Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Bajnai Gordon Lengyelországba utazik kedden

Bajnai Gordon március 2-án, kedden Lengyelországba utazik, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel többi között az Európai Unió versenyképességi stratégiájáról tárgyal.
Szollár Domokos szombaton az MTI-nek elmondta, a magyar kormányfő lengyel kollégája meghívására utazik Varsóba. Megbeszélésükön áttekintik az energetikai együttműködést, illetve az EU napirendjén szereplő aktuális kérdéseket: az európai külügyi szolgálatot, az EU2020 uniós versenyképességi stratégiát, a klímapolitikát, és az integráció bővítését.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország nagyon sok európai uniós kérdésben "egy csapatban játszik". Közös érdek a térség energiabiztonságának megerősítése, hogy Kelet-Közép-Európa már középtávon megbízhatóan, több forrásból jusson energiához versenyképes, olcsó áron.

Szintén sok ügyben vall hasonló nézeteket a két ország az EU tíz évre szóló versenyképességi stratégiájával kapcsolatban - tette hozzá. A magyar álláspont szerint az uniónak folytatnia kell a belső felzárkóztatást, az egységes közös piac fejlesztését, a közös agrárpolitikát, és továbbra is a szolidaritásra kell épülnie.

Kitért arra, hogy a stratégiáról az Európai Tanács március végén már konkrét javaslatok alapján folytat újabb egyeztetést, ezért is szükséges azt megelőzően egyeztetni Magyarország egyik legfőbb partnerével, Lengyelországgal.

Magyarország és Lengyelország egymást követő 2011-es soros EU-elnöksége egyedülálló együttműködési lehetőséget rejt magában, amiről szintén szót vált a két kormányfő - mondta. A miniszterelnökök áttekintik a keleti partnerséggel és a Nyugat-Balkán integrációjával kapcsolatos kérdéseket is, valamint szót ejtenek biztonságpolitikai témákról, köztük Afganisztán és Irán helyzetéről.

A megbeszélést követően a két miniszterelnök barátságos labdarúgó mérkőzésen futballozik is egymás ellen.

Varsói látogatásán Bajnai Gordon magas állami kitüntetést ad át Krzysztof Zanussi neves lengyel filmrendezőnek.

Olvasóink írták

  • 3. igaz1017 2010. február 27. 21:34
    „Az lenne a hír,ha börtönbe vonulna.”
  • 2. k.istvan 2010. február 27. 19:19
    „A libatolvajunk a lengyelekhez megy jópofizni? Nem semmi....”
  • 1. flexsnake 2010. február 27. 18:55
    „Jó majd beírom a naptáramba. Oszt ez mé olyan fontos hogy hír?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy újságárust a fővárosban

Kiraboltak egy újságárust a Budapesten, a Párizsi udvarban szombaton - közölte Kormos Endre, a… Tovább olvasom