Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Bajtársaikra emlékeznek tetoválásaikkal az amerikai katonák

Az ellenség legyőzésére indulók ősidők óta tetováltatják magukat harci kedvük fokozásam végett, meg a velük szemben állók ijesztésére. Ezt tették a rómaiakkal szemben a barbárok, az indiánok, a modern időkben a speciális kommandók. Az Irakban harcoló amerikaiak azonban a tetoválásnak egy eddig ismeretlen formáját alkalmazzák.
A testükbe rótt jelekkel, feliratokkal elesett társaikra emlékeznek. Egy fegyver, rajta a sisak, alatta a felirat: "Elesettek, de nem elfelejtettek" - annak a 17 tengerészgyalogosnak az emlékére, akik 2004-ben haltak meg Bagdadban. "Emlékezz az elesettekre!" - olvasható annak a fiatal katonának a bőrén, akit parancsnoka saját élete árán mentett meg. Egy szív, egy név, alatta a meghalt barát születésének és halálának dátuma. A két dátum a legtöbb esetben szívszorítóan közel van egymáshoz.

A New York-i Lemieux őrmester így magyarázta értelmüket a Corriere della Sera című olasz napilapnak: "Nem felejtünk el benneteket soha - ez a harcos jelszava, hogy a civilek megértsék, miken mentünk keresztül, hogy ne felejtse el soha, mit kér, aki a háború mellett áll és elindítja azt."

Hogy minél kevesebb ilyen tetoválásra legyen szükség, Afganisztánban és Irakban egy könyvet osztogatnak az amerikai katonáknak. A címe: Tálibok, és arab származású szerző, Ahmed Rashid írta. Míg régebben erősen bírálták az USÁ-ban, ma úgy tekintik, mint azt a könyvet, amely a lehető legjobban segíti az ellenség megismerését. De a háború megnyeréséhez nem elég az ellenség megismerése, az emlékezetre is szükség van, ezért a katonák, akiknek más lehetőség nem áll rendelkezésükre, saját bőrükön alkotják meg az emlékezet helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom