Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai Gordon vitára hívja Orbán Viktort

A Fidesz szerint Bajnai Gordonnak nem a miniszterelnökkel kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel, velük van ugyanis vitája.
 A Fidesz az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében így reagált arra, hogy Bajnai Gordon volt kormányfő, a Haza és Haladás Egyesület elnöke nyilvános vitára hívta Orbán Viktort.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon csökkenteni akarja a minimálbért, a magyar emberek azonban nem támogatják ezt; a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, a magyar emberek viszont nem értenek ezzel egyet; csökkenteni akarja a nyugdíjakat, de a magyar emberek nem kérnek ebből. Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája - közölték.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Fidesz-KDNP-frakció gyulai ülésén a vitával kapcsolatban azt közölte: hatalmi harc zajlik, hogy ki legyen a baloldal vezetője. "Míg ez nem dőlt el, addig egy ilyen felvetés igazából a baloldali hatalmi küzdelem szükséges velejárója" - fogalmazott, eldönthetetlennek nevezve, hogy kivel is kellene vitatkozni. Hozzátette azt is, hogy egyébként még az sem világos, miről kellene vitázni, hiszen a baloldalon "egyszerre mondanak mindenfélét".

Korábban:
- Bajnai Gordon nyilvános vitára hívja Orbán Viktort - közölte az Együtt 2014 szerdán az MTI-vel. Indoklásul azt írták: a Fidesz álcivil szervezetek mögé bújva hazugságokat terjeszt terveikről, és szembesíteni szeretnék "a valósággal" a miniszterelnököt.

A választói mozgalom közleménye arra reagált, hogy megjelentek a napilapokban a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány újabb hirdetései, amelyeken Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc, képmásuk alatt pedig az Együtt tették tönkre az országot felirat látható.

Az Együtt 2014 ezzel kapcsolatban közölte, nem tűrik tovább a hazugságokat, Bajnai Gordon ezért vitára hívja Orbán Viktort. Élőben, tévéműsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban, "a lényeg, hogy álljon ki végre szemtől szembe, merje saját hangon elmondani a hazugságait és viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták azt is, hogy a Bajnai Gordonnal szembeni "fideszes gyűlöletkampány" hazugságokkal folytatódik.

"Az igazság ugyanis az, hogy nincs Bajnai-Gyurcsány-szövetség. Az igazság az, hogy az Együtt 2014-nek esze ágában sincs csökkenteni a minimálbért. (...) Az igazság az, hogy az Együtt 2014 programja egyáltalán nem csökkenti a nyugdíjakat. (...) Az igazság az, hogy a Fidesz vezette be az általa irányított önkormányzatoknál az ingatlanadót, míg az Együtt 2014 kifejezetten ellenzi az ingatlanadó országos bevezetését. (...) Az igazság az, hogy az Együtt 2014 nem tervezi a különadók, így a bankadó megszüntetését, de képesek vagyunk olyan szintre beállítani azokat, hogy a költségvetés mellett a gazdaság is jól járjon" - sorolták az újsághirdetések állításaira reagálva.

A választói mozgalom emellett továbbra is várja a kampány költségeiről szóló elszámolást. Ugyanis - jelezték - továbbra sem tudni, ahhoz mennyi közpénzt és milyen jogon használtak fel az "álcivilek". 

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. myckie 2013. február 08. 07:14
  „123. jozko
  Amit leírtál, az szerintem is kb. fedi a valóságot, de kiegészíteném azzal, hogy ami a hidegháború idején fegyverkezési verseny volt, az ezután energia verseny lesz! Az oroszok tisztában vannak lehetőségeikkel. amit megpróbálnak kihasználni. Az ő céljuk az EU-t függővé tenni az orosz nyersanyagoktól, és céljaik elérésének számtalan megoldása lehet. Mo-nak is egy esélye lenne ennek elkerülésére, ha a geotermikus energiánkat megpróbálnánk a lehető legnagyobb mértékben kihasználni, és ezzel az orosz befolyásolási lehetőségeket csökkentenénk.”
 • 123. jozko 2013. február 07. 22:04
  „Az oroszoknak vannak eszközeik - és esélyeik- hogy a volt "szocialista tábor" keleti részét orosz befolyási övezetté alakítsák.
  Mi nagyon beleesünk a szórásba.
  Az EU - értehető ! - nem tudott/nem tud egy olyan felzárkóztatási segélyt biztosítani, mint kapott volt az NDK a német újraegyesítés után - márpedig így lerabolva nem tudunk olyan gazdasági csodát produkálni, amivel belátható
  időn belül a fejlett nyugati államok tényleges partnerei lehetnénk.
  Az oroszok - és a kínaiak, ha nem is pontosan ugyanazzal a céllal- kitöltik ezt a vákumot.
  "Középtávon" mozgalmas politikai változások elé nézünk.
  Ez hírül sem azt jelenti, hogy örülhet a baloldal, mert balra tolódás várható!
  Szó sincs róla, az oroszok tanultak a történelmi hibákból, mi pedig túl sokáig édelegtünk az "utolsó csatlós"
  remélt - de szertefoszlott!- előjogaiban bizakodva...”
 • 122. történész 2013. február 07. 20:47
  „A HVG információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodása nagy tételben történő magyar állampapír-vásárlást is tartalmaz. ,,A két és fél órás Kreml-beli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott", írja a lap csütörtöki száma, megismételve az online kiadásban már közölt értesülést (azt akkor nagyon gyorsan cáfolta a Kreml).

