Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Bajnai Gordon megfelezné az állami cégvezetők fizetését

A kormányfő elmondta: azoknál a cégeknél, ahol menedzserek a vezetők, fizetési plafon bevezetését kezdeményezi. A miniszterek 15%-os fizetéscsökkentéséről szavaznak ma.
Az állami tulajdonú vállalatok igazgatóságának és felügyelőbizottsági tagjainak fizetésének 50 százalékos csökkentését kezdeményezte Bajnai Gordon. A miniszterelnök ezt hétfőn jelentette be újságírók előtt.

A kormányfő elmondta: azoknál a cégeknél, ahol menedzserek a vezetők, fizetési plafon bevezetését kezdeményezi - azt szeretné, ha a menedzserek legfeljebb bruttó kétmillió forint fizetést vehetnének át, az efeletti összeget pedig jótékonysági célokra utalnák át. Bajnai Gordon felkérte Kiss Péter társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a héten találja meg azt a jótékonysági célt, amelyre a menedzserek átutalhatják fizetésük bruttó kétmillió forint feletti részét.

A miniszterelnök a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t és az egyéb, állami cégeket felügyelő minisztériumok vezetőit kérte fel az intézkedések megvalósítására.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az állam szeretné magán kezdeni a válság miatt szükséges spórolást, ennek fontos lépése lesz, ha hétfőn elfogadja az Országgyűlés a miniszterek fizetésének 15 százalékos csökkentéséről, a külföldi napidíjak megfelezéséről és az államtitkárok fizetésének szigorúbb szabályozásáról szóló törvénymódosítást. A kormányfő hozzátette: ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy ő miniszterelnökként egy éven át havi egy forint juttatást vesz fel, illetve hogy megszüntették a köztisztviselői jubileumi jutalmakat.

A miniszterek 15%-os fizetéscsökkentéséről szavaznak ma

Bajnai Gordon közvetlenül miniszterelnökké választása után, áprilisban jelentette be, hogy az új kormány tagjai, kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet keresnek majd, mint elődeik. A kormányszóvivő azzal magyarázta a miniszterelnök kezdeményezését, hogy válság idején, amikor minden társadalmi rétegtől megszorításokat kell elvárni, akkor az a legkevesebb, hogy ezt a kormány magán kezdje. Amennyiben hétfőn a képviselők megszavazzák, a tárcavezetők a jövőben jubileumi jutalmat sem kaphatnak majd.

Pedig például Szűcs Erika egykori szociális miniszter még márciusban 3 havi jubileumi jutalmat kapott, összesen 3 millió 880 ezer forintot vett fel. Jubileumi juttatást kapott Szekeres Imre is, ő 1,1 millió forintot. Tavaly egyébként 21 minisztériumi vezető összesen 58 millió forint jutalmat kapott különböző jogcímeken. A Fidesz nem tartja elegendőnek a csökkentést, ezért a hétfői szavazáson nem fogja támogatni a javaslatot. A Fidesz szerint a 2002-es szintre kellene csökkenteni a miniszterek és államtitkárok fizetését, amely körülbelül a fele lenne a mostani béreknek.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. KolomparBeyonce 2009. május 18. 19:16
  „MONNYON LE!!!!”
 • 46. maci52 2009. május 18. 18:28
  „Költsétek a millióitokat koporsó szögre,rohadt kizsákmányoló kommunisták.”
 • 45. lopicigazsi 2009. május 18. 17:42
  „Az állami cégvezetők meg majd Bajnai jó sokszor fel fogják ide írni:
  www.afal.hu
  És mi meg majd jót röhögünk rajtuk...”
 • 44. sóhaj 2009. május 18. 16:32
  „A végkielégítést már eltörölték, csak a kis dolgozó embereknek. Nagyon sok csődbe vitt vállalatnál, még a munkabér sem lett kifizetve. Nem beszélve a bent maradt szabadságról, meg a törzsgárda jutalomról. Járni, jár de nem jut. A milliárdos tulajdonosoknak nem volt miből Kifizetni a dolgozóit. Jut viszont képviselőknek, adó hivatalnak veszteséges cégvezetőknek. stb.. Hát ez a magyar törvény. Köszönjük nem kérünk belőle.”
 • 43. Én2 2009. május 18. 16:16
  „Ha ezt megteszi Bajnai nagyot nőlne a szememben. Helyes döntés, valamint el kellene törölni a sok miilkós végkielégítéseket is.”
 • 42. pocokkaa 2009. május 18. 16:09
  „Bajnai jelölése illetve miniszterelnöki kinevezése még akkor is szabályos volt, ha ezt itt egyesek nemképesek elfogadni vagy nem képesek napirendre térni fölötte...

