Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Bajnai találgatásai arról, hogy ki lehet Orbán kihívója 2014-ben

Bajnai Gordon szerint ma még nem tudni, ki lesz Orbán Viktor kihívója: előfordulhat, hogy néptribunra lesz szükség, netán egy ravasz, ügyes, okos pártpolitikusra. A volt miniszterelnök a HVG-nek adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta: ha az ellenzéki pártok valamelyike dominánssá válik, annak vezetője kell, hogy legyen a kormányfőjelölt, több párt és szervezet összefogása esetén pedig az, akinek a legnagyobb esélye van a győzelemre és a jó kormányzásra.
"Majd kialakul, a fő cél fontosabb, mint az egyéni ambíciók" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem lógatja a lábát, alapítványa azért dolgozik, hogy a jó kormányzáshoz szükséges programok bárkinek a rendelkezésére álljanak.

Hangsúlyozta, ma még nem lehet megmondani, mikor lesznek a következő választások, és milyen ellenzéki kihívója lesz a Fidesznek: kiemelkedik, megerősödik egy párt, vagy a demokratikus erőknek össze kell fogniuk. Utóbbi esetben a választójogi törvény kikényszeríti, hogy a demokratikus pártok és szervezetek közösen lépjenek fel, de ehhez nehéz út vezet, mert amíg a választások nincsenek elérhető közelségben, egymással rivalizálva igyekeznek minél jobb pozíciót elfoglalni - jelezte.

A volt kormányfő - aki az ATV-ben a múlt héten azt mondta, még nem döntötte el, hogy felkérés esetén újra vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, a pártalapítási szándékáról felröppent hírt ugyanakkor alapítványa határozottan cáfolta - a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást, az IMF-hez fordulni mindig kudarc, az volt 2008-ban és az most is, annyit tesz, hogy a kormány működését nemzetközi bizalmatlanság övezi, emiatt nem tudja biztonságosan megújítani adósságait. Azonban véleménye szerint az ország 2009-ben kijött a válságból, a magyar adósság kamatokba is beépülő országkockázati mutatója 630 bázispontról 2010 tavaszára 160-ra csökkent, most viszont 700 felett van, és ugyanezt a pályát írja le a forint árfolyama is.

Bajnai Gordon szerint ráadásul mindez "ki nem kényszerített" kormányzati hibák miatt következett be, ezért gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mivel pedig az IMF és az Európai Unió együttműködik, a megállapodáshoz az uniós jogot sértő törvényeket korrigálni kell. "Azért nem tud velük a kormány gyorsan megállapodni, mert még a hiteligény bejelentését követően is ésszerűtlen, a gazdasági törvényszerűségeket a hatalmi céloknak alárendelő politikát folytat" - mondta.

Hozzátette, a mostani helyzetben előrehozott választásokra éppúgy nincs idő, mint 2009 tavaszán, két és fél évig tartó vergődésre pedig végképp nincs, ezért kellene a fordulatot a jelenlegi kormánynak végrehajtani. "Fordulat hiányában olyan szankciók érhetnek minket, mint az uniós kohéziós alapokból folyósítandó támogatásoknak, Magyarország szavazati jogának - lényegében uniós tagságának - felfüggesztése" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e magát felelősnek a Fidesz kétharmados többségéért, hiszen 2010 februárjában, utolsó parlamenti felszólalásában Orbán Viktort és Mesterházy Attilát egyaránt hazafinak és demokratának nevezte, úgy válaszolt: arról beszélt, hogy a demokratikus pártok fogjanak össze a szélsőséges jobboldali párt ellen, húzzák meg a demokrácia kerítését és zárják ki az azon kívül állókat. Véleménye szerint ez most is érvényes, de amíg nincs ok arra, hogy megváltoztassa véleményét az MSZP elnökéről, Orbán Viktorról igen, a Fidesz ugyanis az elmúlt másfél évben "csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét, hamis, önigazoló ideológia alapján, előre kitervelt módon".