  A legújab lapszáman az is szerepel, mit adhat a hitelért cserébe Magyarország. Az IMF csupán pénzügyi fenntarthatóságot és növekedésbarát gazdaságpolitikát kért, az oroszokra nem jellemző, hogy beérnék ennyivel. A HVG szerint az olcsó hitel ára, hogy az oroszok nagy szeletet kapnának a magyar energiapiacól.

  Na most légy okos Domokos..egyre több helyről szivárog kifelé ez a dolog..de akkor miért kell hazudni ???”
 • 121. queenmargareth1 2013. február 07. 20:02
  „Mocsok 1 kölykök: Szólt a Király

  Túl az óperencián hét megálló, ott az én hazám
  Nézd a házam ajtaján kint a jelszó: éljetek lazán!
  Minden nap mikor felkelek, örülök, hogy ott élhetek
  Ördögökkel táncolunk, pávatollal hánytatunk

  De szólt a király, hogy fűtsenek,
  a bolondból lovagot üssenek
  Nem lehet elegem magamból,
  egy idegen, akiért a harang szól

  Az üveghegy visszaváltható,
  felgyulladt a varázsló
  Már te sem olyan korán fekszel,
  mert mindenki felnő egyszer

  Ha szól a király, hogy fűtsenek,
  a bolondból lovagot üssenek
  Nem lehet elegem magamból,
  egy idegen, akiért a harang szól
  Félre az utamból emberek,
  amit nekem, azt másnak nem lehet!
  Nem látok jobban a lovamról,
  egyedül szívem nincs aranyból

  Elnézést uraság, álljunk meg egy szóra, hogyha volna ideje...
  Megjegyezném, hogy ezzel a tónussal nálam nem jut messzire

  Tudod, az embereknek itt nincs erre ideje, pár perc a földön, tűnés a semmibe
  Ne tündérmese legyen a szabad akarat, féken tarthatnád néha magadat!
  Férfiak, asszonyok, okosak, gyökerek, mindenki kérdez, de nem jön a felelet
  csak pár suhanc, amit a falra felír, nem sok: Drei, vier, grenadier!!”
 • 120. jozko 2013. február 07. 19:20
  „104. myckie:

  Nem mindenben értünk egyet - de figyelemre méltóan, korrektül érvelsz és nem vagy unalmas.
  Ellenfélként is tisztelni lehet téged!”
 • 119. NP1 2013. február 07. 19:00
  „111. Besenyő_Pistabácsi 2013.02.07. 12:17

