Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Bajnai: Gyökeres fordulatra van szükség

Az IMF nem a megoldás, az IMF csak haladék, második esély, hogy a korábbi hibákat legyen idő kijavítani - mondta a volt kormányfő.
Gyökeres fordulatra van szükség a foglalkoztatásban, a tőkevonzásban, és ezzel párhuzamosan helyre kell állítani a demokráciát biztosító független intézmények jogállását - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón, csütörtökön Budapesten.

A Fidesz visszafogottságot vár Bajnaitól

A Fidesz nagyobb visszafogottságot vár Bajnai Gordontól, aki "előbb gazdasági miniszterként, majd miniszterelnökként is oroszlánrészt vállalt Magyarország tönkretételében a Gyurcsány-korszakban" - írta Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében.

Megjegyezte: ha a Gyurcsány-korszak elhibázott gazdaságpolitikájával, a politikai korrupció eltűrésével, sőt támogatásával, az ország végletes eladósításával nem vezették volna a csőd szélére az országot, "mi magyarok most nyugodtan nézhetnénk szembe Európa gazdasági válságával".

A fordulatnak ki kell terjednie a bankokkal való új egyezségre is, mert enélkül nem tud elegendő hitelhez jutni a hazai kis- és középvállalati szektor - rögzítette Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök szerint a nemzet érdeke egy erős Magyarország, egy gyarapodó nemzet megteremtése, a cél a nemzetgazdaság hosszú távú, tartós növekedésének megvalósítása.

A mindenkori kormányok által kért áldozatnak három követelménynek kell megfelelnie - hangsúlyozta Bajnai Gordon, első helyre téve, hogy az áldozat ne tartson tovább, mint az elkerülhetetlen. A második követelmény, hogy akiktől az áldozatot kérik, azoknak mondják el, miért van erre szükség. Legyen értelme annak, hogy áldozatot kér egy kormány a lakosságtól, ez a harmadik követelmény - tette hozzá.

Az IMF nem a megoldás, az IMF csak haladék, második esély, hogy a korábbi hibákat legyen idő kijavítani, a megoldás a mindenkori kormány kezében van - mondta Bajnai Gordon.

Több hónap telt el az IMF/EU-kapcsolatfelvétel bejelentése óta, és egyre többen teszik fel a kérdést, hogy csak tárgyalni akar a kormány, vagy meg is akar állapodni - tette hozzá.

"Bár a tárgyalások esélye is képes átmenetileg stabilizálni a forintot, de az is igaz, hogy aligha lesz megállapodás a jelenlegi gazdaságpolitika kudarcának, zsákutcás voltának beismerése és érdemi korrekciója nélkül" - jelentette ki Bajnai Gordon, megfogalmazva a tételt: hajlandó-e idáig elmenni Magyarország jelenlegi kormánya. Véleménye szerint ez lenne az ország érdeke.

Az IMF/EU-megállapodás döntően azért húzódik, mert a kormány nem a jelenlegi gazdaságpolitika korrekcióját keresi, hanem a jelenlegi gazdaságpolitika folytatását szeretné elérni, minimális, taktikai engedményekkel - hangoztatta előadásában a volt kormányfő.

Úgy fogalmazott, a nemzeti érdek és a jelenlegi kormány szűk hatalmi érdekének szembenállásából fakad, hogy az IMF/EU párossal való vitában valójában nem a nemzeti érdekért folyik a küzdelem. Véleménye szerint a bírák korai nyugdíjazása, ami a bírói függetlenség csökkentését jelenti, vagy az MNB függetlenségének korlátozása aligha egyenlő a nemzeti érdekkel.

A növekedés érdekében a foglalkoztatás és a tőkevonzás mellett gyökeres fordulatra van szükség a kiszámítható és minőségi intézményrendszer és jogszabályi környezet terén - hangsúlyozta a volt miniszterelnök. A válság után született egyetértés szerint a piaci versenynek külső szabályozásra, felügyeletre van szüksége, különben a szabályozatlan piaci verseny felfalhatja önmagát, tönkreteheti a kapitalizmus értékeit, kártékony monopóliumok alakulhatnak ki - tette hozzá.