"Kétharmad birtokában nagy a kísértés, hogy a propagandát is törvénnyé tegyék, ám a hazugság attól még hazugság marad. Az ilyen törvényeknek az a sorsuk, hogy nevetségessé válnak" - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a kormánytöbbség a 2010-es zárszámadási törvényben rögzítette, a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek.

A politikus - aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között volt miniszterelnök - arról is szólt, tanulságos, hogy a múlt héten másfél éves hallgatás után az általa létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapján megjelent, Magyarország helyzetét értékelő tanulmányára "egyetlen tartalmi ellenvetést sem tett a jobboldali sajtó, viszont ismét beindult a személyes hiteltelenítő kampány". Mint mondta, arra számít, hogy ennél durvább eszközöket is bevetnek, de ezzel nem szabad foglalkozni.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Együgyű 2012. január 20. 10:31
  „Kedves, demokrata 29. jozko 2012.01.19. 17:30
  Köszönöm okos, bíráló, más véleményét nem tűrő, mai demokratizmust idéző hozzászólásodat.
  Azt engedd meg levonjam a te megjegyzésedből is: Itt egységes nemzet, más véleményének tiszteletben tartása sosem lesz! Egymás nyírása és a sárba tiprása annál jobban. De sajnos nem vagy egyedül!
  Elárulom. Én más véleményét sosem kritizálom. Azonban nem azt jelenti el is fogadom.
  Kinek milyen intelligenciája van!
  Jó egészséget!”
 • 40. DobóI 2012. január 20. 05:44
  „14. Queenmargareth 2012.01.19. 13:23

  Ja, meg elfelejtette az adófizetés a Dataplexnél, tollasodott a libatenyésztőkön, és szolgalelkűen pislogva zsarolta ki belőlünk a pénzt a GYF barátja felhalmozott csődtömege miatt, no meg fontos kaszinó beruházásban látta szintén az ország jövőjét, ahol fontos bőrönd cipelő, koktélkeverő állások jutottak volna nekünk..”
 • 39. KamuNeni 2012. január 19. 23:20
  „Hat lehet hogy en leszek az egyik!!! (Kihivoja 2014-ben)”
 • 38. studyfy 2012. január 19. 22:29
  „jozko, Lukréciának még Frakk nevén sem volt olyan hsz-a, hogy Botkát ne szidja, mindegy mi volt az újságcikk címe. Még ma is itt tart, ez a szokása. Irma néni egyszer hátha megneveli őket.”
 • 37. jozko 2012. január 19. 21:59
  „33. Lukrécia:

  Kösz, de csak módjával igyál....

  Botka Lászlót illetően közelíthető az álláspontunk.
  Ő nagyobb formátumú politikus, Szeged polgármesteri székét már kinőtte- és könnyen lehet, hogy több szék között is a végén a földre ül.
  Volt idő, amikor le akartam győzni -nem mint polgármestert- sajnálom, hogy nem sikerült-
  nálam csak ő sajnálhatja jobban.
  Ez a hajó már elment, ez volt "megírva".Kár, hogy az MSZP úgy els.arta a kalapácsnyelet - kiegyenlítettebb erőviszonyok között a Fidesz politikája is elfogadottabb lenne -ez a sors fintora.
  Botka karrierje felívelhetett volna az MSZP-ben - és nem maradt volna Szegeden szent tehénnek a haladás útjában.
  Ehhez Gyurcsánynak a bukása után el kellett volna húzni-vagy ki kellett volna zárni - az MSZP-ből.
  Sok két dudás egy csárdában!

  Botka karrierjének -bevallva vagy sem - most legnagyobb kerékkötője Mesterházy Attila.
  Egy napig nem tudnák valóban , hatékonyan -és odaadóan!- támogatni egymást!
  Ő meglehetősen nagy falat Botkának - de ha az MSZP-ben szövetségeseket találna - lenyomhatná.
  Kormányzó párttá a Maradék Szocialista Párt és a "Ferencesek"összeborulása /az LMP-vel egyseggbe forva sem/
  nem nőné ki magát, egymást bomlasztották, a hatalom közelében pedig egymást marnák!