  A sok Bajnai gordon azt állítja... után egy üdítő kivétel amit mint teljesen pártfüggetlen személy gondolom értékelni fogsz:
  Orbán Viktor azt állította az az ominózus gyűlés, ahol a "ne mi nyerjük a legtöbbet" mondat a jegyzőkönyv szerint is elhangzott, és ahol szétmutyizták a támogatási pénzeket - nem TAGGYŰLÉS volt......”
 • 118. Tiszthelyettes 2013. február 07. 18:44
  „Tiberiu Szanyitól ki fog elhatárolódni?”
 • 117. ferle65 2013. február 07. 18:12
  „Az a lényeg hogy Viktor gyáva”
 • 116. myckie 2013. február 07. 15:14
  „112. béci61
  Tévedsz! A Miniszterelnöknek nem az országirányítás a feladata! Ha az lenne, akkor nem Miniszterelnöknek hívnák, hanem királynak! Ebből látszik, hogy amit Orbán sugall, azt egyesek már jónak is látják. Sajnos ő úgy beszél, hogy ÉN elintéztem, ÉN megcsináltam! Látszik is az eredménye!”
 • 115. macs 2013. február 07. 13:18
  „Azért én szívesen megnéznék egy olyan vitasorozatot, mint amilyen az Államok elnökjelöltjei között szokott lenni.
  Azt magyarázza meg nekem valaki, hogy miért van szükség a Bajnait és Gyurcsányt ábrázoló plakátokra?”
 • 114. queenmargareth1 2013. február 07. 13:00
  „a miniszterelnök ne menjen vitanapra, hanem, mint egyik elődje, aki volt is valaki (Kádár) döntsön továbbra is egyedül?:)))))))))))))”
 • 113. Mil 2013. február 07. 12:56
  „Még1 dolog: Orbán egy nyúl. Soha semmiért nem vállalja a felelősséget, mindig sameszokat tol az előtérbe, hogy azok legyenek a felelősök: Lázár, Matolcsy, Hoffmann stb stb. Holott valójában minden kicsit is fontos kérdésről ORbán dönt egyszemélyben.”
 • 112. béci61 2013. február 07. 12:47
  „Tisztelt "111. Besenyő_Pistabácsi 2013.02.07. 12:17"! Erre szokták azt mondani, hogy ha 20% igaz, már akkor is alkalmatlan arra, amire fogát feni. Pedig az 1. és 2. pontok igazak lehetnek az eddigi információk szerint. Ez pedig már több mint 20%. A hozzászólók többségének véleménye alapján már nem tartom kizártnak azt sem, hogy innentől kezdve minden alakulat - párt, kft, szagszervezet, tömörülés - miniszterelnök jelöltet állítson, és mindegyik kihívja a miniszterelnököt egy menetre. Ha mindet elfogadja, akkor lesz (hecc)feladata a következő évben. Úgy vélem a miniszterelnöknek az ország irányítása a feladata, nem vitanapokon részt venni. Ebben tanulhatna elődjétől.”
 • 111. Besenyő_Pistabácsi 2013. február 07. 12:17
  „Ismétlem egyik pártnak sem vagyok fanatikusa, de azt nem tudom nem észrevenni amit a politikusok nem vesznek észre! Hogy ha valakire *zart dobálok akkor azért nekem is *zaros lesz a kezem!

  Kis összegzés Gordonról:

  Bajnai Gordon nemrégiben az Együtt 2014 Mozgalom honlapján reagált a CET és a CÖF kampányfüzetének állításaira. Korábbi álláspontunkban már utaltunk rá, hogy az írásában számos valótlanság és csúsztatás szerepel. Most a CÖF összegyűjtötte az összeset és szembeállította a hazugságokkal a tényeket.

  1. Bajnai Gordon azt állítja: a Wallis vezetőjeként nem vett részt a csődbevitt Hajdú-Bét irányításában. Ezzel szemben a tény: A Hajdú-Bét Rt. többségi tulajdonosa 1999-től a Wallis Rt. lett, amelynek vezérigazgatója 2000-től kezdve Bajnai Gordon volt. Egy hetilapnak a volt miniszterelnök úgy nyilatkozott: ,,a Wallis azért volt különösen vonzó, mert a döntéseket nagy önállósággal én magam hozhattam meg".

  2. Bajnai Gordon azt állítja: a Wallis az utolsó pillanatig próbálta menteni a Hajdú-Bétet. Ezzel szemben a tény: Egy 2003. decemberi jegyzőkönyv tanúsága szerint a végnapjait élő a Hajdú-Bét 300 millió forintot hitelezett a Wallisnak. Rendkívül furcsa, hogy egy csőd közelében lévő társaság adjon kölcsön gazdag tulajdonosának. Súlyosbító körülmény, hogy 2004 januárjában a Hajdú-Bétben lévő ingatlanokat eladták a Wallisnak, a bíróság szerint valós értékük harmadáért. Ez azt is jelenti, hogy ha Bajnai akarta volna, a Hajdú-Bét ki tudta volna fizetni a később öngyilkosságba menekült beszállítókat! A pénz fontosabb volt, mint az emberélet.

