Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Bajnai: préssel kényszeríti össze az ellenzéket Orbán Viktor

Az Együtt-PM szövetség vezetője arról is beszélt, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit sem ismétlik meg.
Bajnai Gordon szerint csapdahelyzetbe hozta az ellenzéket Orbán Viktor az új választási törvénnyel, és most "préssel" kényszeríti őket össze. Az Együtt-PM szövetség vezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este arról is beszélt, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit sem ismétlik meg.

A politikus az ellenzéki tárgyalásokról részleteket nem árult el, mert mint mondta a pártok megállapodtak abban, hogy nem szivárogtatnak és nem üzengetnek egymásnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hétvége is sűrű volt.

Bajnai Gordon az általa a hét elején kezdeményezett ellenzéki összefogás szükségességét többek között az új választási rendszerrel indokolta. "Orbán Viktor egy csapdahelyzetbe hozta szándékosan az ellenzéket az új választási törvénnyel" - fogalmazott. Kifejtette, hogyha a 106 egyéni választókerületben az ellenzék megosztja az erőit, akkor nincs esélye "Orbán jelöltje" ellen, ezért kell létrehozni minimum a 106 egyéni körzetben az egységet. De a sok hercehurca, vitatkozás után úgy tűnik - folytatta - , hogy nagyobb összefogásra van szükség, amely közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben is kifejeződik.

A pártszövetség vezetője szerint az új választási rendszerrel a miniszterelnök "préssel" kényszeríti az ellenzéket össze, holott a társadalom sokkal tagoltabb, nem csak kétpólusú. Hozzátette: ez a két pólus Orbán Viktor érdeke, mert "így azt szeretné elérni, hogy ő egyfajta centrális erőtérként pórázon tartsa a másik pólust".

Bajnai Gordon hangsúlyozta, az első feladat, hogy leváltsák a kormányt, és ehhez meg kell felelniük a választási rendszer kihívásának.

Elmondta, ma Magyarországon sokkal többen akarják, hogy a kormány menjen, minthogy maradjon, de kevesen hiszik el, hogy mindez megtörténhet. Akkor állítható helyre ez a győzelmi hit, ha koncentrálják az erőket, egy táborba tömörülnek, így minden változást akaró szavazatával leválthatják a kormányt - hangoztatta. Hozzátette: arra kell garanciákat adni, hogy 2014 után nem csak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit, bűneit sem ismételik meg.

Bajnai Gordon közölte, a most létrejövő "koalícióban" az lesz a küldetésük - amiből ő nem enged - , hogy a korszakváltás garanciát érvényre juttassák, példaként a pártfinanszírozás rendezését, az ügynökakták nyilvánosságát említette, valamint azt, hogy a határon túli magyarok ügyében ideje végre békét kötni.

Cáfolta azokat a kormánypárti vádakat, hogy kormányon megszüntetnék a családi adókedvezményt. Mint mondta, annak érdemes lenne gátat vetni, hogy a nagyon magas fizetésűek korlátlan mértékben vehessék igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gurmai Zita aláírna a gyed extra ˝megvédéséért˝

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint a Fidesz kampányt akar építeni egy "félremondására". Tovább olvasom