Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai Gordon az új miniszterelnök

204 igen szavazattal, 8 tartózkodással és nem szavazat nélkül megszavazta az Országgyűlés kedden délután az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványát, ezzel Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lett a miniszterelnök.
17.30 óra: Konstruktív bizalmatlansági indítvány - nincs meglepetés a szavazati arányoknál

Gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelően alakultak a szavazati arányok az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványánál. Kedden délután fogadta el a parlament az előterjesztést, amelyet Lendvai Ildikó és képviselőtársai jegyeztek. Az indítvánnyal Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lett a miniszterelnök.

"Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja" - mindössze ennyi szerepelt az indítványban és egy rövid indoklás. Egyszerű többség, tehát legalább 193 képviselő "igen" szavazata kellett az elfogadásához.

Összesen 212 képviselő szavazott, közülük 204-en nyomták meg az "igen" gombot. "Nem" szavazat nem volt, 8-an pedig tartózkodtak.

Igennel szavazott a szocialista és szabad demokrata képviselők nagy többsége, valamint a függetlenek közül Gyenesei István és Lengyel Zoltán. Csapody Miklós, Császár Antal, Dávid Ibolya, Dragon Pál, Herényi Károly, Karsai Péter, Pettkó András és Tóth András tartózkodott.

A szabad demokraták 19 fős frakciójában összesen 16-an nyomtak "igen" gombot: Bőhm András, Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Geberle Erzsébet, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, Kóka János, Kovács Kálmán, Kuncze Gábor, Lakos Imre, Magyar Bálint, Molnár Lajos, Pető Iván, Sándor Klára és Világosi Gábor.

A szocialisták közül Warvasovszky Tihamér és Hárs Gábor is igennel szavazott - ők korábban nem írták alá azt politikai nyilatkozatot, amely Bajnai Gordon egyik feltétele volt a kormányfői jelölés elvállalásához, de jelezték, hogy a bizalmatlansági indítványt megszavazzák majd.

A Fidesz-től és a KDNP-től korábban jelezték, hogy a frakciószövetség képviselői "nem nyomnak majd gombot" - ezt tartották is. Nem szerepelt emellett a szavazati listában az MSZP-s Karsai József és a független Almássy Kornél sem.

16.35 óra: A szavazást követően Gyurcsány Ferenc felállt és az ülésterem utolsó sorában foglalt helyet.

15 20 óra: Nincsenek politikai ambíciói a kormányfő-jelöltnek és minisztereinek, csak a válság kezelésével és az ország felzárkóztatásával akarnak foglalkozni - ezt mondta beszédében kedden délután a parlamentben a miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb határidőkhöz tartják magukat, az eddiginél kevesebb fizetést kapnak a kormánytagok, és a jövő évi választásokon senkinek sem lesznek a vetélytársai. Válságkezelő programjukat hamarosan, az új kormány első ülése után bemutatják - közölte a miniszterelnök-jelölt. Egyértelművé tette: felpuhított válságkezelő tervekkel nem kíván foglalkozni.

Csak a politikai válság lezárása után lehet úrrá lenni a gazdasági és az abból eredő szociális válságon. Az idő szorít, ilyen helyzetben még nem volt az ország a rendszerváltás óta, rendkívüli megoldásokra van szükség - mondta beszéde elején Bajnai Gordon. Minden tétlenséggel, egymás elleni kampányolással eltöltött hét milliárdokba, munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Amíg lesz stabil parlamenti többsége az új kormánynak, addig jobb az országnak a válságkezelő kormány, mint az előrehozott választás, de csak addig - fogalmazott.

Bajnai Gordon: A válságkezelő kormánynak nincs politikai ambíciója, csak szakmai
Bajnai Gordon: A válságkezelő kormánynak nincs politikai ambíciója, csak szakmai

A miniszterelnök-jelölt szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány a közjogi eszköz a politikai válság kezeléséhez, utána szakmai munka következik, azaz nincsenek politikai ambíciói, egy év múlva sem lesznek, és ezt írásba is adja. Ugyanez vonatkozik kormányának azon tagjaira is, akik kívülről, szakértőként érkeznek majd. Nem a hatalmat akarják megőrizni, hanem a munkahelyeket - mondta.

