Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Bajnok az FC Sopron utánpótláscsapata

Bár még egy forduló hátravan a 19 éves korosztály labdarúgó-bajnokságából, ám a soproniak már megszerezték az első helyet. A csapatból többen a felnőtteknél is edzenek.
Huszonhat mérkőzésből huszonnégyet megnyert, és csupán kétszer játszott döntetlent az FC Sopron U19-es csapata. 134 gólt rúgtak s csak 18-at kaptak. E bravúros teljesítmény nagyban köszönhető Sárdy Ádám kapusnak. A tizennyolc éves játékos a gólszerzésből is kivette a részét, ugyanis hatszor köszönt be az ellenfelek kapujába. S rögtön tegyük hozzá, Ádám tizennégy éves koráig középcsatárként focizott...

Ritkán nyúlt mellé

– A szezonban volt három-négy olyan mérkőzésem, ahol szerintem kifejezetten jól védtem – meséli a kapus. – A jó hátvédeknek köszönhetően szerencsére nem sokszor akadt dolgom. Ám a kapussors már csak olyan, hogy a nagy védéseket ritkán jegyzi meg a közönség, sokkal inkább emlékezik a mellényúlásokra. Szerencsémre velem ez utóbbi kevésszer fordult elő.
Horváth Tamás a csapat kapitánya, aki immáron 11 éve igazolt játékos. Azt mondja, a csapatkapitánynak mindig meg kell őriznie nyugalmát. Még akkor is, ha azt látja, hogy a bíró vitatható ítéletet hozott. – A legfőbb feladatom a társak nyugtatása – említi a balhátvéd.
Érdekes utat járta be Iváncsics Gellért. Először Sopronban futballozott, majd az MTK-hoz került, s onnan ismételten vissza az FC Sopronhoz. A fiatal és rendkívül tehetséges focista ebben az idényben kilenc mérkőzésen már leülhetett a nagycsapat kispadjára. Mint mondja, teljesen más az élvonalban játszani, mint a junioroknál. – Az NB I-ben rengeteget kell dolgozni, futni – teszi hozzá. – A rutinos és rafinált játékosok oda-oda csípnek, amitől egy fiatal talán megijedhet. Számomra emlékezetes marad az MTK elleni mérkőzés, amikor pályára is léphettem, hiszen egykori csapatom ellen játszhattam.

Összeszokott csapat

A juniorcsapat bajnoki győzelmével elindult valami a soproni utánpótlás-nevelésben. Szép eredmények korábban is voltak, de ennyire összeérett és összeszokott csapat, mint a mostani, talán még nem alakult ki. S az sem feledhető, hogy a 19–20 éves játékosok adhatják rövid időn belül az FC Sopron gerincét. Jelenleg egy helyi játékos, Sifter Tamás tagja az állandó keretnek, hozzá nőhetnek fel a mostani juniorok. A nézők pedig elvárnák, ha vannak helyben tehetségek, akkor ne igazoljanak máshonnan, játsszanak inkább a helybéliek.

A lehetőségek adottak

Kovács Attila edző bizakodó, és azt mondja: az utánpótlás jó szereplése előrejelzi, a meccsekre kilátogató szurkolók még több helyi játékost láthatnak majd. – A munkához mind az anyagi, mind az edzési lehetőségek adottak, bár a pályák minőségén lehetne még javítani – folytatja a szakember. – Jelen pillanatban lényeges, hogy öt-hat junior az első csapattal edzhessen. Ismerjék meg, milyen ott a légkör, szokják meg a pluszterhelést, hogy aztán az első csapat meghatározó tagjai lehessenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom