Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bajnai Gordon: egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, ha baj van

Bajnai Gordon szerint Magyarországon rossz kormányzás folyik, és ilyenkor egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, hogy az ország veszélyben van, a szakadék szélén egyensúlyozik, és ha nem történik radikális fordulat, évtizedekre elveszíti a felemelkedés esélyét.
Bajnai Gordon volt kormányfő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden azt mondta, azokat szeretné segíteni, akik képesek lehetnek megváltoztatni a jelenlegi "rossz rendszert", és jobbat építeni helyette. Azt azonban még nem tudja, a jövőben milyen szerepben teheti ezt, így arról sem döntött, vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen. Az interjúban Bajnai Gordon kifejtette: a következő választások előtt az ellenzéki pártoknak, ha nem lesz köztük, amely képes lehet egyedül leváltani a Fideszt, az alkalmasak közül azt a miniszterelnök-jelöltet kell kiválasztaniuk, akinek a legnagyobb az esélye a győzelemre és a sikeres kormányzásra.

Szavai szerint ma még nem tudni, hogy ki lesz ez. Arra a kérdésre, hogy vállalná-e a jelöltséget, azt mondta: egyszer már elvállalta, mert úgy látta, hogy "veszélyben a haza". A feladat embert próbáló volt - tette hozzá, megjegyezve, még nem hozta meg azt a döntést, hogy újból elfogadna-e egy ilyen felkérést. A politikus, aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, elmondta: sok mindent megtenne azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, de nem gondolja, hogy ez kizárólag az ő feladata lenne, és nincs is olyan ambíciója, hogy e törekvések élére álljon.

Közölte azt is, hogy hosszú hallgatás után hétfőn publikált, az ország helyzetét átfogóan értékelő írása nem egy új párt zászlóbontásának az előkészítése. Bajnai Gordon azt mondta: leköszönése után azért hozta létre a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, hogy lehetővé tegye a mindenkori kormányzás színvonalának javítását. Szerinte az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy a pártok képesek választást nyerni, de nem tudják, mihez kezdjenek utána, alapítványa pedig ezen kíván változtatni szakpolitikai programokkal, amelyeket bárki felhasználhat. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben is azt tartaná a legjobbnak, ha a Fidesz-kormány korrigálná eddigi hibáit. Kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette, a Fideszen belüli irányváltás az eddigi tapasztalatok alapján nem tűnik valószínűnek, ezért is véli úgy, hogy a valódi esély a kormányváltás, amelyre azonban várni kell, és addig az ország még sok kárt szenvedhet el.

Kitért arra, hogy a demokrácia "leépítését" nem tartja visszafordíthatatlan folyamatnak, kiemelte azonban, hogy a köztársaságot nem elég "helyreállítani", biztosítani kell a pártfinanszírozás tisztaságát és a közmédia pártatlanságát is. Az új választási rendszerről azt mondta, hogy jelentős, "unfair" előnyt biztosít a jelenlegi kormánypártoknak, olyat, mintha a százméteres síkfutásban valaki harminc méterrel előbbről indulna a többieknél. De - tette hozzá - emberfeletti teljesítménnyel ilyen helyzetben is nyerhet más. Ezzel kapcsolatban azt is mondta: ha a jelenlegi vagy az újonnan alakuló demokratikus ellenzéki pártok egyikének sem lesz esélye arra, hogy egyedül leváltsa a Fideszt, ez szinte kötelezővé teszi számukra az együttműködést. Azonban legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy legyen olyan minimumprogram, amelyben egyetértenek, és amely a jobboldal demokratikus meggyőződésű szavazóinak és a pártkötődéssel nem rendelkezőknek is elfogadható nemzeti célokat rögzít. Bajnai Gordon szerint Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint 2008-ban, a válság első hullámakor, elsősorban azért, mert kisebb az országba vetett befektetői bizalom. Ezt a kormány hibáinak tudta be, mondván, a kabinet a hatalmi törekvéseinek rendelte alá a gazdaságpolitikát. Véleménye szerint az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika valójában azt jelentette, hogy a választóknak tett tarthatatlan ígéretek betartása érdekében a kormány felélte a tartalékokat, a magánnyugdíjpénzeket, és a végtörlesztés is nagymértékben csökkentette a befektetők bizalmát. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást: az ország érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem dicsőség, egy országnak mindig kudarc, ha az IMF segítségére kényszerül, így volt ez 2008-ban is.

Olvasóink írták

 • 10. zero 2012. január 11. 12:49
  „Szerintem nem csak a libák hanem a birkák is, veszélyben vannak mert ebben az országban nagyon sok van belőlük!”
 • 9. bánki 2012. január 11. 12:36
  „Ma reggel láttam Pistruj urat egy PTC-995 rendszámú mercedesz típusú népautóval a Szillérin.

  Bajnainak heliokopija van !

  Ja ! Okostojás mind a kettő !”
 • 8. tótkomlósi 2012. január 11. 09:45
  „3. Monthechristo 2012.01.10. 21:26

  Bárcsak szent lenne már!”
 • 7. bánki 2012. január 11. 07:35
  „Ez a Bajnai a ,,libás " ? Amnézia ?

  Ja ! Az más !

  ,,Bajnai Gordon nem törődött az áttételesen miatta tönkrement sok-sok magyar libatenyésztővel, vajon egy ilyen politikus felelősnek fogja magát érezni az egész ország sorsáért?

  2 éve | Jodli Ferenc | 1 hozzászólás
  Segítséget követeltek a libatenyésztők - Bajnai nem törődött velük!


  A kormánytól követel anyagi segítséget a Hajdú-Bét több károsultja, akik Budapesten a képviselői irodaház előtt is tüntettek.

