Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bajnai: véget kell vetni az unortodoxiának

Ostobaság a bankrendszer ellen háborúzni, mert hitel nélkül nincs gazdasági növekedés - mondta a volt kormányfő.
Bajnai Gordon szerint Magyarországot rossz elvek, téves nézetek alapján kormányozzák, ezért a 2014-es választás után véget kell vetni az "unortodoxiának nevezett fényevésnek" és gazdaságpolitikai közhelyek kimondásával kell kezdeni a kormányzást.

Az Együtt-PM szövetség vezetője, volt kormányfő a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (Hungarian Business Leaders Forum) szerdai budapesti rendezvényén azt mondta: Magyarország elveszítette az államadósság és a megszorítások elleni harcot, miközben a növekedés nem indult be.

Szerinte ezért az új kormánynak olyan közhelyek kimondásával kell kezdenie munkáját, mint hogy a kapitalizmus alapja a bizalom, a jogállamiság, hogy erős államhoz erős, nem az államtól függő jövedelemmel rendelkező középosztály szükséges, és hogy a magántulajdont tiszteletben kell tartani.

Hozzátette: Magyarországon ma épp ennek az ellenkezője történik, nincs bizalom, és egyre többen függnek az államtól. Bajnai Gordon veszélyesnek ítélte a közműcégek "államosítását", mondván, a kormány a rezsicsökkentéssel veszteségessé teszi a szolgáltatókat, majd a már veszteséges cégeket próbálja megszerezni.

Elismerte ugyanakkor, hogy 2010 előtt gyenge volt a szabályozás, az állam az 1990-es években végrehajtott privatizáció után nem tudta megvédeni polgárai érdekeit, egyes szolgáltatók monopol- és extraprofitra tettek szert. Ám Bajnai Gordon szerint ezen nem tulajdonszerzéssel, hanem szabályozással lehet változtatni.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon a rezsiköltségek nem kiemelkedően magasak nemzetközi összehasonlításban, a gond inkább az, hogy az elmúlt három évben csökkent a kiskeresetűek jövedelme. Fenntarthatatlan árcsökkentés helyett ezen kellene változtatni úgy, hogy egy igazságos adórendszerrel több pénzt hagynak a zsebükben - mondta.

Az Együtt-PM vezetője hangsúlyozta, hogy ostobaság a bankrendszer ellen háborúzni, mert hitel nélkül nincs gazdasági növekedés. Emellett fontosnak ítélte a korrupció elleni küzdelmet, és annak tudomásul vételét, hogy Magyarország nyitott gazdaság, nem függetlenítheti magát a világgazdasági folyamatoktól.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarország az elmúlt három évben veszélyes vizekre evezett, és az a szerencséje, hogy a válságkezelés során rengeteg pénzt pumpáltak a fejlett gazdaságokba. Ha azonban a likviditásbővítés véget ér, az elsők között kerülünk bajba - figyelmeztetett.

Bajnai Gordon megemlítette, hogy a GDP csak 1 százalékkal haladja meg a pénzügyi-gazdasági válság mélypontján mértet, és 4000 milliárd forinttal marad el attól, amit a 2010-es konvergenciaprogramban a kormány az idei év végére előrevetített.

Azt mondta, számításuk szerint jövőre a kormány által várt 2 helyett 1,5 százalékkal nőhet a gazdaság, de hangsúlyozta: ennek oka az alacsony tavalyi bázis, ha azonban nem változik a gazdaságpolitika, 2015-től ismét csak 0,5 százalék körüli bővülésre lehet számítani. Ennek okaként a beruházások alacsony szintjét említette.

Úgy vélte, a kormány nem ért el sikereket a munkahelyteremtésben sem, a versenyszférában nem nőtt a foglalkoztatottság, az egyre bővülő közmunka pedig csak a munkanélküliség egy formájának, feltételekhez kötött segélynek tekinthető, a növekedést azonban nem segíti.

Bírálta a kormányt azért is, mert három éve a valóságtól elrugaszkodott "háborús" propagandát folytat. Szerinte ebből az következik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szavaival szemben 2014 nem a rezsiharc, hanem "a rizsaharc éve" lesz.

Összegezve azt mondta: Magyarország rosszabbul él és veszélyesebb helyzetben van, mint három éve, és jobbat érdemel az Orbán-kormánynál.

Olvasóink írták

 • 10. queenmargareth1 2013. október 03. 13:24
  „azok lettek átverve??akik túl sokat akartak a semmiből.Benne volt a pakliban.és unalmas is már.”
 • 9. rózsakert 2013. október 02. 20:51
  „8. vélemény 2013.10.02. 18:06

  NEM UNJA MÉG A DEVIZAHITELESEKET?

  brokershowder ::: koldus merj nagyot álmodni !!!!---------DE ELŐTTE SZEREZD IS MEG HOZZÁ A PÉNZT !

