Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai és Fico szeptember első felében Budapesten találkozna

A szlovák és a magyar miniszterelnök "megfelelő előkészítés esetén Budapesten már szeptember első felében" találkozhat egymással - jelentette szombaton a TASR szlovák hírügynökség a szlovéniai Bledből, ahol a hétvégén kezdődik az a nemzetközi fórum, amelyen a két ország külügyminisztere megbeszélést folytat egymással.
A Bledi Stratégiai Fórumon mások mellett Balázs Péter külügyminiszter, illetve Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője is részt vesz. A fórum résztvevői megtárgyalják az Európában és az eurázsiai térségben kialakult gazdasági és geopolitikai helyzetet.

A találkozón a szlovák és a magyar külügyminiszter kétoldalú találkozóján "konzultálnak a két ország kormányfőjének elkövetkező találkozójáról is, amely megfelelő előkészítés esetén Budapesten, már szeptember első felében megtartható" - fogalmazott a szlovák hírügynökség.

Hasonlóan, bár helyszín megjelölése nélkül nyilatkozott pénteken a magyar kormányszóvivői iroda, jelezve, hogy a miniszterelnöki találkozóra "megfelelő előkészületek után még szeptember első felében sor kerülhet".

A két kormányfő közötti egyeztetést Bajnai Gordon kezdeményezte, és Robert Fico késznek mondta magát arra, hogy bárhol és bármikor találkozzék magyar partnerével.

A munkatalálkozó célja a magyar kezdeményezés szerint, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai reményét fejezte ki, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet.

Olvasóink írták

 • 14. theseus 2009. augusztus 30. 10:23
  „Várható napirendi pontok:
  1. Gratuláció a szlovák nyelvtörvényhez.
  2. Köszönetnyilvánítás Sólyom László kiutasításához.

  Amig a nyelvtörvényt nem vonják vissza, és amíg nem kérnek bocsánatot az elnök kiutasításáért, addig nincs miről tárgyalni. Ez megalázkodás.”
 • 13. Power 2009. augusztus 30. 09:10
  „12. hozzászólás klj_54 2009.08.30. 08:52
  Gyurcsánynak ( "konstruktív bizalmatlansági indítványának") és az MSZP-nek köszönhetjük Bajnait.
  A köztársasági elnök általi kinevezés már csak következmény.
  A Bajnai-kormány politikai értelemben egy illegitim kormány, mert nem a választópolgárok akarata szerint jött létre.”
 • 12. klj_54 2009. augusztus 30. 08:52
  „11. hozzászólás Power 2009.08.29. 22:45
  A Magyar Köztársaság Köztársasági elnöke!
  Ne velem vitatkozz, jogász aki mandátumot nyomott a kezébe...”
 • 11. Power 2009. augusztus 29. 22:45
  „Ki hatalmazta fel Bajnait, hogy a magyar választópolgárokat képviselje?”
 • 10. Bénadoki 2009. augusztus 29. 22:39
  „Ezekben a véleményekben az a közös,hogy nekünk magyaroknak semmi sem jó, ezért nem jutunk semmire.”
 • 9. comet 2009. augusztus 29. 19:15
  „két mákvirág ha találkozik.
  Annyi azért közös bennük, hogy mindketten sokat ártottak a magyarságnak.
  Lehet hogy Fico-t az öngyilkosságba kergetés részletei érdeklik.”
 • 8. M_R 2009. augusztus 29. 18:56
  „Szerintem az volna a legszebb ha a szlovák delegációt Pozsonyba hívnák meg tárgyalni :)”
 • 7. Zejko 2009. augusztus 29. 18:52
  „tiltakozo nyilatkozatot irtak ala a nyelvtorveny ellen :

  "A nyilatkozat aláírói között szerepel Ádám Veronika akadémikus, Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő, Bábel Balázs római katolikus érsek, Bogárdi Szabó István református püspök, Csoóri Sándor Kossuth- és Herder-díjas költő, Charles Ingrao, az indianai Purdue Egyetem történész professzora, elismert Közép-Európa szakértő, Ann Major Ausztráliában élő történész, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Ivan Sanders, aki a New York-i Columbia Egyetemen közép-európai és magyar irodalmat tanít, valamint Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező és Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke. "”
 • 6. Zejko 2009. augusztus 29. 18:23
  „4.Napiszar kosz ez jo volt :)”
 • 5. TrombiFrédi 2009. augusztus 29. 18:21
  „Hát engem ez a 1988-as aradi Grósz-N. Ceausescu találkozóra emlékeztett, s attól tartok, hogy az eredménye sem lesz sokkal különb!:(”
 • 4. napiszar 2009. augusztus 29. 18:16
  „Szánalom


  Nem lehet olyan objektíven értékelni Fico legutóbbi lépését, hogy az ember ne fogja a fejét. Jóérzésű szlovák a szégyentől, jóérzésű magyar pedig a röhögéstől.