  A mintegy 30 demonstráló 100 százalékos azonnali kártalanítást, továbbá a parlamenti vizsgálóbizottság azonnali felállítását és ügyészségi vizsgálatot is akar. A MAGOSZ igazgatója a tüntetésen azt mondta: a termelők kára általában kettőtől 15 millió forintig terjed. A vizsgálóbizottság felállítását Gráf József agrárminiszter is támogatja, a kormánynak ugyanakkor nincs lehetősége a százszázalékos kártérítésre - mondta rádiónknak a tárca szóvivője.

  A Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, de 2003-ban a piac nemzetközi válsága miatt fizetésképtelenné vált. A cég a mai napig öt és fél milliárd forinttal tartozik a beszállító gazdáknak, akik nagy része nem tudja fizetni a banki hiteleket. Több libatartó kilátástalan helyzetében öngyilkosságot követett el. Sokan azért, hogy kifizessék a tartáshoz felhasznált takarmányt, hitelt vettek fel, és mára már házukat, földjüket is el kellett adniuk. A libatenyésztők államilag támogatott hitelt kaptak, 2005 márciusában a kormány átvállalta az első törlesztőrészlet egy részét is. A második részlet most augusztusban lesz esedékes, a tönkre ment gazdálkodóknak azonban nincs miből fizetniük. Az utolsó időszakban a Hajdú-Bét tulajdonosa a Wallis Rt. volt, amelyet akkor Bajnai Gordon irányított, aki most a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelő kormánymegbízott.

  Több ezer vidéki család került kilátástalan helyzetbe amiatt, hogy nem fizette ki őket a Bajnai Gordon által vezetett Hajdú-Bét Rt. A cég mintegy 5,5 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak és a gazdáknak, amit már nem is fogják viszontlátni. Mivel Bajnai Gordon jogszerűtlen módon még a felszámolási eljárás megkezdése előtt kimentette, ellopta a cég vagyonát. Neki lehet, Ő megteheti ! ?

  Az MSZP frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon kormánybiztos megnyugtató választ adott az üzleti múltjával kapcsolatban felmerült kérdésekre. A képviselőcsoport ülése után Bajnai Gordon azt mondta, nem érzi felelősnek magát a csődbe ment libatenyésztők sorsáért. Úgy vélte, hogy a Hajdú-Bét-ügy legnagyobb vesztese az ő cége volt. - Az utolsó pillanatig megpróbáltuk a helyzetet menteni, a Hajdú-Bétet valahogy talpra állítani. Amikor reménytelenné vált a helyzet, akkor be kellett látnunk, hogy ez nem megy.

  Sajnos nem tudok tenni ezért az ügyért már, hiszen most nekem az ország fejlesztésével kell foglalkoznom. A Hajdú-Bét-ügy a mi szempontunkból három évvel ezelőtt lezárult, azóta mások foglalkoznak ezzel - így Bajnai Gordon. Mint mondta, rossznak tartja, hogy emberek egyéni tragédiáit mások megpróbálják felhasználni, olyan feszültséget kelteni ezzel, amely árt az országnak, illetve összekeverni olyan ügyekkel, amelyek az ország jövőjét jelentik. Karsai József, aki az egyeztetés hiányával vádolta meg az MSZP vezetését és lopással Bajnai Gordont, illetve kritikát fogalmazott meg a kormánybiztosnak a Hajdú-Bét eladásakor betöltött szerepével kapcsolatban, nem vett részt a frakcióülésen. Bajnai Gordon amúgy kérte az MSZP frakciót, szervezzenek számára egy találkozót Karsai Józseffel.

  agroinform.com 2006-os cikke"”
 • 6. FordTom 2012. január 10. 22:47
  „egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, ha baj van

  egy volt miniszterelnök üljön le és nézelődjön.. az se tudta a problémát megoldani.. örökös öldöklés megy... lassan itt kell hagyni ezt a hajót.. :(”
 • 5. studyfy 2012. január 10. 22:42
  „kopkop, unom már, hogy az én kommunistám jó ember, a te kommunistád rossz, az az én emberem ha lop, lophat, mert a másik is lopott előtte. Úgy csinálsz, mintha minden narancsos szent ember lenne, a többi bűnöző, ha mást mond. Nem vagyok szoci fan, de Bajnai a miniszterelnökséget jók csinálta, bármennyire fáj. Bárcsak azt folytattuk volna.”
 • 4. nyomdasz63 2012. január 10. 21:32
  „"Ha bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a közösség életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk."

  Ezt Platón írta a maga idejében.
  Ezt ma úgy hívjuk: demokrácia...”
 • 3. Monthechristo 2012. január 10. 21:26
  „Azért szobrot ne állítsunk már a jelenlegi vezetőnek ha kérhetem::))))Még szent ember lesz belőle::))”
 • 2. igazságkereső 2012. január 10. 21:17
  „A felemelkedés esélyét országunk már 2004-2010 között elveszítette,de ezt nagyon jól tudja Bajnai Gordon ex-és ideiglenes miniszterelnök úr is,annál is inkább, mert még gazdasági miniszter is volt.Mint ilyennek azért azt is tudni illenék,hogy az országunk nem az elmúlt másfél év alatt ment annyira tönkre, hogy az EU most Magyarországon szkanderezik! Minden más európai ország is hasonló gondokkal küszködik!!”
 • 1. kopkop 2012. január 10. 21:09
  „feltételezhetően rövidesen az ügyészség előtt is "nyilatkozhat"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herczog Edit: nem ismert a magyar kormány álláspontja

Továbbra sem ismert a magyar kormány álláspontja a költségvetési politikák szorosabb összehangolását célzó új uniós szerződéssel kapcsolatban. Tovább olvasom