Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bajnai: az ország felélte tartalékait

A volt miniszterelnök szerint nincs közgazdasági magyarázat az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára.
Bajnai Gordon szerint nincs közgazdasági magyarázat az Orbán-kormány 2010 óta folytatott gazdaságpolitikájára, amely miatt Magyarország mára felélte tartalékait.

A volt kormányfő, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) kedden tartott előadásában azt mondta: a kormány figyelmen kívül hagyja a gazdasági törvényszerűségeket, és csakis a hatalmi logikának rendeli alá intézkedéseit.

Szerinte ez mára oda vezetett, hogy az ország felélte tartalékait: a minimálbér-emelés és az egykulcsos adó miatt nőttek a bérköltségek, így nehezebb álláshoz jutni, a nyugdíj-megtakarításokat elköltötték, az ésszerűtlen mértékű különadók miatt mélypontra esett a beruházási ráta, míg a felsőoktatási forráskivonás és az elvándorlás az országban meglévő tudástőkét csökkenti.

Bajnai Gordon azt mondta: nő az államadósság, a gazdaság teljesítménye tartósan csökken, a versenyszférában egyre kevesebben dolgoznak, az államháztartási hiány pedig csak a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása miatt nem éri el a 3 százalékot. A legnagyobb baj azonban - folytatta -, hogy megszűnt az országgal szembeni bizalom, mert "ahol a hatalom mindent megtehet, ott mindent el is vehet".

Szerinte ezért 2014 után a bizalom helyreállítása és a növekedés beindítása lesz a legfontosabb feladat, méghozzá "ortodox közhelyek" kimondásával. A bizalom visszaszerzése vezethet el a beruházások gyarapodásához, abból következhet az export bővülése, ennek révén lehet nagyobb a foglalkoztatottság, és végül ez eredményezheti a fogyasztás növekedését - magyarázta.

Elmondta: modellezték, hogy az Együtt 2014 gazdaságpolitikai programja mit hozhat 2020-ra. Hat év alatt tartósan 2 százalék feletti növekedés és a GDP 70 százaléka alá csökkenő államadósság érhető el, a munkanélküliségi ráta 7 százalékra csökkenhet, 220 ezerrel többen dolgozhatnak, a beruházási ráta 20 százalék fölé emelkedhet, az államháztartási hiány pedig a nullát közelítheti - ismertette, megjegyezve: mindehhez társadalmi békére, közös célokra és a jogállami normák helyreállítására lesz szükség.

A rendszerváltással az ország nyert, de milliók veszítettek, mert megnőttek a társadalmi és regionális különbségek, a 2001 és 2008 közötti időszakot viszont az ország elvesztegette, mégis - a kormányzati újraelosztás miatt - milliók nyertek vele - fejtette ki egyórás előadásában, amelyet mintegy hatszáz egyetemista hallgatott a BCE új épületének egyik előadójában.

Bajnai Gordon szerint ez az ezredforduló óta folytatott, a gazdaság lehetőségeit szűkítő politika okozta azt, hogy a 2008-as válság Magyarországot gyorsan és nagyon érzékenyen érintette. A 2010-ig tartó stabilizációs időszakban milliók hoztak áldozatot, de annak eredményeként az adósság növekedése megállt, a gazdaság pedig újra növekedni kezdett.

Ezzel szemben - mondta - a 2010-es kormányváltás óta folytatott unortodox gazdaságpolitikával Magyarország is rosszul jár, és ráfizetnek a polgárai is, mert az sem az egyéni gyarapodásnak, sem a társadalmi szolidaritásnak nem nyit teret.

A volt miniszterelnök szerint az európai válság elhúzódik. Azok az országok, amelyek időben felismerték a krízis okait - így azt, hogy a tőke egy része olcsóbb munkaerőköltségeket biztosító államokba települ át -, és a nagy hozzáadott értékű termékek előállítására szakosodtak, a krízis közepette is növekedni tudtak, és hamarabb úrrá lesznek a válságon. A kontinens déli fele viszont nem fog tudni gyorsan kilábalni. Ebből az következik, hogy Európa legalább kétsebességes lesz a következő évtizedekben, a kelet-közép-európai államoknak pedig arra kell törekedniük, hogy az olcsó bérmunkára alapuló helyett olyan tudásgazdaságot építsenek, amely lehetővé teszi, hogy a fejlődő északi országcsoporthoz tartozzanak - magyarázta.

Az egyik egyetemi szakkollégium meghívásának eleget tevő Bajnai Gordont egyebek mellett a felsőoktatás átalakításáról is kérdezték a diákok. Megismételte, hogy az egyetem melletti munkából kifizethető, kis összegű tandíjat nem tartja elfogadhatatlannak. Bírálta viszont a hallgatói szerződéseket, a forráskivonást, és azt mondta: reformokra, az elitképzés és a színvonalas, de sokak számára elérhető felsőoktatás elválasztására van szükség, ezt pedig a kiadások csökkentésével nem lehet végrehajtani.

Arra a kérdésre, mivel győzné meg a fiatalokat, hogy maradjanak itthon, felidézte, hogy 1991-es diplomázásakor Magyarország reményteli hely volt, ő kevéssel később mégis elment fél évre Londonba dolgozni. Szerinte a mai fiataloknak is érdemes megtenniük ezt egy-egy évre, akár már egyetemistaként.

Hozzátette azonban: hisz abban, hogy Magyarország többre képes annál, amit az elmúlt évtizedben elért, és az utóbbi száz évben a mainál jóval nehezebb helyzeteken is túljutott. A mostani nehéz korszak is véget ér, "és akkor elképesztő energiák szabadulnak fel (...) és lehet ugyanolyan gazdasági csodát csinálni", mint korábban Németországban, Finnországban vagy Írországban. "Azért mondom, hogy maradjanak itthon, mert önökön fog múlni, hogy ezt a csodát megcsináljuk-e. És ha igen, akkor ebben benne lenni elképesztő jó lehetőség a boldogulásra, a gyarapodásra, a sikeres életre" - zárta szavait.

Olvasóink írták

 • 14. _csutak_ 2013. április 03. 17:09
  „Ha valaki leelvtársazhat akkor annak a magyar Kommunista Munkáspártnak a tagja kell, hogy legyen!
  Mindenféle elmebeteg jöttmenttől nem szívesen olvasok ilyet.
  De ha már írja akkor az Elvtársat nagy E -vel írja!”
 • 13. csergemerge 2013. április 03. 15:31
  „A volt miniszterelnök szerint nincs közgazdasági magyarázat az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára.

  De van. A "szokatlan" gazdasági megoldások nélkül Magyarország kb. ott járna mint Görögország. Ott biztosan olajozottan működnek az "ortodox" azaz a szokásos módszerek:
  Nyugdíjcsökkentés
  energiaár emelés,
  mindennemű kedvezmény megszűntetése (családi adózás, utazás, győgyszer stb.)
  vizitdíj
  fizetős oktatás
  ....és mindenki nagyon happy.
  De főleg a bankok és az IMF.
  Lehet választani!”
 • 12. szentmiki 2013. április 03. 14:24
  „Mivel kiszökött vele amerikába, csak tudja...”
 • 11. bánki 2013. április 03. 09:31
  „Wallis , Hajdúbét szakértő !”
 • 10. Mozimasiniszta 2013. április 03. 08:55
  „7#-es ! az igazság kergetése közben, a studyfy és csutak- kíínmargit stb...féle elvtársi néptársak, elfelejtik hogy a libás abból az IMF-hitelből lébecolt, amit a pápaszemes pojáca az angolos távozása előtti utolsó pillanatban felmarkolt (mint besurranó tolvaj, az asztalon felejtet bukszát) - csakhogy őrizze a cuci banda hatalmát a választásokig ! (de hogy miben reménykedtek ???) Miközben tehetetlenül nézte hogy fogy a pénz - és elfogy az ideje, mivel tehetség-tudás nélkül (az összes komcsi fattyúhoz hasonlóan) másra... képtelen is volt. Hogy mégis, hogyan került abba a pozícióba ? arról doktori értekezést lehetne írni...de röviden: mindnyájan ismerjük hogyan építette föl magát az MSzMP ! hülye...hülyébb... leghülyébb...és legfelül, a legesleghülyébb aki lefelé ordított: hogy mind hülyék vagytok: nna...az lett a pártvezér (miniszterelnök) ! mert eltudta hitetni hogy mindenkinél okosabb - legalábbis a bandájában !”
 • 9. fukusima 2013. április 03. 06:13
  „4. studyfy
  Egy szimpla kamat fizetés szerintem jobb mint kamatfizetés és diktálás, hogy mit tegyek még meg az IMF-nek.”
 • 8. igazságkereső 2013. április 02. 22:10
  „"...olcsóbb munkaerőköltséggel működő....." mondja ezt Bajnai Gordon és társai, kik a minimálbéren foglalkoztattak nagyon sok embert, miközben Ő és társaik....szóval van a bőrnek az a vastagsága,.....”
 • 7. igazságkereső 2013. április 02. 22:06
  „Bajnai Gordon pontosan tudja,hogy milyen a magyar gazdaság, Magyarország helyzete, hiszen egy ideig Gyurcsány minisztere, majd egy évig ideiglenes miniszterelnök volt! Jó lenne, ha nem szédelegne és nem hirdetné az igét, hanem részletes tájékoztatást adna arról, hogy 2002-2010 között hová tűnt el több ezer milliárd forint a központi költségvetésből, és miért nem intézkedett miniszterként, majd ideigl.miniszterelnökként a Magyarországon működő bankok trükkjeinek és számviteli trükközéseinek azonnali megszüntetésére?! Vagy ez is olyan, mint a Wallis tevékenység, nem értettünk hozzá, közben nagyokat pislogtunk, miközben áldásos tevékenységének köszönhetően néhányan sajnos öngyilkosok is lettek, mert nem kapták meg a pénzüket, melyet a Wallis felszívott és azt is eltüntette?!! Ez az ember akar újból miniszterelnök lenni, mit vétett ez az ország?!”
 • 6. _csutak_ 2013. április 02. 21:52
  „Orbán Bruxellesben elismerte, hogy konszolidált gazdasággal, kellő tartalékokkal vette át a kormányzást!
  Ez a dokumentum visszakereshető.
  Nos ezek után tessék szidni az elmúlt nyolc évet, miközben lassan három éve nekik kellene kormányozni!

  Megelőzendő a Bruxelles vitát, egy képe róla: http://href.hu/x/jm02
  Vallóniában ugyanis a francia írásmód a divatos.”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. április 02. 20:43
  „háát...annak tükrében, hogy az üres bugyellárist hagyta ránk ! no meg az ájemef-hitelt... !!! egyébként meg a liba gágogásra többet adok mint a birkaképű bégetésére...”
 • 4. studyfy 2013. április 02. 19:43
  „babar, Orbán is kölcsönt vett, nem is keveset. A következő nemzedék fogja kifizetni a kötvénypapírok árát és magas kamatait. Ez is kölcsön. Ne gyerekeskedjél!”
 • 3. történész 2013. április 02. 19:31
  „1. babar

  Nem semmi a szöveg...de ébresztő szabadság bajnok...másfél millió valakinek aki egy miniszteri posztot zsíros másik állásra cseréli ??Ezt a gyomor beveszi akkor is ha százezres az a létszám akik nem tudnak a gyereknek enni adni?? Hogy lehet másfél millát kapni annak aki már másnap ismét magas pozícióban kap jövedelmet?
  Amíg a maszoposokat furták addig azoknak az ilyen pénzt kapni bűn volt, hazaáruló pénz volt...most sokkal jobban bajba vagyunk és mégis ki lehet fizetni? Büszkék vagyunk rátok.”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 02. 19:13
  „nem az ország, csak a politikusok és a bűnözők.”
 • 1. babar 2013. április 02. 19:08
  „Ha elfogy a tartalék, majd hívjuk Bajnait, hogy vegyen fel kölcsönt az imf-től....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is vonzó a diploma megszerzése

A középiskolások döntő többsége szeretne továbbtanulni - derül ki a Generali Biztosító felméréséből. Tovább olvasom