Bajnai Gordon azt ígérte, hogy mindenkivel nyitott lesz az együttműködésre. Utalt beszédében arra, hogy az elmúlt napokban egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ mellett a többi ellenzéki párttal is, de a Fidesz és a KDNP nem akar tárgyalni vele, csak az MDF. "A háborúskodásra most se pénze, se ideje nincs az országnak", Dávid Ibolya válaszát leszámítva sorozatlövést kapott - mondta, jelezte ugyanakkor, hogy nem kívánja felvenni a kesztyűt, mert dolgozni akar, a személye elleni támadások nem érdeklik.

A miniszterelnök-jelölt jelezte még, hogy nem programbeszédet mond, de hamarosan nyilvánosságra hozzák programját, amely négy pontra épül. Ezek a válságkezelési lépések, egyensúlyjavítás, gazdaságélénkítés és a bizalom visszaszerzése. A programhoz kötődő intézkedési tervet már a héten tárgyalja a kormány. Konkrét és átlátható intézkedéseket ígért külön a bizalom visszaszerzéséhez is, valamint azt, hogy "nem lesz osztogatás", azaz szociális, népjóléti célokra nem vesznek fel hitelt.

Ugyancsak az ígéretek között szerepelt a kormánytagok fizetésének 15 százalékos csökkentése. A kormánytagok száma nem nő. Határt szabnak a felügyelő bizottsági tagság díjazásának, az állami cégeket vezetők fizetésének és lesznek más takarékossági intézkedések is - utóbbiakat a miniszterelnök-jelölt nem részletezte.

Bajnai Gordon bemutatta kormányának tagjait - meglepetéssel nem szolgált ezzel kapcsolatban, hiszen a nevek nagy része már kiszivárgott. A régi miniszterek közül Gráf József, Szabó Imre, Hiller István, Szekeres Imre, Székely Tamás és Draskovics Tibor marad posztján. A kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztot megszüntetik, a szakterületet a gazdasági tárcához csatolják.

Kiss Péter lesz a társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, Molnár Csaba pedig a kancelláriaminiszter.

Az új tárcavezetők közül Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter, Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági, Hónig Péter a közlekedési és energiaügyi, Herczog László a szociális és munkaügyi, Balázs Péter a külügy- és Varga Zoltán az önkormányzati miniszter. A nemzetbiztonságért Ficsor Ádám felel majd tárca nélküli miniszterként.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. sós 2009. április 15. 17:23
  „Ez az igazi tragédikomédia!Azt gondoltam,nincs már ennél lejjebb.Hát van.Ma Magyarországon nem beszélhetünk demokráciáról,inkább diktatúráról.Ezeknek nem számít a nép akarata,hogy legyen előrehozott választás.Mit képzelnek ezek magukról? Nemrég bemutatta 250-ezer ember,hogy békésen kérik legyen előrehozott választás,legközelebb már nem békésen fogják kérni ez tuti.”
 • 85. passar 2009. április 15. 13:10
  „81. Igazad van Heni. Akár Gyurcsány, akár Bajnai bármelyik héten kiadott programját nézzük, csak a látható jövedelemmel rendelkező kisemberek szorongatásával kezdődik. Az utóbbi években nagyon messze kerültünk attól, hogy csökkenjen a munkanélküliség, nem beszélve arról, hogy tisztességes fizetésre számítson az ember,
  amiből tudna magáról, a jövőjéről gondoskodni. Nem kell, hogy az állam fizessen helyettünk, de akkor a pénzünket se vegye el.
  A Sorost nagyon tudom sajnálni, de a büntetésének mi köze a megszorításokhoz?
  Szegény sokat költők meg jól megszívják az ÁFA emeléssel! fizethetnek százezrekkel többet, az a hatvanezerből
  élő nyugdíjas meg kihúzza magát a közös teherviselés alól, alig fizet ÁFA-t!”
 • 84. flexsnake 2009. április 15. 12:59
  „HAjrá :D”
 • 83. Logaritmus 2009. április 15. 12:05
  „Ja, és jobbat a Fidesz sem tud sajnos:

  http://www.origo.hu/itthon/20090407-jovokep-a-fidesz-szamara-keszult-gazdasagpolitikai-tanulmany.html