  3. Bajnai Gordon azt állítja: a KISZ-nek nem volt semmilyen fizetett pozíciójában, a szerepvállalására az egyetemi sportélettel kapcsolatban került sor, amely összesen fél évig tartott, majd távozott. Ezzel szemben a tény: Bajnai Gordon 1982-86-ig a III. Béla Gimnázium KISZ-szervezetének sportfelelőse, a városi diákegyesület elnöke volt, 1986-ban pedig a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem KISZ-bizottságának tagja lett. Lehet, hogy fizetést nem kapott, de a KISZ-vagyon felosztásakor mégis feltűnően aktív lett. Az ifjúkommunisták utolsó kongresszusán - Gyurcsány Ferenccel és Schiffer Andrással közösen - a KISZ-vagyon ,,társadalmasítása" (értsd: privatizációja) mellett kardoskodott.

  4. Bajnai Gordon azt állítja: állítólag nem igaz, hogy a Creditum Bajnaiék családi vállalkozása lett volna. Ezzel szemben tény: Debreczeni József ,,Az új miniszterelnök" című könyvének 90. oldalán az olvasható, hogy Bajnai Gordont az apja közbenjárására vették fel a céghez, aki tulajdonos is volt. Ennél a cégnél Gyurcsány Ferenccel is együtt dolgozott. A Creditummal kapcsolatban külön figyelmet érdemel a Péterfy Sándor Utcai Kórház rendelőintézet-privatizációjáról szóló újsághírek. Lapértesülések szerint a kórház a rendszerváltás idején felhatalmazta a Creditumot, hogy bizományosként értékesítse a Madách téri rendelőintézetét. Az adásvételi szerződést 1990 februárjában kötötték meg, ezután a kórház 42,5 millió forint bizományosi díjat utalt át a Creditum számlájára. A szerződést a főváros nem hagyta jóvá, így a kórház az átutalt pénz visszafizetését kérte a cégtől, a kft. azonban nem fizetett. A kórház 1997-ben kezdeményezte a Creditum felszámolását. Az 1998-ban kelt, a cég megszüntetéséről szóló bírósági végzés megállapítja: 1995-ben, az első fokú elmarasztaló ítélet után a Creditum tulajdonosa eladta a céget egy magánszemélynek. 1996 decemberében a cég továbbvándorolt, és két iraki állampolgár, Seryan J. Faraj és Magid Ali Khdir birtokába került. A Creditum végleg eltűnt, kamataival együtt mintegy 200 millió forintos adósságot hagyva hátra.

  5. Bajnai Gordon azt állítja: szerinte hazugság, hogy édesapja csődbe vitt egy bútorgyárat. Ezzel szemben tény: Bajnai Györgynek legalább kilenc cégben volt pozíciója a rendszerváltás idején. Ezekből nyolc felszámolással vagy végelszámolással szűnt meg. Ilyen a Bajai Lakberendező, Építő és Vasipari Szövetkezetnek (BLÉVISZ), a Möbeltrade Külkereskedelmi Kft., a Baja Design Termelési és Kereskedelmi Kft., az Agromercat Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kereskedelmi és Szolgáltató Részvénytársaság, a Földművelő Mezőgazdasági, Termelő és Kereskedelmi Betéti Társaság, az International Food Részvénytársaság, a Pekár ´96 Malomipari Kft. és a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. is. Bajnai György elnöke volt a BLÉVISZ-nek, melynek több megyei bútorgyárban is volt érdekeltsége. A rendszerváltás után ezeket kivétel nélkül felszámolták.

  6. Bajnai Gordon azt állítja: az uniós pénzek lehívásában, felhasználásában Magyarország a régió legsikeresebb államai közé tartozott az ő idejében. Ezzel szemben tény, hogy 2006 és 2008 között a 2013-ig lehívható uniós támogatások alig 1 százaléka érkezettMagyarországra. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint 2007 és 2010 között minden ötödik uniós fejlesztést sikerült időben lezárni, és csak minden hatodik beruházás szolgálta közvetlenül a foglalkoztatottság bővítését, ami a terv eredeti fő célja volt. Tizenkettőből mindössze egyetlen (!) fejlesztésnél érvényesült a jó gyakorlat, vagyis a tervezett idő- és pénzkeret tartása. Minden harmadik beruházásnál súlyos szabálytalanságok merültek fel. Az sem számított ritkaságnak, hogy a pályázati nyerteseknek három-négy évet kellett várni a szerződésükre. Bajnai Gordon maga is elismerte az új fejlesztéspolitikai intézményrendszer kudarcát. Egy ülésen arról beszélt, hogy a kifizetési késedelmekről ,,mindenkinek vannak horror történetei". A fentiek ellenére Bajnai Gordont az új fejlesztéspolitikai intézményrendszer kialakításáért 1,2 millió forint jutalmat kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

  7. Bajnai Gordon azt állítja: nem szavazott a kettős állampolgárság ellen. Ezzel szemben tény: Bajnai tudatosan nem vett részt a népszavazáson, azaz nem akarta, hogy az eredményes legyen. Mindezt félrevezető a kettős állampolgárság csöndes pártolásaként feltüntetni, valójában Bajnai Gordon nem akarta, hogy a külhoni magyarok esélyt kapjanak magyar állampolgárságuk visszaszerzésére.

