bajnai Gordon szerint az Együtt-PM Szövetség fenntartható, világos rezsicsökkentést javasol.

Elmondta azt is: miután nagyon sok hátrányos térségben fával fűtenek, ezért azt javasolják a kormánynak, hogy szociálistűzifa-programot indítson. Az emberek "ellenőrzött módon" gyűjthessék össze az erdőkben az elhullott fát, azt akár a közmunkások szakszerűen feldarabolhatnák, és ingyen megkapnák a rászorultak.

A munkáról, a munkanélküliségről szólva megjegyezte: Magyarországon csak a közmunka, a közmunkások száma nő, az ezért adott bér csökken, "ebből az országból menekül aki csak tud", már csaknem félmillióan hagyták el az országot. A pártszövetség célja az, hogy visszahozza őket, a "Gyere haza, maradj itthon" elnevezéssel ezért hirdették meg programjukat - tette hozzá. Ennek keretében megpróbálják megszólítani, elérni a követségek, konzulátusok segítségével azokat, akik külföldre mentek, és állást közvetítenek számukra Magyarországról - közölte.

A munkahelyteremtésről megemlítette: céljuk az, hogy a hátrányos helyzetű térségekbe koncentráljanak uniós forrásokat, mintegy 300 milliárd forintot a következő években. Ezt a pénzt felzárkóztatásra, munkahelyek teremtésére, oktatásra fordítanák, mert csak így lehet kiemelni nehéz helyzetükből ezen vidékeket - jelentette ki Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

  • 1. Hód 2013. szeptember 19. 21:27
    „A hazahozzuk a külföldön dolgozókat program hülyeség, nem ezzel kellene kampányolni, mert aki kiment, az örül, hogy kint tud dolgozni és a családja is örül, hogy küld haza pénzt a kint dolgozó, igaz 1-2 alkalommal látják évente, de valamit valamiért.
    Az itthon lévőknek kellene munkát biztosítani, mert a tényleges munkanélküliség kb. 15 %-os, és a béreket kellene emelni, azt gondolom, ez is eléggé nagy feladat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrautó szorult két Combino közé - fotó

Az eset Budapesten, a Corvin-negyed megállónál történt csütörtök délután. Tovább olvasom