  Botka László miniszterelnöki esélyeit csak elméletileg latolgattam.
  Ami miatt már nem jó /szerintem/ polgármesternek, pont ammiatt lehetne jó Kormányzó.
  Szeged élére dinamikusabb, innovatívabb, fiatalos lendületű, de mindenképpen kreatívabb polgármester kívánkozik!
  Van ilyen a Fidesz szegedi vezetői között.

  Elismerve Botka szívósságát, bivalyerősségét, fanatikus párthűségét- azt kell mondjam:
  gyenge az emberekkel való kapcsolatteremtési és fenntartási képessége- keménykezű irányító alkat, vasfegyelemmel.
  Országos vezetőként ezek lehetnének pozitívumok : "napóleoni" keménységű, stratégiai méretekben gondolkodó tábornoki karakter -de csak akkor eredményes, ha megfelelő "törzsfőnöke" és törzskara van!
  Egyébként olyan ütközetet vívna, amit megnyerne - de nem maradna egy katonája sem!
  De ez csak elmélet , a szocik, a Koalíció a kormányalakítási lehetőség közelébe sem fog férkőzni!

  Egyébként ami azt illeti, nem ártana, ha Orbán Viktor is felülvizsgálná a vezérkarát!
  Szívósságban /az egészségét is beleértve!/ Botkát meg sem közelíti:
  ki kellene maga körül alakítani egy olyan törzskart, akikben megbízik - és nem helyettük dolgozik!
  Ezzel a tempóval kidől - és nem legyőzik, hanem elesik.
  Ez most senkinek nem lenne jó- mondhat bármit az ellenzék!
  De csak mondják - azért ellenzék!
  Választások előtt lettek volna okosabbak - akkor most OV egy konstruktív, tökösebb ellenzékkel kormányozhatna, nem ilyen önmagukat is felzabálni készekkel.
  És akkor még finom is voltam.

  Ennyi lenne - szerintem összeveszni -mi - nem fogunk.”
 • 36. Larsson 2012. január 19. 19:38
  „Ne foglalkozzatok németből ugató frakkréciával!
  Bajnainak ideje nem volt reformokat végrehajtani, viszont az ország utolsó stabilitása épp az ő nevéhez kapcsolódik, volt megszorítás, meg gazdasági egyensúly, ha csak az ő politikáját folytatnák nem kellett volna mnyp és imf pénz sem, de nem is 10%-os kamattal finanszíroznák az országunkat...”
 • 35. újratöltve 2012. január 19. 19:04
  „33. lukrecia 2012.01.19. 18:45!: Iszol te mást is ,úgy vélem! Nézz utána az árfolyamoknak Bajnai idején, és annak azóta mibe fáj is nekünk az unortodox Kuszaszem Kapitány?”
 • 34. Queenmargareth 2012. január 19. 19:00
  „Ha Bajnai nem veszi már akkor fel, hol lennénk? 20 év után már annyit loptak, csaltak, hogy semmink sem maradt. Lemondott Gyurcsány, gyáva volt, menekült, behelyezte Bajnait, és most itt van Ő...”
 • 33. lukrecia 2012. január 19. 18:45
  „Ismet tesztelnek bennunket. Bajnai a puhany, aki epp a legutobbi nagy IMF hitelt vette fel . ( most is fizeti az orszag a hitel kamatait) Csak kizarolag ezert kerulhetett elnoki pozicioba, mert gyurcsany hiteltelenne valt a nyugat szamara.
  Bajnai erotlen kormanyzasa nem vezetett sehova , mert csak halogatott minden fontos dontest. El is vesztette az Orban Viktor ellen a kormanyzast csunyan. Annyira csunyan vesztett, hogy Europaban is kimagaslo gyozelmet aratott a Fidesz. Ez a 2/3 tamogatottsag szinte a mai napig fennall. Ma egyetlen ero nincs az orszagban aki letudna valtani a Fideszt, minden tobbi part 10% kozeleben van csak. Egyebkent ures fikcio talalgatni is, hiszen a valasztasi torveny is 4 ev periodusidot ir elo. Ezt kifogja tolteni a Fidesz, sot ha ez sikerul tovabbi 4 ev johet.
  Bajnait a New Yorki Hillari csoport )bindenberg) tamogatja, es nem kerdeses a hatalom erdekeben tovabbi osszefogasokat probalnak eszkozolni a Fidesz ellen.
  Botka Lacinak semmi eselye, )szvsz terlatasa sincs a miniszterelnoki hivatasra. Jozko mindig iszom a szavaidat, Botkaval szemben nem ertek egyet Veled.”
 • 32. Buvana 2012. január 19. 18:40
  „a hír tv nem bírja visszaadni a sok tönkrement és öngyilkos gazda életét..”
 • 31. újratöltve 2012. január 19. 17:44
  „24 .Cinea!!!!! És a többi libázó!!! Ez a HÍR tv: http://www.civishir.hu/belfold/liba-per-bajnai-nyert-a-hir-tv-ellen/1001095802”
 • 30. smalltown 2012. január 19. 17:37
  „22
  Bajnai nelkul mar lehet te sem itt gagognal.”
 • 29. jozko 2012. január 19. 17:30
  „26.