  Okos húzás volt. Biztosan lökött a szlovák szélsőséges nyugdíjasok körében vagy 2%-ot a saját népszerűségén, persze ezzel együtt a magyar radikálisok itthoni népszerűségét további 5%-kal tornázta fel. Ami fél évvel a magyarországi választások előtt hihetetlen okos húzás volt, mert ha ugye véletlenül kormányerő lesz a Jobbik tavasszal, akkor tényleg lesz miért visítania az ultranemzeti szlovák balfaszoknak. ,,Szuverenitásuk miatt aggódnak" - arcomat kezembe temetve olvasom, és egyszerre tört ki belőlem a zokogás, és a röhögőgörcs. Ennyire egyszerű nem lehet magától senki, ezt csak eljátszani lehet.

  Persze értem én, hiszen mondani kellene valamit az otthoniaknak a 6 %-os GDP-csökkenésről, de azzal sok mindent nem tud kezdeni a Slota-Fico páros, és ha valamihez nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor témát kell terelni. Például a mocsok, kutyafejű szlovákvérre szomjazó, rohadék magyarokra, akik már a határ szélén állnak tankjaikkal. Nehéz szavakba önteni azt a szánalmat, amit az ember Fico irányába érez, de egy dolog biztos, hogy Európa leglúzerebb politikusa címét egyetlen lépésével elragadta Berlusconitól, pedig azon a cirkuszi majmon túltenni nem egyszerű feladat.

  Vajon a határ túloldalán pont ugyanazt érzik a gondolkodó emberek, mint én?
  Egyirányú utcába hajtott Fico. Ebben nincs leágazás és nincs lehetőség tolatni sem. A magyar-szlovák viszonylagosan jó kapcsolatot úgy tönkretette néhány hónap alatt, hogy évtizedekig nem fogjuk kiheverni. Bölcs dolog, mondhatom.

  Mint ahogy nagyon okos gondolat egy valótlan ellenségképpel riogatni. Ez a stratégia mindig-mindenkor visszaüt, mert éppen a pánikkeltéssel ültetsz hülye fejekbe sok apró bogarat, mert ha olyasvalamivel keresed a népszerűséget, amivel addig a kutya sem foglalkozott, hidd el előbb-utóbb lesz rá ,,kereslet"! Megkérdezhetjük erről akár a magyar liberálisokat is, akik addig szélsőségeseztek az elmúlt tíz évben, hogy a végén tényleg megjelentek és le is nyomták őket az EP választásokon. Nesze neked, okostojás!

  Egyébként ez a magyarellenes hiszti, rövidtávon biztosan jól kamatozik a belpolitikában, de nem számol a hosszú távú következményekkel, és nem kalkulál a nemzetközi és főleg a magyarországi hatásaival. Azt kellene végre tudatosítani az emberekben határon innen és túl, hogy ez a játék mérhetetlen károkat okoz mindkét fél számára és előbb-utóbb pénzben, számokban kifejezhető deficitet is fog jelenteni, túl azon, hogy emberek millióinak a hétköznapjait mérgezi meg.

  Ez a játék már régen átlépte a ,,jópofaság" határait. Drukkerveretés, nyelvtörvény és most Sólyom kitiltása messze túlmutat a ,,politikai pajkosság" fogalmán, de továbbra is azt mondom, hogy ezen a meccsen nem szabad kesztyűt húzni. Elég hátradőlni és jót mosolyogni az agresszív kismalac előadásán, ugyanis már nem csak mi nézzük derültséggel ezt a színjátékot, hanem a körülöttünk állók is. Mérhetetlenül buta, primitív és minden civilizációs normát ez a retorika. Az európai óvoda udvarán sértődötten hisztizik egy Fico nevezetű hülyegyerek, és mindenki rajta röhög. SZ-Á-N-A-L-O-M. Megássa ő a saját, a politikája és ,,eszméi" sírját, nem kell őt bántani.”
 • 3. Zejko 2009. augusztus 29. 18:12
  „http://www.vimeo.com/4573891”
 • 2. törpapa 2009. augusztus 29. 17:55
  „Remélem libajnainak is jut a 21 lövésből egy pár "kósza" találat!!!!!!!”
 • 1. klj_54 2009. augusztus 29. 16:32
  „Ficót pedig díszsortűzzel fogadják majd, 21 lövéssel.
  Aki az első találatot beviszi, jutalom szabit kap:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfiholttestet talált egy vitorlázó Balatonfűzfőnél

Egy 60 év körüli férfi víz alatt lebegő testére lett figyelmes a balatonfűzfői Marina kikötő előtt… Tovább olvasom