Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bakács Tibor nem áll le

Megújított bulvár. Szókratész és szamizdat „konyhacsevegésben". Bakács Tiborral a Barátom, Settenkedő című könyv megjelenése kapcsán beszélgettünk. Szóba került a Megasztár, a tehetség, a profizmus és készülő könyve is.
A Megasztárban a kritika: show – mondja Bakács Tibor Settenkedő
Intellektuális bulvár, kísérlet – jellemzi Bakács Tibor Czabán György Kolbász könyvét, a Barátom, Settenkedőt – majd így magyarázza: a „konyhacsevegésben" elmesélt élettörténet a bulvár műfaja, ám ők újítottak rajta: náluk nem a személy áll folyton a középpontban; inkább beszélgetnek. Kutyáról, Élet és Irodalomról, borról, horrorról, nőkről, tévéről. „Azt próbálgatjuk, hogy lehet nem teljesen hülyének lenni bulvár formák között."

– És az olvasó az? Mármint hülye? – kérdezzük félve, utalva a szöveghez fűzött sűrű szerzői magyarázatokra: ki volt Kafka, mit jelent a szamizdat. Bakács elmondja: rettenetesek a tapasztalatai. Értelmiségieket képez, akik szinte semmivel nincsenek tisztában, ami 1989 előtt történt. A könyv – annak ellenére, hogy rengeteg bennfentesség van benne – bevallottan nem értelmiségieknek készült. Nem akarják kizárni azokat, akik számára nem magától értetődő, hogy ki volt Szókratész és ki Para-Kovács Imre.
Azt mondja, a tévémizéria nem tart örökké. Nem szeretné, ha egyszer a Megasztár 10-ről faggatnák. A három az már tuti az utolsó. Ezzel kapcsolatban is hezitált, de maradt, mert akkor még úgy volt: csinálhatja a Settenkedő-showt. Nem csinálhatja, de Bakács Tibor nem áll le.

„Csiszár Jenővel szövetségben mindig olyan dolgokon törjük a fejünket, ami nem valami külföldi licenc átdolgozása, hanem eredeti magyar termék. Nem nemzeti elkötelezettség vagy a várható siker miatt ragaszkodnak ehhez, hanem egyszerűen azért, mert van egy ötletük, amit meg akarnak valósítani. Akár az RTL-klubon, akár a TV2-n."
Bakács a Gutenberg-galaxisban is alkotni akar. Régóta készül regénye, amelyről annyit tudni: krimiszerű történet, s még csak nők olvassák – barátok, akikben megbízik – mert ők gonosz kritikusok, kegyetlenül megmondják, ha valami nem tetszik nekik, ugyanakkor a dicséretük is őszinte. Ezenkívül ők azok, akik még olvasnak.

A Megasztárról elmondja: a műsorban a kritika inkább show. Fontos a zsűri véleménye, de ottani tevékenységét inkább jópofaságnak, nem kritikai magatartásnak nevezi.

„Van, aki azt mondja, hogy puhák vagyunk a versenyzőkkel, más meg azt, hogy kegyetlenek. Nincs koncepcióm, hogy hogyan viselkedjek majd, mindig az ottani érzéseimre hallgatok."

És az ottani érzések megsúgják azt is, ki a tehetséges.

„Ha az ember találkozik eggyel, olyan bizonyosság keletkezik benne, mint amilyen a matematikai bizonyosság, hogy kétszer kettő négy. Megszólal az emberben valami, hogy ő az, aki átengedi az isteni képességeket, az erőt, ebben nem lehet tévedni. Olyan, mintha tüzet gyújtanának, és kezd melegebb lenni" – így érzékelem a tehetséget. „Az ügyesség és a pro-
fizmus az más dolog, azt látni lehet. Annak technikája van, az is nagyon jó, de az kifigyelhető."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom