Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bajnai belső vizsgálatot kezdeményezett az MNV-nél

Belső vizsgálatot indítanak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél a sukorói King City nevű beruházásnak otthont adó telkek csereügylete kapcsán, várhatóan napokon belül.
Június végére vagy július elejére fejezik be - írja a Népszabadság. A vagyonkezelő földértékesítési gyakorlatát viszont nem fogják vizsgálni a lap szerint. Jakab István fideszes képviselő hétfőn a parlamentben beszélt arról, hogy tudomása szerint komoly gondok vannak az állami tulajdonú földvagyon hasznosításával, főleg annak privatizálásával. A kormányfő akkor úgy válaszolt az ellenzéki politikusnak: belső vizsgálatot rendel el, ha felmerül annak gyanúja, hogy nem megfelelően gazdálkodtak az állami vagyonnal. A Népszabadság a földek privatizációjával kapcsolatban egy múlt heti interjúra hivatkozik, amelyben Tátrai Miklós, a vagyonkezelő vezérigazgatója azt mondta: a válság miatt kevesebb földet tudnak most eladni, a törvényben meghatározott bevételi terveket azonban teljesíteni kell, ezért több területet hirdetnek meg eladásra.

Olvasóink írták

 • 2. igazságkereső 2009. június 17. 14:30
  „Óhajtanak-e egyáltalán gazdasági és politikai rendet tenni ebben az országban?Mikor kerül vissza az állami büdzsébe az a vagyontömeg - pénzügyi és természetbeni - amit az elmúlt években "kisíboltak" a gazdaságból??!!”
 • 1. Lencsi80 2009. június 17. 09:32
  „Tudom, elég hosszú, de aki nem olvasta, érdemes elolvasni. Felháborító, hogy milyen nyíltan meg a rablás ebben az országban.

  A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója az ÁSZ elnökéhez írott levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttattak - azt írja, hogy az MNV Zrt. a rábízott vagyont sem 2007-ben, sem pedig 2008-ban nem vette nyilvántartásba, nem készült vagyonleltár és vagyonmérleg sem.

  Tátrai felelőssége

  A mai napig nem tudható - állítja Budai Gyula -, hogy mekkora az MNV Zrt-re rábízott vagyon és ez megkérdőjelezi az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatóságát. A Vagyongazdálkodási Tanácsnak 2008-ban nem volt a tulajdonos által - vagyis a pénzügyminiszter által - elfogadott vagyongazdálkodási stratégiája, az MNV Zrt-nek pedig nem volt 2008-ban a tulajdonos által elfogadott üzleti terve.

  A Magosz szövetségi igazgatója szerint az MNV Zrt. törvénytelen működése egyértelműen felveti a Vagyongazdálkodási Tanács és az MNV Zrt. vezérigazgatójának, Tátrai Miklósnak a felelősségét a szükséges intézkedések elmaradása miatt.

  Ezen kívül felveti a tulajdonos, vagyis a magyar államot képviselő pénzügyminiszter Veres János volt pénzügyminiszter felelősségét, akinek mint tulajdonosi képviselőnek tudnia kellett volna a törvénytelenségekről, tekintettel arra, hogy az ellenőrző bizottság ezt folyamatosan jelezte.

  Oszkó nem vizsgálja

  A levél utal arra is, hogy emiatt május 12-én Budai Gyula Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, mint az államot képviselő tulajdonoshoz fordult. S arra kérte: az MNV Zrt. ellenőrző bizottságának jelentése alapján rendeljen el belső vizsgálatot, nevezze meg a törvénysértésekért felelős személyeket, és amennyiben bűncselekmény alapos gyanúja merül fel, úgy tegye meg a szükséges büntetőfeljelentéseket.

  Erre azonban nem került sor, mivel a kérést a pénzügyminiszter hatáskör hiányára hivatkozva elutasította. Ezt Budai Gyula elfogadhatatlannak tartotta, mivel a Magosz szövetségi igazgatója szerint minderre a törvényi szabályozás lehetőséget teremt a pénzügyminiszternek. A miniszter ugyanis - állítja Budai Gyula - a részvényesi jogok gyakorlója ugyanis a tanács részére utasítást adhat, amelyet az köteles végrehajtani.

  A Magosz szövetségi igazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy az MNV Zrt. ellenőrző bizottsága által feltárt törvénysértéseket az a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács vizsgálja ki, amely tagjainak a felelősségét a bizottsági jelentés konkrétan meghatározza.

  Mindennek alapján Budai Gyula levelében kéri az ÁSZ elnökét, hogy rendeljenek el számvevőszéki vizsgálatot a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodó Zrt-nél az ellenőrző bizottsági jelentésben megállapított szabálytalanságok miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen látják megosztó személyiségnek az államfőt

A megkérdezettek 37%-a elsősorban a Fidesz jelöltjeként tudja Sólyom Lászlót elképzelni, ha… Tovább olvasom