  Az meg - ha valaki csökkenteni akar és mégsem fogadják el - nem más, mint demagógia. Sehogy másképp nem lehet belekötni ebbe a dologba, mint így. Sajna nem látják, hogy azért a magyar nem olyan hülye és átlát ezen.
  Annyira egyszerű azt mondani, mikor valaki csökkent valamit, hogy azért nem támogatom, mert lehetne jobban is. Jobb lenne azt mondani, hogy azért nem támogatják, mert szeretnék még a látszatát is elkerülni annak, hogy együttműködnek... pedig ezzel több szavazatot lehetne nyerni....

  Az a baj, hogy legtöbb esetben nem az adófizetők mondják meg, hogy mi legyen, hanem egy nagy rakás ingyenélő politikus, meg egy másik nagy rakás segélyből meg pótlékból élő, ezek közül sem az aki önhibáján kívül nem tud dolgozni, hanem az, aki nem is akar dolgozni vagy hivatalosan nem dolgozik....”
 • 41. flexsnake 2009. május 18. 15:58
  „38. akkor mikor kibassza az országból a szélsőjobbosokat.”
 • 40. achilleus 2009. május 18. 15:46
  „Ez az elemzés nagyon tetszik:
  Baja Ferenc, Szili kampánystábjának vezetője a HVG-nek elmondta, a pécsi szavazókörök eredményeit elemezve arra jutott: "a baloldali szavazók nem távol maradtak, hanem eljöttek, és Páva Zsoltra szavaztak."

  - Elmondhatja, hogy sikerült mozgósítani őket. :o)”
 • 39. flexsnake 2009. május 18. 14:53
  „35. nem visszahívták hanem lemondott. Azon kívül elég szánalmas módon beszélsz a szeretett miniszterelnöködről. Kit szeretnél annak? másod hitlert? Ezt kaptátok, ezt érdemeltétek. Az mszpt a nép választotta hát viselje el.”
 • 38. Kraftwerk 2009. május 18. 14:41
  „Én meg legszivesebben a kormányban levő naplopó,büntetlenül mindent megúszó tolvaj kormányt felezném meg!!!!
  Mikor lesz már az,amikor azt mondja majd a Magyar(adófizető)Nép,hogy:Elég a sanyargatásból!!!!!????
  MIKOR?????
  Remélem,ha nem lesznek esetleg időközi parlamenti választások,a Magyar Szadista Párt,még a Parlament közelébe se kerül,mikor elkezdődnek a választások!!!!”
 • 37. klj_54 2009. május 18. 14:04
  „35. hozzászólás comet 2009.05.18. 13:19

  Bocs Comet, de számomra (a legkevésbé sem szimpatikus!) és a jobb oldal által megválasztott köztársasági elnök -szakmája, jogász, azon belül alkotmányjogász- szava többet nyom a latban, mint másoké.
  Ha az egyértelműen fidesz szimpatizáns szakjogász nem talál fogódzót, akkor én sem.
  Hozzáteszem, az egész bagázst úgy zavarnám el, hogy vissza ne mehessen a parlamentbe, csak látogató jeggyel! De az én véleményemre sem kiváncsi senki sem, ott fenn...”
 • 36. Celtis 2009. május 18. 14:02
  „A problémának csak egy része, hogy "egymillió ember tart el kilencmilliót", egy másik része pedig hogy az egymillió ember befizetett pénzének több mint feléből mindössze ezer embert tartanak, el, a másik feléből a kilencmilliót.”
 • 35. comet 2009. május 18. 13:19
  „33. klj- Bajnai jelölése nem felel meg a Magyarországon érvényben lévő konstruktív bizalmatlansági indítványnaka, aszerint ugyanis a képviselők adott százalékának kellett volna indítványozni a miniszterelnök visszahívását, konkrétan megnevezve az általuk javasolt utódot.
  Nálunk miután Fletó Brüsszelben megkapta az új leosztást, hazatérve különösebb egyeztetés nélkül bejelentette a lemondását, böszméi láthatóan nem tudták hogy mi is történik valójában, ugyanis generalisszimuszuk nem méltatta őket arra hogy előre közölje szándékát.
  Tehát a lényeg hogy Fletó semmibe véve mindent és mindenkit hozta meg döntését. Nem hiszem hogy van egyetlen olyan ember az országban aki elhiszi, hopgy Fletót konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal hívták vissza a képviselők, és ők jelölték helyette barátját Bajnait. Sólyom ha nem lett volna olyan bárgyú akkor ezt simán megvétózhatta volna, ugyanis a konstruktív bizalmatlansági indítvány a képviselők eszköze, és nem egy pszichopata szélhámosé.”
 • 34. zeitgeist 2009. május 18. 12:54
  „a válság miatt az európai országokban is csökkentettek, más országokban 30-50% al. Itt miért csak 15%???”
 • 33. klj_54 2009. május 18. 12:15
  „26. hozzászólás comet 2009.05.18. 11:01