  Megy ez Neked!
  Bepróbálkozol esetleg?

  Már csak az kell, hogy szót is fogadjanak Neked!”
 • 28. igazságkereső 2012. január 19. 17:21
  „Bajnai Gordon nagyon jól tudja, hogy 2008-ban miért vált szükségessé az IMF hitel felvétele, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gazdasági minisztereként sikerrel tette tönkre Magyarország pénzügyi-politikai helyzetét! Most ne tegyen úgy,mint akinek kezében a bölcsek köve, hiszen két pislogás között milliárdokat tüntettek el országunkból! Bajnai Gordon kellőképp hiteltelenné vált a Gyurcsány valamennyi emberével és sajnos a kötelező szerénység ismeretének hiánya miatt gátlástalanul "jelentkezik" be mindenféle politikai és gazdasági eshetőségre! Pedig hát megszedte és megszedhette magát rendesen a magyar nép kárára.Úgy, hogy Ő csak pislogjon tovább a béka a miskolci kocsonyában, de ezt feltétlen otthon tegye és semmilyen kormányzati pozícióban nem!! Elég volt belőle és társaiból,nem győzzük fizetni károkozásuk hátrányait!!”
 • 27. nikyke 2012. január 19. 16:55
  „Senki sem fogja leváltani, mivel Orbánnak be kell fejeznie, amit elkezdett!!! És be is fogja!!!”
 • 26. Együgyű 2012. január 19. 16:48
  „Erről a következőket vélelmezem!
  Először is az lehet majd Orbán kihívója, aki anyagilag még jobban meg akarja szedni magát!
  Kell hozzá maximális hatalomvágy. El kell kábítani tudni a kihívónak a népet. Természetesen jobban, mint Viki. Azonban előfordulhat, Orbán gyűlölet miatt nem kell nagy erőfeszítést tennie. Az elfogult kisebbséggel komolyan nem kell majd egy idő után számolni. Mert több lesz a gazdag lecsúszó (lecsúszásban lévő), szegény, várható szavazó. Gondolom, mint a gazdag, tehetős demokratikus, szabad, szabadságharcos állampolgár. Nem szabad három-négy tömegeket vonzó gondolatnál többet ígérni. De azt be kell tartani. Az ígérgetés többi részének lózungnak kell lenni. A régebbi politikában, vezetésben szereplő ismert személy nem lehet. Tehát, viszonylag ismert legyen, de ne túlságosan. Nagyon jól és szimpatikusan, meggyőzően tudjon szónokolni. Egy jelöltem van. Ez Oszkó Péter! Megkértem, hogy a Viki hatalom létrejöttét követően, két év elteltével lépjen nevével színre. Országosan a mostani körülményeket figyelembe véve nagy az esélye! Én mást nem látok! Pillanatnyilag aki szóba jön a nép szerint az csak acsarkodást idéz elő a tömegekben. Választáskor a túlzott megosztottság nem jó előjel. Csak politikától független szakértői kormány tudnék elképzelni. A "húzd meg, engedd meg" politikát kell alkalmazni. Úgy sem lehet mindenkinek a szája íze szerint tenni! Mindig is a világban ez volt. Nadrágszíj megszorítás majd egy kis kiengedés. Csak az arány nem mindegy! A mai világban élni, hagyni kell az embereket! Nagyon fontosnak tartom a távoli nyugdíj-rokkantság élhető biztosításának szakszerű kidolgozását. Az aktív, alkotó nemzedék evvel lehet csak meggyőzhető.”
 • 25. jozko 2012. január 19. 16:31
  „Találgatni lehet...

