Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Bajnai válaszolt: Magyarország stabilabban áll a viharban

Bajnai Gordon szerint a gazdasági válság közepén nemcsak annak kezelésével, hanem a romakérdéssel és az erőszakszervezetek megjelenésével is szembe kell néznie a kormánynak.
A parlamenti frakciók vezetőinek felszólalásaira reagálva a miniszterelnök úgy vélekedett: utóbbiak esetében nemcsak a kormány, hanem a politikusok példamutatása, megnyilvánulásai is iránymutatóak lehetnek, ezért ebben mindenkinek van felelőssége.

Bajnai Gordon Gusztos Péter (SZDSZ) felszólalása kapcsán kiemelte: a következő tíz év legfontosabb politikai feladata a romák integrációja.

Kijelentette: szeretné, ha a politika világa megmutatná, hogy érti, mi a kötelessége Magyarország jövője szempontjából, és megpróbálná ezt a lehetőséget és ezt a felelősséget a magyar társadalom többségi, illetve kisebbségi oldalán érvényesíteni. Mert - mint mondta - mindenkinek változnia kell, hogy ez a probléma megoldódhasson.

A miniszterelnök egyetértett azzal, hogy ki kell vizsgálni a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a felelősség kérdését. Emlékeztetett arra, hogy a leköszönő miniszter elvégezte ezt a feladatot, készült egy anyag és a parlament folytatja az ügy vizsgálatát.

Teljes nyíltsággal állunk ez elé, hiszen már javaslatokat tettünk személyi és szervezeti konzekvenciák levonására - tette hozzá.

Bajnai Gordon az erőszakszervezetek megjelenéséről azt mondta: a kormány ebben már új magatartásformát képvisel, mivel látszik, hogy a parlamentben nem lehet elérni bizonyos törvények szigorítását.

Ezért azt várjuk a rendőrségtől, hogy "menjen el a falig", használja ki a törvényi lehetőségek maximumát, hogy senkinek ne legyen kételye abban, hogy Magyarország sem gyatrább demokrácia, mint az európai demokráciák többsége. Itt is fel lehet lépni a demokrácia ellenségeivel szemben a jog keretei között - hangoztatta.

A kormányfő úgy fogalmazott: meg kell akadályozni újabb erőszakszervezetek megjelenését, hogy Magyarország újra az a normális, békebeli demokrácia legyen, mint a rendszerváltást követő első évtizedben és az azt követő néhány évben volt - szögezte le.

Bajnai Gordon Navracsics Tibor (Fidesz) szavaira reagálva cáfolta, hogy Magyarország a legtöbb rangsorban az utolsó helyen áll. Példaként az államadósságról szóló listát említette.

Magyarország "stabilabban áll a viharban", mint korábban - jelentette ki.

Semjén Zsolt (KDNP) felszólalása kapcsán a kormányfő közölte: nem igaz, hogy "semmi nem épül Magyarországon". Felsorolása szerint most is épül többek közt 173 iskola és 1000 kilométernyi út.

Bajnai Gordon felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy Kalocsa - ahol a választókerülete van - például hatmilliárd forintnyi fejlesztést nyert el.

A miniszterelnök megismételte, hogy sikeresnek tartja magyar-szlovák kormányfői találkozót, mert a Szlovákiában élő magyarságnak a helyzete jobb lehet ettől.

Olvasóink írták

 • 3. keletaru 2009. szeptember 15. 07:17
  „Meg érdemeljük sorsunk amíg ilyen vezetőink vannak s tűrjük . Üdv Kuci”
 • 2. lidocain 2009. szeptember 14. 17:38
  „ha valóban tudná mi a kötelessége már réges régen nem lenne miniszterelnök. el sem vállalta volna. ha itt rend lenne ebben az országban fel sem merült volna egy ilyen erkökcsi nulla,egy tolvaj neve a misziterelnöki székbe. annak ellenére,hogy az elődje is az volt.”
 • 1. achilleus 2009. szeptember 14. 16:20
  „Mire válaszolt Bajnai? (Hol van?)
  Mire reagáltak, amikre most Bajnai válaszolt? (Hol van?)
  Már be sem citálom, reménytelen, közben az első oldal tele pitiánernél pitiánerebb "hírekkel", komolyan gondolja a DM a közszolgálatiságot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami kitüntetéseket kaptak a GVH vezetői

Augusztus huszadika alkalmából a Magyar Köztársaság Érdemrend polgári tagozaténak kitüntetéseit… Tovább olvasom