Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Bajnai: őszre dőlhet el a PSZÁF sorsa, még nincsen döntés

A miniszterelnök szeretne minél hamarabb megfelelő szakembert találni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa lemondott elnökének a helyére, hogy az új elnök levezethesse a magyarországi pénzügyi felügyeleti rendszer átalakítását - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken az Európai Tanács kétnapos ülését követően Brüsszelben.
A kormányfő hozzátette: egyelőre nincsen terve a magyar kormánynak arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alá vonja a PSZÁF-et, júliusban az IMF-el is egyeztetnek a kérdésben és várhatóan őszre születik végleges döntés.

Bajnai elmondta: Farkas István előzetesen tájékoztatta távozásáról, amit a kormányfő el is fogadott, de annak okairól nem árult el semmit. A hazai pénzügyi felügyelet átalakításával kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: a gazdasági válság hatására új helyzet van, ezért új pénzügyi felügyeleti rendszer kell és a kormány a nyarat többek között azzal szeretné tölteni, hogy alapvetően átgondolja a PSZÁF működését.

Bajnai szerint egy sokkal inkább az állampolgárok érdekeinek képviseletével foglalkozó, szinte a fogyasztóvédelemre hasonlító szervezetre szükség, amely nem utólag, hanem előre méri fel a pénzügyi kockázatokat és arról tájékoztatja is az ügyfeleket. Aktívabb, ügyfélbarátabb és szigorúbb PSZÁF kell Magyarországnak - mondta Bajnai Gordon, ehhez pedig a teljes irányítási struktúrát felül kell vizsgálni.

A kormányfő hozzátette: júliusban érkezik Magyarországra az IMF delegációja. Velük ebben a témában is egyeztetnek majd és áttekintik az uniós példákat is. Jelenleg 5 tagállamban van önálló PSZÁF Magyarországhoz hasonlóan, 9 tagállamban szorosan együttműködik a felügyelet a jegybankkal, 13 tagországban pedig a jegybank részeként működik a felügyelet. Bajnai szerint egyébként nem az a kérdés, hogy hol működik a szervezet, hanem az, hogy hogyan.

A magyar miniszterelnök egyébként örömtelinek nevezte, hogy az EiT ülésén a tagállamok megállapodtak egy egységes európai pénzügyi felügyeleti rendszer létrehozásáról, amelyet még 2008-ban Magyarország kezdeményezett először és amely ajánlásokat fogalmaz, elemez és adott esetben döntőbíráskodik majd a tagállamok között. Az új rendszerről csak az elvi döntés született meg, a végleges döntést őszre hozzák meg.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy puhulna a kormányprogram. "A kormányprogram nem puhul, hanem megvalósul, de nem terminátornak szerződtem, hanem kivezetni az országot a válságból" - fogalmazott Bajnai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel dobták be a tatai MSZP-iroda ablakát

Kővel dobálták meg pénteken hajnalban a tatai MSZP-iroda utcai üvegportálját. A rendőrség keresi a… Tovább olvasom