  Igazad van!
  De mi itt élünk és az általunk választott képviselők ilyen törvényeket hoztak.
  Ezen törvényeink szerint (sajnos!) jogszerűen jártak el.
  Tehát elvileg demokratikusan:(”
 • 32. Én2 2009. május 18. 12:09
  „Semmi a 15 %, egyenlő a nullával. Csökkenteni kellene a költségtérítéseket és tételes elszámolást mindenre.Nagyon- de nagyon keveset áldoznak fel ahhoz, hogy a nép mennyit fizet. Ki tehet erről, hogy idejutottunk nem a nép az biztosan akivel meg akarnak fizetettni mindent.
  Nem csak a mszp hanem előtte az orbán kormány és előtte még antalék is elszartak mindent . Szégyen, hogy 90 óta csak lefelé megyünk, és szidjuk a kádár kormányt. Az ő adóssága semmi a mostanihoz képest.
  Nem kellene a pártoknak pénzt adni meg kell vonni tőlük éljenek abból amit a tagság befizet. Ezt el kell törölni mivel nem kis pénz.Keményen adóztatni azokat akik nem a keresebb jövedelmükből lettek milliárdosok. Ezt az adóhatóság könnyen tudná ellenőrizni ha akarná”
 • 31. tarjani 2009. május 18. 12:04
  „29. nemecsekerno_007 2009.05.18. 11:29
  A jelenlegi gazdasági és politikai elit ellen Te tudsz most tenni valamit? Ha tudsz, akkor tegyél is. 1 fecske nem csinál nyarat. Értettem amiket írtál, jobban mint gondolnád. Viszont egyetértek a 25. hozzászólóval. Itt már nincs mit keresni annak, aki becsületesen akar érni. Úgy hogy ősszel elhagyjuk azt a drága anyaföldet, amit nagyon sajnálok, mert még az ükapám is élt. Megyünk mindahányan. Egyedül taníttattam ki 3 gyerekemet. Tanulmányaik alatt ők is keményen dolgoztak. Orvos és gépészmérnök fiam állást kaptak külföldön, a lányom angol nyelvtanár, én meg elmegyek mosogatni. Jelenleg 50 évesen munkanélkül vagyok én is, mint nagyon sok embertársam és angol nyelvtanfolyamra járok. 4-en csak összehozunk annyit, hogy ne halljunk éhen....”
 • 30. maci52 2009. május 18. 11:53
  „Ez egy RABLÓ BANDA,nem csökkenteni kellene a fizetésüket,hanem kényszermunkára itélni mindet az ország tönkretételéért.A fél ország szenved a kilátástalanságtól,ezek a tetvek meg jogszerűen lopják a pénzünket?.Leköpni való mind.”
 • 29. nemecsekerno_007 2009. május 18. 11:29
  „27. comet 2009.05.18. 11:10
  A remény hal meg utoljára. :)

  23. dragboyz 2009.05.18. 10:33

  Sajnos anyagi öncsonkításra lenne szükség, de ezt úgy lehet csak kivitelezni ha azok is beszállnak a buliba, akik miatt nagyjából itt tartunk. (értsd.: a jelenlegi gazdasági és politikai elit)

  25. 620829 2009.05.18. 10:54

  Na szépen vagyunk, akkor ki marad itt? Nyugdíjasok, tanulók, segélybôl élôk, rokkantnyugdíjasok, köztisztviselôk. :) Ki fog pénzt hozni a házhoz? Nem mindenki tud lelépni.”
 • 28. cikicakk55 2009. május 18. 11:26
  „Könnyen megszavazták a 15%-ot,mert majd valami más néven, más szolgáltatással vissza kapják.Én az autó használatot is elvenném tőlük, vagy ha nem is veszik el, akkor igazolják, hogy mennyi benzint használtak ,de csak azt, ami a munkájukkal kapcsolatos.Nem is egy politikusnak fizeti az állam az albérlet díjat, pedig simán be tudna utazni a parlamentbe, vagy oda, ahova a feladata szólítja.Persze ez mind csak álom marad, de olyan jól esik leírni”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte erős UV-B sugárzás várható

Nagyon erős, 7,2-es erősségű UV sugárzás várható hétfő délután az ország nagy részén, főleg a… Tovább olvasom