Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bajnai Gordon lemond, ha...

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. De azt is közölte, bizonyos benne, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja.
"Ennek a kormánynak, ennek a válságkezelő kormánynak csak akkor és addig van értelme, amíg nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős lépéseket tud tenni a krízis kezelésére" - mondta a kormányfő a Columbia Egyetemen a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadása végén egy, a közönség soraiból feltett kérdés kapcsán.

"Egy béna kacsa kormánynak nincs értelme (...) rosszabb az előrehozott választásoknál is" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy az aktív válságkezelés jobb a válság közepén folytatott kampánynál.

Azt mondta, optimista, mert a parlament már jóváhagyta a legnehezebb lépéseket, elfogadta az adó-, a nyugdíj- és a szociális reformot.

A kormányfő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság megítélése a nemzetközi pénzügyi piacokon észrevehetően, pozitív irányban megváltozott. A nagyjából 150 fős hallgatóság előtt kifejtette, ennek az az egyik legfőbb jele, hogy a magyar országcsődkockázati mutatók csökkentek.

"Sok pozitív hír jelent meg a magyar gazdaságról" - mondta, s utalt arra, hogy londoni és New York-i bankházak, közöttük a Merrill Lynch és a JP Morgan kedvező értékeléseket bocsátottak ki.

Bajnai Gordon előadásában azt mondta, kormánya az első 100 napban jelentős reformokat hajtott végre a nyugdíj-, a szociális és az adórendszer területén. Szerinte a tartós növekedés egyik legfőbb akadálya a felnőtt lakosság alacsony foglalkoztatottsági aránya, amelyen feltétlenül javítani kell. Azt mondta, minden országnak le kell vonnia a válság rá vonatkozó tanulságát, "Magyarországnak is végre kell hajtania saját házi feladatát".

Kitért arra is, különösen aggódik amiatt, hogy a világ bizonyos részein a protekcionizmus és a nacionalizmus kedvezőtlen jelenségeknek ad teret. A politikusok gyakran a nacionalizmust használják fel a valódi gazdasági problémák elrejtésére, amelyeket nem tudnak vagy akarnak megoldani - mondta.

Bajnai Gordon egy kérdéssel kapcsolatban kifejtette: bárki is nyeri meg a jövő tavaszi választást Magyarországon, a józan ész politikáját kell követni, takarékos, egészséges, bizonyos értelemben fundamentalista gazdaságpolitikát folytatva.