  Amiért Bajnai Gordon n e m lesz miszterelnök:

  Ahhoz előbb le kel/lene győzni a Fideszt -amire nincs esélye jeleleg egyetlen aspráns pártnak vagy koalíciónak.
  Bajnai személy szerint képes /lenne/ egy trójai faló jellegű hatalmi-politikai csoportosulást összehozni -
  ami elvinné őt a meghódítani kívánt vár - kapujáig.
  Tovább bajosan.

  Ha mégis valami csoda folytán összegründolnak egy "kormányváltó" koalíciót-egymásnak esnek a hatalomért!
  Bajnai rafinált, szívós, de igazán nem kipróbált vezető politikus, csak úgy beállították a kispadról.

  Gyurcsány esélyes lehetne- és kétségkívül a legnagyobb -anyagilag- támogató köröket mozgatná meg -
  de félő, hogy már nem bíznak benne.
  Minden esélye megvan arra, hogy a saját, csalódott hívei teszik jégre.

  Botka László -bár nekem személy szerint nem a szívem csücske- eséllyel pályázhatna Miniszterelnökségre-
  és jól is csinálná, ha megfelelő "jobb keze" lenne-ilyen pedig nincs az MSZP-ben!
  Egyáltalán, Botka akkor lehetne befutójelölt, ha MSZP egypárt rendszer lenne Magyarországon - ő még azt
  is megritkítaná a választások előtt, mint Sztálin a nagy rendcsináló a Vörös Hadsereg vezérkarát a 2. vh előtt...
  Botka kemény, elvhű politikus , de elkésett.
  Szétkqrták a pártját és ezzel az esélyeit!
  Mesterházy Attilát nem említettem-őt sem Gyurcsány, sem Botka nem támogatná egy percig sem-
  de egymást sem! Két dudás sok egy csárdában!

  Úgy gondolom, "Viktoriánus" idők jönnek...
  Történelmi távlatokban /pl. Angliában.../ az nagyon hosszú, eredményes fellendülési időszak volt!
  /Előtte persze drákói szigorral és "sztálini" rendcsinálással/.

  Az én "kristálygömböm ezt mutatja....”
 • 24. Cinea 2012. január 19. 15:09
  „13. újratöltve 2012.01.19. 12:16
  Hol nézzek utána? Mert ahol utánanéztem, nem úgy tűnik, h semmi köze hozzá. Nézd meg Te is, meg a kommenteket is hozzá.
  http://www.youtube.com/watch?v=NpcMucRtchU”
 • 23. jq 2012. január 19. 15:00
  „Tévedsz, gondolom, a választók tizenvalahány százaléka kért a Jobbikból, ezért vannak a Parlamentben...”
 • 22. Buvana 2012. január 19. 14:36
  „Gágog már a libás...Kufár baloldali barátai örömére, viszont nem tollas a háta a magyaroknak, Takarodj!!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes anyagot szállító kisteherautó balesete a 8-as főúton

Veszélyes anyagot szállító kisteherautó szenvedett balesetet szerdán késő este a 8-as főúton a Vas megyei Rönök község határában. Tovább olvasom