  "A dolgozat ugyan nem használ olyan rosszul csengő szavakat, mint például a megszorítás, de azt kijelenti, hogy az állami újraelosztást le kell építeni. Nyilvánvaló, hogy ez nem mehet fájdalmas intézkedések nélkül, viszont ezzel a lépéssel lehetőség nyílna a vállalkozásokat terhelő adók csökkentésére, ami élénkíteni fogja a gazdaságot, és - érvelnek a szerzők - ez "magával húzhatja a társadalom egészét, idővel annak hátrányos helyzetű rétegeit is". Az alapgondolat tehát egyszerű: ha kevesebb adót szed be az állam, akkor ugyan kevesebbet is tud visszaosztani - például 13. havi nyugdíj és különböző ártámogatás formájában -, de jobban megy majd a vállalkozásoknak, így olyan emberek is munkához jutnak, akik eddig segélyen éltek, és végső soron mindenkinek jobb lesz.

  A dolgozat szerint ennek szellemében az állami pénzosztást csak három területre kellene korlátozni: "a területi, települési egyenlőtlenségek csökkentésére, a hátrányos helyzetű rétegek foglalkoztatási esélyeinek növelésére, vagy a hazai kis- és középvállalkozások versenyhátrányainak tompítására". Jelenleg több olyan jóléti szolgáltatás van, amely egyik kategóriába sem fér bele - például a gázártámogatás vagy a lakásvásárlási kedvezmény -, de amikor a szocialisták által miniszterelnöki posztra jelölt Bajnai Gordon bejelentette ezek eltörlését, a Fidesz tiltakozott és "brutális megszorításokat" emlegetett. Nem ez azonban az egyetlen pont, ahol a tanulmány szerzői ellentmondanak az ellenzéki pártnak.

  A Fidesz például hónapok óta azt ismételgeti, hogy a gazdasági válságra csak és kizárólag az adócsökkentés jelenti a megoldást, a dolgozat szerint azonban ennek lehetőségei "nagyon korlátozottak". A Jövőkép szerint most legfeljebb szerkezeti átalakításokat lehet végrehajtani: egyik oldalon csökkenteni kellene a munkára rakodó közterheket (például tb-járulék) és a jövedelemtípusú adókat, a másik oldalon viszont emelni kellene a vagyoni és forgalmi típusú adókat."”
 • 82. Logaritmus 2009. április 15. 12:05
  „81. henriette.m: kedves Heni, köszönjük a kedves szäväkät de ha olvasnál magyar újságokat akkor tudnád, hogy Soros György cégét a PSZÁF a minap félmilliárd Ft-ra büntette, hogy az ÁFA emelése leginkább a sokat költőktől vesz el nagyon sok pénzt, hogy a segélyezés felszámolása és átgondolása az első lépés annak érdekében, hogy a 8-10 gyerekes ingyenélő söpredék ne lepje el Magyarországot.

