Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai: szigorítani kell a fegyvertartás szabályain

Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy napokon belül készítse el a fegyvertartás szabályainak szigorítására vonatkozó javaslatát; a kormányfő erről csütörtökön, a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén beszélt.
"Az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is. Nem engedhetjük, hogy közveszélyes elmebetegek kezében, sportolásra hivatkozással, gyilkolásra alkalmas fegyverek legyenek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mint mondta: arra kérte a minisztert, napokon belül tegyen javaslatot arra, hogy a jövőben "közveszélyes őrültek, elmebetegek se sportra, se másra hivatkozva" ne juthassanak fegyverhez.

Bajnai Gordon később, a sajtónak nyilatkozva közölte: az a céljuk, hogy napokon belül egy ilyen rendeletet meghozzanak.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az értekezlet után, szintén újságírói kérdésre elmondta: a nap folyamán a minisztériumban az egészségügyi tárca képviselőivel, valamint civil szervezetekkel tárgyalnak a fegyvertartási szabályok szigorításáról. A szakértői munka során áttekintik a sportlövészetre vonatkozó jogszabályokat, és tesznek javaslatot a módosításra.

Forgács Imre elmondta, hogy két területen lát szükségesnek változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság kérdése, amely "a súlyos személyiségzavarral terhelt személyek kiszűrése miatt szükséges". Utalt arra, hogy jelenleg a sportlövőknek ugyan részt kell venniük orvosi vizsgálaton, de a pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálják.

A másik újraszabályozandó területnek a fegyvertárolást nevezte meg a miniszter. úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy "különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni".

A szakértők ezeket a kérdéseket is áttekintik és a javaslatuk alapján, várhatóan a jövő héten, összeáll a konkrét javaslat - közölte Forgács Imre.

A fegyvertartás szigorításának kérdése annak kapcsán került ismét elő, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatás során 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. február 19. 10:49
  „5. azok már nincsenek kint, egyébként most sem a szolgálati fegyverekről van szó hanem az idióta sportlövőkről akik hazaviszik a stukkert mert az idióta szabály erre lehetőséget ad nekik.”
 • 5. Nahát! 2010. február 18. 15:16
  „Nem csak az idősebbek, hanem a középkorúak is emlékezhetnek
  néhai Horváth Balázs (Antallos) belügyminiszterre, aki szerette volna megritkítani
  a kintlévő fegyvereket.
  Volt ám haddelhadd! Most nagyon okosak azok, akik akkor ellenezték a begyűjtést.”
 • 4. .suhym. 2010. február 18. 13:50
  „"vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy ..."

  Majdnem tragikus lövöldözés...?
  Nem vagyok képben, hol történt és mikor?”
 • 3. Lacas 2010. február 18. 13:15
  „A szamurájkardok beszerzése és tartása is szigorodni fog?”
 • 2. bélás 2010. február 18. 12:55
  „Ez a majom mást se tud csak szigoítani, meg eladni.
  Szigorkodjon otthon <moderálva>:D”
 • 1. osszeomlas 2010. február 18. 12:55
  „Miért nem lepődök meg egyáltalán...
  Várható volt, hogy még inkább szigorítani fognak, hiszen rettegnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-ügy: Három ügyvédnél tartottak házkutatást

Három ügyvédnél tartott házkutatást csütörtök hajnalban a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a… Tovább olvasom