Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Bajnai Gordon bankvezetőkkel tárgyalt New Yorkban

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn New Yorkban nagy befektetési bankházak vezetőivel találkozott, akiket tájékoztatott a magyar gazdaság helyzetéről.
A megbeszélésen olyan jelentős pénzügyi befektetők voltak jelen, mint a JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatója, valamint a Citigroup elnöke - tájékoztatta az MTI-t Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormányfő - aki az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából érkezett az amerikai városba - a több mint egy tucatnyi bankvezető előtt röviden ismertette, hogyan hatott tavaly október óta a globális pénzügyi-gazdasági válság Magyarországra és összefoglalta az új kormány válságkezelő intézkedéseit, valamint azok eredményeit.

A befektetők érdeklődtek az EU-alapok felhasználásáról, különös tekintettel a Jeremie befektetési programra. A felek részletesen értékelték az ország versenyképességét, illetve lehetőségeit a válság elmúlása utáni időszakban - mondta a kormányszóvivő.

Az MTI értesülése szerint az arra vonatkozó kérdés kapcsán, hogy milyen lesz a helyzet a választások után, elmondta: szerinte a majdani kormánynak sem lesz sokkal nagyobb mozgástere, részben azért, mert az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektető közösség. Másrészt a jelentős mennyiségű devizahitel miatt érzékeny politikai kérdés a forint árfolyama, ezért meg lesz kötve az új kormány keze - fejtette ki, s hozzátette, folytatni kell Magyarország versenyképességének javítását.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, miért vált Magyarország Európa egyik mintaországából sereghajtóvá, kitért arra: a 2002-es választási küzdelem előtti ígérgetési verseny a 13. havi nyugdíj bevezetésével, a közszolgálati alkalmazottak bérének 50 százalékos emelésével hiba volt, s miután Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, ezt csak adóemeléssel, az elvonások növelésével lehetett fenntartani. Emiatt gyengült az ország versenyképessége, a külföldi befektetők más piacokat kerestek - mondta.

Az egyik bank képviselője arról érdeklődött, miért nem hoz a magyar kormány intézkedéseket, hogy a fiatal anyák távmunkával vagy részmunkaidős foglalkoztatással visszatérjenek a munkaerőpiacra. A kormányfő kifejtette, több ilyen kezdeményezés is van, például a közszolgálati szférában ezentúl kötelező lesz elfogadni, ha az anya részmunkaidőben kíván dolgozni, a munkáltató köteles az anyát visszafogadni.

A New York-i üzleti élet képviselői érdeklődtek a magyar bankszektor tulajdonosi szerkezete felől is, Bajnai Gordon tájékoztatta őket, hogy az 80 százalékban külföldi tulajdonban, nagy nemzetközi bankok kezében van.

Egy kérdés arra vonatkozott, mit lehet kezdeni Magyarországon a korrupcióval és hogyan lehetne javítani az átláthatóságon. A miniszterelnök kifejtette, több intézkedést tettek ez ügyben, igyekeznek visszaszorítani a korrupciót és minél több ügyet átláthatóan és a nyilvánosság előtt kezelni.

A banki vezetők arra is kíváncsiak voltak, hogyan érinti Magyarországot az, hogy Washington feladta korábbi közép-európai rakétatelepítési tervét? Bajnai Gordon ennek kapcsán úgy foglalt állást: ő a tényeken alapuló elemző munka híve, és ha az amerikaiak megállapították, hogy Irán még nem képes nagy hatótávolságú rakéták indítására, s ezért felesleges ilyen elhárító rendszert telepíteni, akkor ő ezt elfogadja.

Olvasóink írták

 • 7. Power 2009. szeptember 22. 18:06
  „Válságkezelés Gyurcsány-Bajnai módra:

  "2008. január.
  Soros György magyar származású amerikai befektetési bankár az osztrák Der Standardnak nyilatkozva rendkívül sötét képet festett egy Európát is fenyegető válságról.
  2008 április.
  Ugyanerre figyelmeztetett Pásztor Csaba, az MKB Bank igazgatója.
  2008. augusztus.
  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című - műfaji meghatározása lehetetlen - irományában egy szóval sem említi a válságot. Idézet tőle: "Túl vagyunk a nehezén."
  2006. szeptember 15.
  Kitör a válság.
  Király Júlia MNB alelnök szerint "komolyabb megrázkódtatásra sem a magyar fogyasztóknak, sem a piacnak nem kell számítania."
  2008 szeptember 26.
  Gyurcsány Ferenc: "a válságnak minimális hatása lesz Magyarországra."
  Még adócsökkentést is ígért.
  2008 szeptember vége.
  Simor András MNB elnök stabilnak nevezte a magyar bankrendszert, ezért szerinte ezen a területen nem lesz közvetlen hatása a nemzetközi válságnak.
  2008 szeptember vége.
  MSZP kampány indul "Beindultunk" címmel. (ez aranyos)
  Simor András szerint a válság miatt "mindenki egy kicsit kevésbé fog jól élni". (szintén aranyos)
  2008 október 2.
  Veres János szerint a krízis "nincs elsődleges hatással Magyarországra".
  Bajnai Gordon "gyorsuló gazdasági növekedésről" beszél.
  2008 október 6.
  Az UniCredit bejelenti: nem nyit több bankot a térségben.
  Gyurcsány Ferenc nem tart a krízis közvetlen hazai hatásától.
  2008 október 13.
  Gyurcsány Ferenc: "sikeresen kivédtük a válság első támadását". (most van válság vagy nincs?)
  2008 október 18.
  Gyurcsány Ferenc elismerte: válság van."”
 • 6. aranka2 2009. szeptember 22. 14:44
  „2., Dodó, azt hiszed, vicces vagy, vagy tudod, hogy hülyeségeket írsz?”
 • 5. KolompárRómeó 2009. szeptember 22. 11:09
  „Arrol meselt, hogy milyen remekul lehet keresni mindenfele kamu allami es egyeb "munkahelyeken"? Hogy azert sincs penz, azert is van hiany, mert agyba-fobe onkielegitik magukat az elFtarsak? Meg Hunvald- es Cuslag-felek lopjak szet a vagyont?