"Ha a demokráciát egyfajta politikai piaci versenynek tekintjük, akkor ott is szükség van a szereplőktől független szabályozásra, azaz fékekre és ellensúlyokra. Azért van ezekre szükség, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amelyben a verseny egyik aktuális győztese kizárhatja a jövőbeni verseny jótékony hatását a politikai piacról" - mondta Bajnai Gordon.

Következtetése szerint a jelenlegi kormány a piac szabályozására lassan semmilyen eszközt nem tart elképzelhetetlennek, miközben a hatalomgyakorlás piacán, a politikában kialakult hatalom korlátozására semmilyen eszközt nem tart elképzelhetőnek.

Független, a költségvetésből finanszírozott intézményekre van szükség, olyan alkotmánybíróságra, költségvetési tanácsra, nemzeti bankra, számvevőszékre, vagy független bíróságra, amelyet nem fosztanak meg cselekvőképességétől, és emellett a fékek és ellensúlyok rendszeréhez tartozik a szabad sajtó is - jelentette ki Bajnai Gordon.

Magyarországon ma a politikai monopolkapitalizmus kialakulása fenyeget, és ennek a folyamatnak véget kell vetni - mondta a volt miniszterelnök, aki azt fogalmazta meg, hogy a demokrácia végső soron nem más, mint a rossz vezetés gyors és békés korrekciójának lehetősége.

Olvasóink írták

 • 7. klj-54 2012. május 17. 22:12
  „@csonakos:
  Köszönöm a tárgyszerű tájékoztatást!”
 • 6. bánki 2012. május 17. 20:45
  „Anyád hogyan van Gordonka Gyuri ?”
 • 5. csonakos 2012. május 17. 19:58
  „"A Wallis még 1998-99-ben, Bajnai Gordon vezérigazgatósága előtt lett a Hajdú-Bét Rt. többségi tulajdonosa. A cég a víziszárnyaspiac összeomlása miatt 2003-ban - a megmentésére tett többszöri tulajdonosi próbálkozás ellenére - 5,5 milliárd forint adósságot hátrahagyva csődbe ment. Beszállítóinak jelentős része nagy veszteségeket szenvedett (egyikük emiatt öngyilkos lett[2]). Maga a Wallis csoport 10 milliárd forint veszteséggel szállt ki a befektetésből.

  A média több hullámban foglalkozott az üggyel, amelynek során számos valótlan állítás látott napvilágot Bajnai és a Hajdú-Bét kapcsán. Későbbi bírói ítéletek több médiumot helyreigazításra köteleztek. Hamisnak bizonyult például az a feltételezés, hogy a céget nem fejlesztették és csak a pénzt vették ki belőle.[3][4] További helyreigazítások: FN FN II. MNO Hir TV"
  A tények ezek! A többi ...
  Félre értés ne essék, nagyon sajnálom azokat akik a piacvesztés miatt tönkrementek.
  Mint írtam mindent megnyert! Még Budai Gyula kormánybiztossal szemben is!”
 • 4. klj-54 2012. május 17. 19:31
  „Olyan jó az amikor a végtelen ostoba győzködi a tudatlant olyan dologról, melyről kérdezni sem képes...”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. május 17. 19:12
  „A libás már csak tudja mi a tuti !
  csonakos ! ha téged forgatott volna ki a vagyonodból úgy, hogy még tető se maradjon a családod feje fölött , szerintem hangnemet váltanál !”
 • 2. csonakos 2012. május 17. 18:47
  „1. maci53 2012.05.17. 18:42
  Eddig jogerősen megnyert Bajnai minden pert a rágalmazók ellen! Én, nem rágalmaznék!”
 • 1. maci53 2012. május 17. 18:42
  „Libajnai,add vissza a Hajdubétesektől elopott 5 milliárdot amiből te meggazdagodtál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: sértés megkérdőjelezni a magyar demokráciát

Főleg gazdasági okokból kérdőjelezik meg a magyarországi demokrácia minőségét - nyilatkozta a… Tovább olvasom