  EZ A LÉNYEG !!! ők az utóbbit elfelejtették.”
 • 8. vélemény 2013. október 02. 18:06
  „" hitel nélkül nincs gazdasági növekedés"
  Erről győzze meg az átvert, eladósított devizahiteleseket is!
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2302911.jpg”
 • 7. rózsakert 2013. október 02. 18:01
  „4. pachakuti 2013.10.02. 17:29

  Most azonban az is kiderült, hogy a milliárdos bukott miniszterelnöknek és családjának cégei Ausztriában adóznak, ott fizetik a közterheket, Bajnai pedig évek óta gondosan építgeti üzleti hátországát.

  és???????????????????????????

  tegye Ön is...először van EURÓPA , majd jön az országuk, a sorrend aláírás óta így van,ott jobb adózni és igaza van, legyen maguknál is valóban söralátétes bevallás, cégautóadó-iparűzési adó , stb - stb-stb barom adó nélkül...ennyi.”
 • 6. vélemény 2013. október 02. 17:54
  „A támogatók érdekeit képviselni kell.
  A rapper átírta a szöveget.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2304645.jpg”
 • 5. jozkó 2013. október 02. 17:31
  „Én próbálom az illendő, minimális tiszteletet megtartani / nem voltunk haverok Bajnai Gordonnal/ - de elég sok ostobaságot mondott.
  Ami még rosszabb /neki/ : megingott a nagy kormányváltó önbizalma - már ígérni is szegény?!
  Ha így folytatja, megint a baloldal "nyeri meg" a Fidesznek a választást”
 • 4. pachakuti 2013. október 02. 17:29
  „"A napnál is világosabb, hogy Bajnai Gordon a külföldi multinacionális cégek és a Bilderberg-csoport magyarországi helytartója. Nemrég látott napvilágot, hogy pártját, illetve alapítványát külföldről pénzelik. Persze arról sem feledkezhetünk el, hogy a jelentős állami befolyással rendelkező Mol és OTP is - vérlázító módon - több tízmillió forintot pumpált a Haza és Haladás Alapítványba. Most azonban az is kiderült, hogy a milliárdos bukott miniszterelnöknek és családjának cégei Ausztriában adóznak, ott fizetik a közterheket, Bajnai pedig évek óta gondosan építgeti üzleti hátországát.
  Az egész magyar baloldalra jellemző volt, és úgy látszik most is az, hogy átláthatatlan céghálózataikon keresztül, külföldre - sok esetben adóparadicsomokba - menekítik pénzüket, nem vesznek részt a hazai közteherviselésben, de folyamatosan kioktatnak minket gazdasági kérdésekben.
  (...)Se átláthatóság, se tisztesség - a külföldről pénzelt Együtt vezetői mind gazdaságilag, mind nemzetbiztonsági szempontból óriási veszélyforrást jelentenek. Az viszont már a Fidesz felelőssége, hogy Magyarországon az elszámoltatás szikrája sem valósult meg, a hajdú-bétesek ugyanolyan vígan élik életüket, mint az egykori szocialista bűnszövetkezet többi tagja."
  (Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese)”
 • 3. rózsakert 2013. október 02. 16:10
  „hát....egyik kutya másik eb.......lényeget-terveket ő sem mond....ha ezek eltakarodnak végre--mi a garancia, hogy ők NEEEEEEEEEEEM SAJÁTZSEBRE fognak játszani....pont a bajnai fél csapatban van sok-sok új---talán , éhes arc....ÉS MÉG EGY NAGYON FONTOS DOLOG, AZÉRT A KÉTHARMAD NEM A VÉLETLEN MŰVE, AMIT A <moderálva> CSINÁLT--ARRÓL SZAVAZTAK AZ EMBEREK....ezért lett a kétharmad, amivel ,már mint lehetőséggel ők is visszaéltek....

  konkluzió??????????????? számomra egyértelmű----egyik 19 másik meg 20-1....”
 • 2. majzik 2013. október 02. 15:57
  „Bajnai ?
  Gyuri vagy Gordon ! Sokat elárul a mentalitásáról a névváltoztatása !

  A hétvégi akciója is bebizonyította, hogy komolytalan pali.

  Ja ! Soros György árnyékában ilyen SZDSZ klónok még bepróbálkoznak, de öt év múlva már azt sem tudjuk, hogy x-faktor celeb vagy libatenyésztő a koma.”
 • 1. Cillit_bang 2013. október 02. 15:56
  „Bajnai és "csodás" csapata jobb, ha befogná <moderálva>, és csendben elhúzna a francba...Európa szégyene amit csinálnak. Hányinger. Libatolvaj!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelt az ügyészség a battonyai emberkínzók ellen

Kifejtette, hogy 2007-től mindhárom vádlott rendszeresen verte a sértettet, de idővel a… Tovább olvasom