  Minden jót!”
 • 81. henriette.m 2009. április 15. 10:28
  „Sok eröt es kitartäst kivänok a Magyaroknak! Eddig is az ätlag-es kis fizetesböl elöket terhelte mindaz, amit a Gyucsäny-Kormäny elrontott, most sem lesz könnyebb NEKIK! Viszont az egesz EU-ban nincs meg egy olyan orszäg, amelyik annyira melyen äll gazdasägilag, mint Magyarorszäg. Remelem, hogy ebböl a nehez helyzetböl hamarosan lehet kiutat talälni! Minden jot Magyarok!”
 • 80. dragboyz 2009. április 15. 09:35
  „Mikor lesz már végre csak 100 szavazat a parlamentben. Vagy ezek még ezután fognak csak osztódni?”
 • 79. Mathiasking 2009. április 15. 08:54
  „Az a legaggasztóbb ebben a szavazásban, hogy kevesebben szavaztak rá igennel, mint a 2009. évi költségvetésre!
  Ennyit a demokratikus jogrendről ...”
 • 78. comet 2009. április 15. 08:50
  „elöbb a törvényességet kéne helyreállítani. Mi a garancia hogy a lakosság leszegényítésével kicsikart pénzt nem lopják szét továbbra is azok akik eddig ezt tették? Ugyanis a pénzszóráshoz nagyon értenek. Kommunistáék nagyon jól tudják, hogy nekik game over, a 10 százalék lebutított szurkolótáborukra hosszú távon nem építhetnek. A szélhámos Gyurcsány leköpve az alkotmányt nekik adhatta még a merőkanalat.
  Csak az előre hozott választás mentheti meg az országot a nemzetpusztító Gyurcsányt pedig a galerijével együtt felelősségre kell vonni.”
 • 77. passar 2009. április 15. 07:47
  „Énis sok a szabadídöm. Akkó lyárok hejesirasi versenyekkre.
  Nekem naggyon teccik a gordongyuri pogramja, Má röktön az elso sor, amikó teli pof.., bocsi szállyal zugta,
  hogy: Főfő ti rablyai a fődnek, főfő te éhes proletár......!
  Nagyon megható volt, nem is a formát néztem, hanem a tartalmat!”
 • 76. PankaSopron 2009. április 15. 07:03
  „Csinálja meg, amit kigondolt! Biztos vagyok benne, hogy jobban ért hozzá, mint én, vagy bármelyikünk.”
 • 75. hazaipalya 2009. április 15. 06:58
  „logar,mennnymá a 3,14-csba ! hejesenirtam? :DDDD”
 • 74. Logaritmus 2009. április 15. 01:34
  „73. barkzso: "köszönnyük"....aha. Szerintem új kormány és alkotmány követelése helyett előbb picikét mélyedj el a Magyar nyelvtan az általános iskola első 4 osztálya számára c. könyvekben. Komolyan nem bántásként mondom. :)”
 • 73. barkzso 2009. április 14. 22:48
  „Navégreeeeeee!!!
  Egy szagember, isten és gyurcsány reinkarnációjaaaa.
  Most már minden rendben, köszönnyük néked gyurcsány!!!!!”
 • 72. Sziti 2009. április 14. 22:38
  „Most meg a többség nyugovóra tér mert reggeltől építeni kell országunkat.
  Ki így- ki úgy.”
 • 71. Sziti 2009. április 14. 22:27
  „Az meg nagyon elszomorít, hogy a keserepirulán már csokimáz sem lessz.”
 • 70. Sziti 2009. április 14. 22:16
  „Mignon!
  Még csak ennyire haragszunk.
  Szia.”
 • 69. Logaritmus 2009. április 14. 22:11
  „65. Wini: "...alatt esztett meg oldáják.."

  67. borkostolo: "Magyar kormanyt magyarorszagnak!!!"

  Logaritmus: A Magyar Helyesírás kézikönyvet és ékezetes betűket minden magyar embernek!”
 • 68. Mignon 2009. április 14. 21:47
  „Ez, a mai nap bele fog kerülni a törtenelemkönyvekbe!!
  "A nep, haragjaban nehany libat dobalt a Parlament elött....."

  (szappanbuborek--,pukk--,vege)

  :):):):)

  Jo ejt Mindenkinek!”
 • 67. borkostolo 2009. április 14. 21:37
  „Eleg a kommunistakbol! Ne KISZ titkarok legyenek Magyarorszag iranyitoi!!!!
  Magyar kormanyt magyarorszagnak!!!
  Talpra Magyar!!!!”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: fegyverszünetet ajánlok

Jobb megoldás a válságkezelő, szakértői kormány, mint az előrehozott választás - mondta kedd délután… Tovább olvasom