A hallgatóság egy másik kérdésére válaszolva elmondta: nem tervez politikai karriert, ő technokrata szakember, egyik pártnak sem tagja, és azzal a feltétellel vállalta el a miniszterelnökséget, hogy csak a jövő tavaszi választásokig vezeti a kormányt. Azt mondta, az a célja, hogy jobb állapotban adja át utódának az országot, mint kapta, személyesen majd később dönt arról, milyen irányban lép tovább.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. charmed 2009. október 21. 11:18
  „Tudjátok, nem ártana ha tényleg búcsút intene Gordonka, mert ugyanazt csinálja mint Gyurcsányka, csak más néven. Egy biztos, hogy ha nem lesz változás minél hamarabb akkor bajok lesznek, de nem is kicsi. Volt ötlet, még egy-másfél éve hogy az országot kihuzzuk abból a bizonyos gödörből, csak a parlament másképp döntött, Gyurcsány vezetésével....
  Habsburg Ottó, és fia György azt a nagyszerű ötletet vetették fel, hogy kifizetik a 2007-es évekig felgyülemlett adósságot (az összeget nem tudom, de ma kb. 20 000 milliárd Ft:) cserébe a jelenlegi parlamentális felállásban bevezetnénk az alkotmányos monarchiát. Nézzük csak: Ma már nem volnánk válságban, és igaz jól sem állnánk, de lenne munkahely, és biztosabb fedél az ember feje felett, de erre a drága miniszertelnökünk azt mondta, hogy demokrácia van itt nem lehet monarchia. UGYAN: itt hol van a demokrácia? Az már csak szép álom. Pdig milyen jó is lett volna nem ? Munkahelyünk lenne, és volna miért ittmaradni, mert most még nincs:(”
 • 52. sőndör 2009. szeptember 25. 13:10
  „Bajnai Gordon lemond, hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha................”
 • 51. törpapa 2009. szeptember 25. 10:48
  „Hülye kö...g! Lejárt lemez,hogy lemond,ha........
  De nincs ha ! Úgy is elfogadják mert előre megbeszélt és eldöntött tény.Csak hitegeti az embereket,hogy eltakarodik.Nem a nép választotta tehát a számunkra nem is miniszterelnök,hanem egy senki akinek ráadásul börtönben lenne a helye!”
 • 50. Power 2009. szeptember 24. 21:20
  „"biztonsagos kenyelmes nagy auto, vagy a toparti haz sem, a szepen berendezett lakasrol"
  Van akinek ez a minden...? :(”
 • 49. stoneangel 2009. szeptember 24. 18:30
  „sok szerencset Bigroy. Szivbol kivanom neked. Ha elhataroztad magad, indulj, en nagyon sajnalom azt a harom evet amit gondolkodassal toltottem.. az a normalis egyebkent szerintem, hogy ha dolgozol, akkor gyakorlatilag mindened megvan, es nem elerhetetlen a biztonsagos kenyelmes nagy auto, vagy a toparti haz sem, a szepen berendezett lakasrol, es a teli hutoszekrenyrol nem beszelve.
  Sok idonek kell eltelni odahaza, mire ennek a kozelebe kerul az orszag. Sokan nem jutnak tovabb a gondolatnal, pedig a sorsod iranyithatod ha eleg eros vagy hozza.”
 • 48. bigroy 2009. szeptember 24. 17:49
  „42.stoneangel .....Teljesen igazad van ,hogy kinn élsz mert ott legalább engednek élni és ha rendesen dolgozol legalább normálisan megfizetnek!
  Én mos szeretnék kimenni(25 ezer km) és komolyan elgondolkodtam azon,hogy végleg !
  Itt nem lehet már normális életet élni ennyi fizetésből amit itt adnak”
 • 47. bigroy 2009. szeptember 24. 17:46
  „Az utóbbi 1 év másról sem szólt mint hogy vezetői szinten kirabolják az országot felkészülve arra,hogy jövőre már nem lesznek hatalmon és így boldog nyugdíjas életükre legyen mit elkölteniük!”
 • 46. bigroy 2009. szeptember 24. 17:44
  „Ha visszafizetnék azokat a pénzeket melyeket jogtalanul vettek fel egy kissé javítana a helyzeten és javítana az erkölcsi megítélésükön is talán de nem biztos!
  Olyan cégek vezetői kaptak hatalmas összegeket jutalom címén melyek hosszú évek óta csak veszteséget termelnek....akkor mire fel kapnak jutalmat?? Ráadásul ezek a cégek vezetői évek óta minden évben az államtól kérnek milliárdokat gyorssegélyként...”
 • 45. bigroy 2009. szeptember 24. 17:39
  „Épp itt az ideje,hogy lelépjen Gordonka! Amikor kormányfő lett hatalmas ígéreteket tett arra,hogy rendbe teszi az országot(megszigorításokkal) és ebből az egész ország azaz minden lakos egyformán kiveszi a részét!Ha jól értelmeztem anno akkor ez azt jelentette volna,hogy a szigorítások mindenkire vonatkozni fognak majd!
  Mi lett belőle?? Az ,hogy eddig igazából csak az ország alsóbb azaz szegényebb rétegei részesültek a Bajnai áldásból!!!
  Míg a szegényebb réteg egyik napról a másikra vergődik addig a nagy vezetők 100 milliós pénzeket kapnak a mi pénzünkből és pofátlanul még jogosnak is tartják!!! Sajnos egyre nagyobb lesz a megélhetési szakadék a szegény és gazdag réteg közt!
  Az utóbbi időben mást se lehet hallani,látni csak azt,hogy X vezető ennyi millió Y vezető annyi millió jutalmat kap és bő fél vagy egy év "munka" után több tíz milliós végkielégítést vesz fel míg az átlag melós alig kap fizetést!!”
 • 44. Lúdasmatyi 2009. szeptember 24. 17:34
  „Fizessék vissza a "felsővezetők" a milliárdokat és nem kell ilyen durva költségvetést csinálni.Amúgy meg senki nem választotta meg!”
 • 43. dodó 2009. szeptember 24. 16:49
  „Jól pörög a holocaust-ipar(is): sokmilliós végikelégítés és sikerdíjak a kárpótlási alapítványnál
  2009-09-24 16:27
  Közel 10 milliós végkielégítést fizetett távozó titkárának a kormány által alapított zsidó kárpótlási közalapítvány. A szervezet vezetése ráadásul milliós prémiumokat is kiosztott magának egy sikeresen lebonyolított, több száz milliós ingatlaneladás után”
 • 42. stoneangel 2009. szeptember 24. 15:41
  „Mindenhol dolgozni kell kemenyen, es harcolni azert amit szeretnel. Magamnak teremtettem munkat, es kellett hozza ido, es kitartas. Azert dolgozok, hogy a gyerekeim is utanam tudjanak jonni, es egyetemre mar ide jarjanak. A szivem folyamatosan hazahuz, de nem vagyok tulsagosan optimista a politikai helyzettel kapcsolatban, ugyanis ha masvalaki, valakik is kerulnek hatalomra odahaza, a penz es a hatalmi pozicio meg tudja rontani az egyebkent rendes,megbizhato embereket is.
  3 evig gondolkodtam rajta hogy menjek , vagy maradjak ott, ahol ezren nyuljak le a penzedet, teljesen hivatalosan.”
 • 41. zeitgeist 2009. szeptember 24. 15:36
  „hát mondjon le”
 • 40. liongate 2009. szeptember 24. 15:13
  „gondolom a szíved hazahúzna,ha más lenne a helyzet,örülj neki,mert sokaknak lehetőségük sincs kimenni,mégha akarnának sem,persze tenni is kell azért,de nem ilyen egyszerű”
 • 39. stoneangel 2009. szeptember 24. 15:10
  „kedves power. igazad van. en pontosan ezert elek 15 ezer kilometer tavolsagban az otthoni zurzavartol, es mondhatom , nem bantam meg. A vernyomasom ujbol normalis, es a vercukor problemam is helyre jott. A nyugalom es a kiszamithato jovo, ritka nagy kincs , mondhatom.”
 • 38. Zs 2009. szeptember 24. 15:05
  „19701230
  gá-gá

