Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Bajnai: egy állam akkor erős, ha a polgárai erősek

Ma Magyarország adóssága 3000 milliárd forinttal magasabb, mint négy évvel ezelőtt volt - mondta a volt kormányfő.
Bajnai Gordon szerint egy állam akkor erős, ha a polgárai erősek.

"Az Orbán-kormány abban hisz, hogy ha az állam erős, akkor jól mennek a dolgok, mi viszont abban hiszünk, hogy egy állam csak akkor lehet erős, ha a polgárai erősek" - mondta az Együtt-PM szövetség vezetője keddi egri sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus közlése szerint az Orbán-kormány több mint 650 milliárd forintnyi államosítást hajtott végre. A megvásárolt vagyontárgyaknak azóta csak csökkent az értéke: a visszavásárolt Mol-részvényeken eddig mintegy 200 milliárd forintot vesztettek Magyarország polgárai - mondta.

Az Együtt-PM vezetője szerint ezt a 650 milliárd forintot sok mindenre lehetett volna fordítani. Mint mondta, 60 milliárd forintból kilenc hónapon tarthatták volna a munkanélküli segélyt. Nyolcmilliárd forintból 50 ezerrel több hallgató vehetne részt a felsőoktatásban, 20 milliárd forintból pedig megszüntethetőek lennének az egészségügyben a várólisták - sorolta.

Bajnai Gordon emlékeztetett: a leendő koalíciós kormány garanciát vállalt arra, hogy az első kormányzati évük végére felszámolják a gyermekéhezést Magyarországon, ami 15 milliárd forintba kerül.

A volt miniszterelnök kitért arra is: amióta a kormány a gázellátás biztonságára hivatkozással visszavásárolt gáztározókat, "soha ilyen alacsony szinten nem volt az ország gáztartaléka". Bajnai Gordon szerint ha a konfliktus miatt Oroszország elzárja az Ukrajna felé vezető gázcsapot, Magyarország gáz nélkül maradhat.

Az ellenzéki politikus szavai szerint az Orbán-kormány a magánnyugdíj-pénztárakból "lenyúlt, államosított és elégetett" 3000 milliárd forintot. Hozzátette: ma Magyarország adóssága 3000 milliárd forinttal magasabb, mint négy évvel ezelőtt volt. Majd közölte: Orbán Viktor Moszkvában megállapodott Putyin elnökkel, hogy 3000 milliárd forintot akar felvenni a paksi bővítésre - közölte.

Bajnai Gordon szavai szerint ezzel a háromszor 3000 milliárd forinttal nő Magyarország államadóssága.

Az Együtt-PM vezetőjének elmondása szerint "pokoli nehéz helyzetbe" hozta Orbán Viktor Magyarországot az elmúlt évek kormányzásával, miként a krími orosz agresszióval szemben, a paksi szerződés megmentése érdekében folytatott "sunnyogásával" is. Ezzel ugyanis kiírja Magyarországot az európai értékeket valló országok sorából – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette: ebben a helyzetben kell gyors változást hozni, helyre kell állítani az országban a kiszámíthatóságot, a jogbiztonságot, az alkotmányosságot. Helyre kell állítani a bizalmat a gazdaság iránt, hogy legyenek beruházások, talpra kell állítani az oktatást. A "sokszor elátkozott" egykulcsos adót fel kell váltani egy igazságos, kétkulcsos adórendszerrel - fogalmazott.

Szalóczi Géza, az Összefogás egri képviselőjelöltje elmondta: céljuk, hogy az önkormányzatok kapják vissza az önállóságukat, cselekvési szabadságukat, amihez megfelelő források álljanak rendelkezésükre. Hozzátette: "azt szeretnénk, hogy az önkormányzatok kapják vissza az iskoláikat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feje tetejére borult egy autó a 74-esen - fotók

A járműbe beszorult egy középkorú nő, akit a tűzoltók szabadítottak ki. Tovább olvasom