Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Bajnai: Rövid távon nem változtatható meg a gazdaságpolitika

Ha bárki vissza akarna térni a múlt felelőtlen politikájához, ezt a piacok a magyar fizetőeszköz leértékelésével büntetnék - nyilatkozta.
Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát - vélekedett Bajnai Gordon miniszterelnök a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelent számában közölt interjújában.

Érvként egyebek közt azt hozta fel, hogy Magyarország 2010 végéig a Nemzetközi Valutaalap felügyelete alatt áll, amit kiegészít az EU deficiteljárása. Politikai szempontból azonban - tette hozzá - az a legfontosabb, hogy Magyarországon 1,7 millióan vettek fel hitelt euróban vagy svájci frankban.

"Ha bárki vissza akarna térni a múlt felelőtlen politikájához, ezt a piacok a magyar fizetőeszköz leértékelésével büntetnék. Ez azonnal növelné az utca emberének hiteltörlesztési költségeit. Egy populista párt is kétszer meggondolná, hogy kiteszi-e magát ilyen veszélynek" - idézte a lap Bajnait.

A kormányfő nem volt hajlandó évszámot megjelölni arra, hogy szerinte mikor vezetheti be Magyarország az eurót. Csak azt szögezte le, hogy erre minél előbb szükség lenne, de szerinte "az euróhoz vezető utat nem lehet lerövidíteni".

A maastrichti kritériumoknak - mondta - megvan az értelmük, és Magyarország teljesíteni akarja ezeket a kritériumokat. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy Magyarország hamarabb vezeti majd be az eurót, mint Lengyelország vagy Csehország. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben Magyarországnak lesz az EU-n belül az ötödik legalacsonyabb államháztartási hiánya.

Nincs más ország Európában, amely a közelmúltban ekkorát változtatott volna a költségvetés kiadási oldalán - mondta Bajnai, és hangsúlyozta, hogy a megtakarítások jelentős áldozatot követelnek mindenkitől.

Arra a bírálatra, hogy gazdaságpolitikája javít ugyan az államháztartás helyzetén, ám csökkenti a fellendülés esélyeit, azt válaszolta, hogy "a gazdaságpolitika a lehető legkevésbé rossz megoldás megtalálásának a művészete". Szerinte 2010 közepén visszatér a növekedés, és a következő években Magyarország abban a helyzetben lesz, hogy gazdasága évente 3,5-4 százalékkal növekedhet. A német riporter közbevetésére elismerte, hogy ez csak akkor érvényes, ha Nyugat-Európában is visszatér a normális fejlődés.

Bajnai az interjúban - felidézve miniszterelnökké választásának körülményeit - hangsúlyozta: csak azért lett miniszterelnök, hogy az országot megmentse a katasztrófától, és jövő tavasszal távozik a "kríziskormányfői" székből. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialisták az ő miniszterelnöksége alatt visszaszerezték szavahihetőségük egy részét.