  8. Bajnai Gordon azt állítja: kormányzása alatt megállt az államadósság növekedése. Ezzel szemben tény: Az Eurostat adatai szerint 2008 végén 73 százalék, 2009 év végén pedig 79,8 százalék volt a GDP-arányos államadósság aránya. 2010-re 81,8 százalékra emelkedett az érték.

  9. Bajnai Gordon azt állítja: visszautasítja, hogy amerikai pénzből amerikai érdekeket képviselne szervezete és politikai mozgalma Ezzel szemben tény, hogy Bajnai jobbkeze, Szigetvári Viktor maga vallotta be: több tízmillió forintos támogatást kapnak az amerikai Center for American Progress nevű szervezettől. A Blikk nemrégiben azt írta, hogy Bajnainak saját zsebből kell kampányolnia. Ezek szerint az amerikaiaktól kapott milliókat mára elköltötték.”
 • 110. történész 2013. február 07. 11:48
  „108. szandokán

  Sajnos ő elvan vágva a néptől.csak azt tudja,hogy mi történik amit a léhűtők hada elmond neki.Ez szomorú de én ezt gondolom, mivel a jelek erre mutatnak.Példa erre a föld regisztrációs törvény,hogy szinte senki sem tudta a 6000 ft regisztráció bevezetését..tegnap meg ma kapkodnak,hogy választások előtt, no meg akik vidékiek elmentek a vezéri menetre hát azokkal kiszúrni.
  Nos én is úgy látom..kell ez a vita,legyen egy független professzor aki nem fél tőlük a vita vezető.Sz..rt ér az egész ha a mostani rádió-tv szolgák vezetnék a vitát mivel ők már maguktól cenzúráznak.”
 • 109. Együgyű 2013. február 07. 10:34
  „,,Bajnai Gordon vitára hívja Orbán Viktort"
  Erre a vitára vagy bárminek neveznénk is, kíváncsi lennék, ha létrejönne! Persze nem egy elkötelezett nemzeti vita levezetővel. Például Gundel Takács Gáborral képzelném el, mert az egy szimpatikus embernek tűnik. A vita során nem engedném meg, hogy előre megírt kérdéseket és válaszokat alkalmazzanak! Viktor apánk kényszeredett mosolyával, pökhendiségével, okosságával és az effektíven soha nem dolgozó valamint felelősséget nem vállaló politikus biztonságával felveszi a kesztyűt Bajnai Gordonnal szemben? Vezérem esetleg ki fogásokat fog keresni?”
 • 108. szandokán 2013. február 07. 09:34
  „Állj ki Viktor Bajnaival bizonyitsd be,hogy a Cigány ember is tökös és semmi nem téritheti el a terveitöl.Ha tiszta a lelkiismereted,mert a kissebségé köztudottan az, akkor mutasd meg hogy te mint roma megállod a helyed a posztodon.”
 • 107. bambulla 2013. február 07. 09:32
  „régebben nem vitára hanem párbajra hívták egymást az emberek
  persze azok becsületbeli ügyek voltak
  ma már ilyen nincs a tisztalelkű politikusainknál”
 • 106. Power 2013. február 07. 09:31
  „MSZMP-és múltú "képviselőink" és politikusaink még ma is a gengszterváltásból élnek. Az állandó veszekedés és hangoskodás csak arra jó, hogy eltereljék az emberek figyelmét a jelen valós problémáiról. A 200 fős parlament sem lesz jobb a jelenlegi 386 fősnél.”
 • 105. roxper 2013. február 07. 09:25
  „véleményke:

  Szerinted foglalkozik veled bárki? Én úgy látom nem sokan kíváncsiak a gyenge süketeléseidre, de mi lenne ha megpróbálnád megcáfolni a véleményemet, hogy Dánia és Mo között elég lényeges különbség van a szélerősség terén, nem véletlen nincs kis hazánkban szélerőmű kizárólag csak a Kisalföldön. Olvass, tanulj, mert hülye maradsz!”
124 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd Magyarországért frakcióra változott a fővárosi LMP-frakció neve

A háromtagú frakció személyi összetétele nem változik. Tovább olvasom