  a háp-háp a kacsa szövege...:D:D:D:D”
 • 37. liongate 2009. szeptember 24. 15:03
  „Ha tényleg teljesen hülye emberek élnek Magyarországon,akkor megint megválasztják ezeket az ökröket,de én reménykedem abban,hogy ez nem így van és a józan esze mindenkinek megjön,el lehet gondolkodni melyik volt rosszabb?????????!!!!!!!!akinek nem inge....”
 • 36. Power 2009. szeptember 24. 15:02
  „Elveszik a 13.havi munkabért és nyugdíjat és kifizetik az állami/önkormányzati cégek vezetőinek milliós jutalmát, prémiumát és természetesen végkielégítését. Ez a Bajnai kormány válságkezelése?”
 • 35. liongate 2009. szeptember 24. 15:01
  „Ugye ő nem veszi fel a fizetését,igazán a libásoknak adhatná,mikor kormányra lépett azzal kellett volna kezdeni,kártalanítani,persze életeket vissza nem adhat,de több a semminél!!!!!”
 • 34. Léni 2009. szeptember 24. 14:44
  „27. Mathiasking! Amennyiben gondolkodásra képes volnál, vagy a saját hírközléseteken kívül másra is oda-
  figyelnél, más volna a véleményed! Akkor lesz itt nagy probléma ,amikor Orbán az ígéreteinek híven
  "vissza fog vonni mindent" ! Abban az esetben, ha nem tartja meg az ígéreteit, azt kell mondjam, hogy
  Orbán Viktor hazudik, hazudott és hazudni is fog!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatív jövőkép jellemzi a dél-alföldi régiót

A többség azzal számol, hogy a lakosság egészségi állapota romlani fog a recesszió hatására. Tovább olvasom