Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai: az állammal szembeni maradék bizalmat is aláásta Orbán

A kabinet elvesztette a harcot az államadósság ellen - írta a volt kormányfő.
Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor kormányfő a politikájával az embereknek az államba vetett maradék bizalmát is aláásta.

Az Együtt-PM választási szövetség vezetője ezt a honlapján közzétett írásában fogalmazta meg, amelyben Orbán Viktornak a The Wall Street Journal európai kiadásában pénteken megjelent interjújára reagál.

Bajnai Gordon szerint a miniszterelnök nyilatkozatában a "lengyelek, szlovákok tollával ékeskedik", amikor Közép-Európa fontosságáról beszél, mivel kormánya unortodox gazdaságpolitikája zsugorodást hozott a magyar gazdaságnak.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozza továbbá, hogy a kabinet elvesztette a harcot az államadósság ellen, az ugyanis tavaly óta újra növekszik. "Az anyagi kár és a polgári áldozatok száma jelentős" - írja, kiemelve: hárommillió jövőbeli nyugdíjas 3000 milliárdnyi megtakarítását vette el a kormány.

Az Együtt-PM vezetője szerint Orbán Viktor állításával szemben Magyarországnak most is szüksége van mások pénzére, hiszen a piaci finanszírozás ugyanúgy másoktól kölcsönkapott pénz. Emlékeztet továbbá arra, hogy az ország 2010 tavaszán, a kormányváltás idején is a piacról finanszírozta magát, "csak éppen kedvezőbb feltételekkel, mint az elmúlt három év ámokfutása után".

A versenyszférában nem csökkent, hanem nőtt a munkanélküliség, az utóbbi évben 10 ezerrel - folytatja Bajnai Gordon, megjegyezve: a foglalkoztatottság kizárólag a "közmunka kényszermunkává alakítása" miatt növekedett.

Bajnai Gordon a miniszterelnök legmegdöbbentőbb állításának azt nevezi, hogy Magyarországon növekedett a nemzeti intézményekbe vetett bizalom. Szerinte ugyanis a dohány-kiskereskedelem államosítása, a "statáriális jelleggel kiszabott ágazati különadók", a visszamenőleges jogalkotás és más hasonló intézkedések az embereknek az államba vetett maradék bizalmat is aláásták. Ráadásul azon nemzetközi befektetők sem bíznak a magyar gazdasági környezetben, amelyek korábban beruházást fontolgattak, továbbá az félmillió magyar sem, aki külföldre "menekült" - teszi hozzá.

A volt kormányfő végül Orbán Viktor azon kijelentését is kétségbe vonja, amely szerint a kormány a középosztályt erősítette. Bajnai Gordon ugyanis úgy látja, a kabinet az elmúlt húsz év legigazságtalanabb adórendszerét vezette be, amellyel az adózók 88 százaléka rosszul jár. Bajnai Gordon szerint ezért Orbán Viktor a felső 10 százalék országává tette Magyarországot.

Orbán Viktor a The Wall Street Journal európai kiadásában megjelent interjújában azt mondta, válságban van a standard gazdaságpolitika, ezért célzott akciókra van szükség. Az ilyen politikára mondják az emberek, hogy unortodox. Kedvezőbb szemlélettel innovatív és célirányos - tette hozzá a kormányfő, aki szerint a nagy cégek általános, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak, de erre válságkezelés idején nincs mód.

Olvasóink írták

 • 9. balihoho 2013. július 21. 14:32
  „Az államadósság csökkentése érdekében, vissza menőleges törvénykezéssel, megszüntették a korengedményes nyugdíjazást. Földönfutóvá tettek sok sok ezer rokkant nyugdíjast, csökkentették a közmunkások, közmunkabérét, három hónapra csökkentették a munkanélküli segély időtartamát. bevezettek egy sor új, elsősorban az amúgy is szerényebb körülmények között élőket még szegényebbé tevő, adót. És az eredmény sehol, vagy alig észlelhető, éppen annak köszönhetően, hogy a bevezetett változások többsége, minden, csak nem igazságos, teher elosztás formájában valósult meg. És még nincs vége!”
 • 8. Légiós 2013. július 20. 19:48
  „bár megérném már hogy az a politikus amit semmit nem tud felmutatni semmit nem ért el az ne kapjon az államtol státsuzt és fizetést, akik már egyszer bebizonyitották, hogy nem értenek semmihez azok huzzaanak el az ország házából ,miért hallok még mindig erröl az emberről annyira unalmas már amit művel............”
 • 7. florian72 2013. július 20. 06:48
  „Bajnainak minden szavával egyetértek ,aki ezt nem látja az v vak v 3T részese.”
 • 6. kipkop 2013. július 19. 21:18
  „Sajnálni való ez a személy, valaki tudassa már vele, hogy már lejárt a szavatossága.”
 • 5. kontrapista 2013. július 19. 21:09
  „Gyorsan kellett nyilatkoznia a <moderálva> " le is út, fel is út " után, de :
  Késő minden kisöreg,
  Eső után köpönyeg.”
 • 4. allampolgar 2013. július 19. 20:28
  „Bagoly mondja...”
 • 3. Légiós 2013. július 19. 19:41
  „de pont bajnai dumál?:))) meg az mszp aki nyolc év alatt csak romblt most meg okoskodik ?”
 • 2. Őszödi 2013. július 19. 19:33
  „Légiós!
  Vajon mi a fontosabb? Hogy ki mondja, vagy mit mond?
  Orbán is törvényességet ígért, de nem tartották tiszteletben a törvényeket amikor törvények által egyszer már megállapított nyugdíjakat vettek el visszamenőleg. Bort isznak és vizet prédikálnak...”
 • 1. Légiós 2013. július 19. 18:27
  „ezt pont bajnai mondja? ugyan már”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják a dohányboltok ellenőrzését

A jogsértés miatt összesen 11 koncesszió-tulajdonos ellen indult fogyasztóvédelmi eljárás. Tovább olvasom