Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Bajnai: sokkal többen leszünk, mint amire a Fidesz számít

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerint sokkal többen lesznek a kormányváltó szavazók vasárnap, mint amire a Fidesz számít.

A politikus a csepeli fórumán összegyűlt ötszáz ember előtt elmondta: azért fognak sokan a kormányváltásra szavazni, mert normális országban akarnak élni, ahol lehet ötről a hatra jutni, ahol akit vezetőnek választanak, szolgál és nem uralkodik.

Az ellenzéki szövetség legfőbb ellensége nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem a reménytelenség, a közöny és a félelem.

"De nem kell félni. Aki fél órára nem tudja félretenni a félelmét, annak utána négy évig félnie kell" - jelentette ki.

Az Együtt-PM szövetség vezetője szólt arról is: a "kamu- és bizniszpártokra" leadott szavazatok Orbán Viktort segítik, de szerinte a Fidesz hatalmon maradását szolgálják "a jobb sorsra érdemes" LMP-re adott voksok is, mert a párt úgy döntött, "fontosabb különbözni, mint kormányt váltani".

A Jobbikról úgy fogalmazott: bár gárdamellény helyett most szűkre szabott öltönyt hordanak, kiskutyákkal fényképezkednek, "de ezek az emberek a szellemi öröksei annak a mozgalomnak, amely Magyarországot végső romlásba és pusztulásba taszította a második világháború végén".

Ha a Fidesz programja az, hogy folytatják, "a miénk kétszer olyan hosszú: ne folytassák!" - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: amikor 2010-ben átadta a kormányzást 265 forint volt egy euró, ma 310, és ha folytatódik a Fidesz-kormányzás, lehet 400 is.

Akkor 60 ezer devizahiteles volt bajban, most 220 ezer, de ha folytatják, lesz még több is, eddig 500 ezren mentek külföldre, ám ha Orbán Viktor folytatja, meglesz az egymillió is - jelentette ki.

Bajnai Gordon ugyanakkor jelezte: a Fidesszel ellentétben nekik van részletesebb programjuk is.

Kormányra jutva az első dolguk a jogbiztonság visszaállítása lenne - mondta, majd munkahelyeket teremtenének, lehetővé téve, hogy aki külföldre ment, hazatérjen. Emlékeztetett, 250 ezer új munkahelyet ígérnek, és azt, hogy minden 30 év alatti fiatalnak munkát vagy képzést adnak.

A következő lépés az oktatási rendszer átalakítása lenne: visszaadnák az iskolákat a helyi közösségeknek, megszüntetnék a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, és mindent megtennének, hogy karrier legyen a pedagógusi pálya.

Harmadik feladatnak a szolidaritás helyreállítását nevezte: kétkulcsos adó bevezetését, és azt, hogy az első kormányzati év végére felszámolják a gyermekéhezést. Azt mondta: mindössze 15 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy minden rászoruló gyermek hétvégén és nyáron is meleg ételt kapjon, miközben stadionépítésre és a közmédiára is 80 milliárd forintot fordít az Orbán-kormány.

Végül békét és nyugalmat kell teremteni az országban, de ehhez előbb meg kell nyerni a választást - hangoztatta.

Szólt arról is, hogy a Fidesz kormányzásának jelképe Felcsút. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor "átokverte Disneylandet" csinál a falujából. Hozzátette, ő is álmodozott gyerekkorában arról, hogy a kert végében legyen egy Disneyland, de esze ágában sem volt közpénzből felépíteni.

Bajnai Gordon kitért Rogán Antal ingatlanügyére, hangsúlyozva: a kérdés nem az, hogy a fideszes frakcióvezető rosszul töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, hanem az, hogy honnan van ennyi pénze, ezzel kell elszámolnia.

Az Együtt-PM vezetője derültséget kiváltva úgy fogalmazott: Rogán Antalnak már az óvodai jele is az "antilop" volt.

A közönség egyik tagja - Gyurcsány Ferencre utalva - azt kérdezte Bajnai Gordontól, mit keres a baloldali összefogásban egy megbukott miniszterelnök. A politikus úgy válaszolt: sokan kérdezik ezt tőle, de ősszel azt is sokan kérdezték, hogy Gyurcsány Ferenc miért nincs benne az együttműködésben.

A Demokratikus Koalíció elnökéért sokan rajonganak és sokaknak szúrja a szemét - magyarázta, megjegyezve: a jelenlegi választási rendszerben csak akkor van esély a kormányváltásra, "ha mindannyian összeállunk". Szerinte ezt azonban nem rajtuk, hanem a választási rendszert megalkotó Orbán Viktoron kell számon kérni.

Szabó Szabolcs, a baloldal csepeli jelöltje elmondta: két és fél éve csatlakozott a Szolidaritás mozgalomhoz, mivel károsnak tartja a kormány felsőoktatás-politikáját, és mert az Orbán-kormány "lenyúlta" a magánnyugdíj-megtakarításokat.

Azt mondta: a Fidesz lejárató kampányt folytat ellene, azzal vádolja, hogy "Gyurcsány Ferenccel együtt tette tönkre az országot", noha soha korábban nem foglalkozott politikával.

Dobák István csepeli MSZP-s politikus arra biztatta az egybegyűlteket, a vasárnapi választáson "küldjék pihenni" Németh Szilárdot, a Fidesz jelöltjét, aki most XXI. kerületi polgármester, parlamenti és fővárosi közgyűlési képviselő és "rezsibiztos" egyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-választás: 34 párt indulna május 25-én

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Tovább olvasom