  Errol beszelt-e az elFtars?”
 • 4. achilleus 2009. szeptember 22. 09:37
  „3. hozzászólás Örvájn 2009.09.21. 22:15
  2004-re már mindent tönkrevertek (Medgyessynek ezért kellett mennie, és a sunyi Gyurcsánynak jönnie) Mivel a 13. havi nyugdíjat - a kampánylátszat ellenére - fokozatosan vezették be, azaz az 2002-ben 1 heti, 2003-ban 2 heti, 2004-ben 3 heti ... kétlem, hogy a 13. havi nyugdíj már 2004-re tönkrevágta volna a költségvetést (főleg, hogy a nyugdíjemelés visszafogásával kompenzálni lehetett volna ezt a tételt, ahogy például a közalkalmazottak esetében tették). Attól függetlenül elhibázott lépés volt, de 2002-ben ezzel, meg a 19ezer forinttal nyerték meg a választásokat. Semmi nem maradt mára ezekből, csak bajnai, lendvai, zuschlag, hunvald ...”
 • 3. Örvájn 2009. szeptember 21. 22:15
  „No e ,,mea culpa" kicsit sántít. Idézett a fenti írásból:
  ,,Azzal a kérdéssel kapcsolatban, miért vált Magyarország Európa egyik mintaországából sereghajtóvá, kitért arra: a 2002-es választási küzdelem előtti ígérgetési verseny a 13. havi nyugdíj bevezetésével, a közszolgálati alkalmazottak bérének 50 százalékos emelésével hiba volt, s miután Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, ezt csak adóemeléssel, az elvonások növelésével lehetett fenntartani. Emiatt gyengült az ország versenyképessége, a külföldi befektetők más piacokat kerestek - mondta."
  Nem hinném, hogy a gazdasági helyzethez képest ,,nagyon jól, mondhatni túlfizetett" tanárok, orvosok és ápolok, valamint rendőrök indokolatlanul magas fizetése okozná a bajt. Nem beszélve arról 2006-ban is folytatták az ígérgetős kampányukat, sőt ,,torkának ugrottak" annak a bátor vetélytársnak, aki a fenti idézethez csak hasonlóan érvelt.”
 • 2. dodó 2009. szeptember 21. 21:26
  „2009-09-21. 18:28
  A zsidó főbankároknak jelentett Libajnai

  Libajnai Gordon véreskezű miniszterelnök hétfőn Jew Yorkban nagy befektetési bankházak vezetőivel találkozott, akiket tájékoztatott a magyar gazdaság helyzetéről. A csicska jelentést tett a főkufároknak - így foglalhatnánk össze.
  A megbeszélésen olyan jelentős pénzügyi befektetők - azaz zsidó bankárok, akik Amerika és ezen keresztül a világ nagy részét befolyásuk alatt tartják - voltak jelen, mint a JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatója, valamint a Citigroup elnöke.
  A Magyarországi Talmudista Iroda értesülése szerint az arra vonatkozó kérdés kapcsán, hogy milyen lesz a helyzet a választások után, elmondta: szerinte a majdani kormánynak sem lesz sokkal nagyobb mozgástere, részben mert az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektető közösség. Figyelemre méltó mondta, főleg ha tekintetbe vesszük, hogy gazdáinak nem mer hazudni a helytartó.
  Magyarán: csak a Jobbik radikalizmusa és a mutyikban való érintetlensége vezetheti ki Magyarországot a kátyúból."
  (MTI korrigálva)”
 • 1. achilleus 2009. szeptember 21. 20:26
  „"akiket tájékoztatott"

  Na ne kerteljünk: "akiknek jelentést tett". Talán így. A "leadta a drótot" esetleg túl durva lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év börtön késeléses gyilkosságért

Nyolc év börtönbüntetést szabott ki jogerősen a Debreceni ítélőtábla arra a férfira, aki két évvel… Tovább olvasom