Olvasóink írták

 • 6. CIKIJuanes 2009. december 13. 11:57
  „Hetek óta izgulok, hogy milyen lesz a lista. Nem mintha, különösebb illúzióim lennének. Húsz év alatt az ember elveszti az illúzióit, s ezzel ma már nem csak én vagyok így. De, hát az ember mindig hisz a csodában, így Mikulás táján különösen. Hátha hoz a Télapó valami szépet, vagy legalább is egy jó listát. Izgalmi állapotomnak vége, az MSZP megszülte listáját. Az elején mindjárt Mesterházy Attila, aki 35 évesen akár lehetne Magyarország legfiatalabb miniszterelnöke, de nem lesz. Önmagában nem lenne baj, hogy ő is az ifjúsági és sportügy területén tűnt fel, mint, mondjuk, Gyurcsány és társai. Patrónusa azonban inkább hányingert ébreszt a legtöbb tisztességes baloldali emberben, mintsem rokonszenvet. Az MSZP biztos befutóinak második helyén a 63 éves pártelnök, Lendvai Ildikó, akit nem azért nem szeretünk, mert mindig harminc évvel fiatalabbnak akar látszani, s ez egyre kevésbé sikerül, hanem, mert részese volt az MSZP minden disznóságának és bűnének. 70 évével Kovács Lász ló, egykori MSZP-elnök nyugodtan mehetne nyugdíjba. Az EU-miniszterség után nyilván nincsenek olyan filléres gondjai, mint három millió másik magyar nyugdíjasnak, akik speciel nem indulnak a választásokon. Az igazi meglepetés a negyedik helyen álló személy. Igen, ő Gyurcsány Ferenc, 48 éves bukott miniszterelnök. Sokan a tizenegyedik helyre akarták, néhányan a pokolba, ő viszont ismét ott akar lenni a parlamentben. A szocik akkor követték el a nagy bűnt, amikor annak idején Orbán ellenében kerestek vitapartnert. Orbán keménységét, lendületességét Gyurcsány gátlástalanságával, pimaszságával, közönségességével akarták ellensúlyozni. Nem törődtek azzal, hogy egy klinikai esetet emelnek példaképként a magyar ifjúság elé. A szociknak nem Orbán ellen kellett volna hadakozniuk, hanem az országot kivezetni a válságból. Nem ezt tették. S, ezért fognak elbukni, listástól, jelöltestől, mindenestől. Köszönjük, Télapó!”
 • 5. achilleus 2009. december 12. 14:32
  „Még az előzőhöz, megtámogatva az 1-2 hozzászólókat: bajnainak tudnia kellene, hogy 2002-ben nem volt egyetlenegy pénzügyi szakember sem (beleértve a szocialistákat is!), aki irreálisnak tartotta volna az euró 2007. január elsejei bevezetés céldátumát. Namármost az egész handabandázás a keresztárfolyamokról, árfolyamkockázatokról okafogyott lenne, ha a szocialista "agytrösztök" el nem "kúrják". Ezek a kényszerpályából, az elkjúrásból csinálnak erényt!”
 • 4. achilleus 2009. december 12. 12:00
  „"Ha bárki vissza akarna térni a múlt felelőtlen politikájához, ezt a piacok a magyar fizetőeszköz leértékelésével büntetnék. Ez azonnal növelné az utca emberének hiteltörlesztési költségeit.

  Íme az utca egy embere:
  "Oszkó Péter pénzügyminiszternek jelentős adóssága van, 124 800 000 forintnyi svájci frank alapú hitelt törleszt." (2009. május 15., péntek 16:30)”
 • 3. KovácsPistike 2009. december 11. 22:01
  „"Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát" = Bajnai öngólt rúgott... saját kapujába.

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  A muter már a szegfűt sem szereti, a fater meg nem győz takarítani a galambok után.
  Az IMF lélegeztető készülékén lógunk levegő után kapkodva.

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 2. Power 2009. december 11. 18:21
  „Mindenki tisztában volt vele, hogy egy ideiglenes kormány még a válságot sem tudja kezelni. A saját hülyeségeiket annál inkább nem. Ezt tényleg "elkurták".”
 • 1. KolompárRómeó 2009. december 10. 21:56
  „Hát igen. Amit a megmentő, válságkezelő kormány most csinál, azt pont ő maga qrta el. Ezért nincs sok választási lehetőség, így éppen kivételesen igazat mondanak az elftársak.

  "Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben Magyarországnak lesz az EU-n belül az ötödik legalacsonyabb államháztartási hiánya."

  Erről mindig az a sporttudósítás jut eszembe, amikor azt mondják, hogy a magyar csapat "benne van a legjobb 30-ban". Azaz 30-dik, vagy 29-dik, de nem második, vagy ötödik :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán ütött el egy idős asszonyt a busz

Az idős nő egy nem működő, sárgán villogó jelzőlámpánál akart átkelni az úttesten. Tovább olvasom