Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Baki a parlamentben? Az LMP szerint korábban lépett hatályba több adószabály

Az ellenzéki párt szerint egy elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án életbe lépett több adószabály.
Az LMP szerint egy elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án, szerdán életbe lépett több adószabály, köztük a baleseti adóra és a chipsadóra vonatkozók - mondta Vágó Gábor. Az ellenzéki politikus két társával együtt törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben.

Vágó Gábor azt mondta, mivel a kormány nem vette figyelembe, hogy a törvényalkotás egy "veszélyes üzem", hiba került a rendszerbe: más szöveggel fogadott el a parlament egy törvényt, mint amivel az a Magyar Közlönyben később megjelent. Az eredetiben egyes paragrafusok között kötőjel, a publikált szövegben viszont egy vessző szerepel, ami miatt - Vágó Gábor véleménye szerint - egy hónappal korábban lépett életbe több rész, így a baleseti adóra, a chipsadóra, valamint helyi adókra és illetékekre vonatkozó rendelkezések is.

A képviselő bemutatta a köztársasági elnök által aláírt szöveget, amelyik alapján az egyes adótörvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvényben a 154. paragrafus 3. bekezdését a 196 paragrafussal kötőjel köti össze. Vágó Gábor magyarázata szerint így a két paragrafus közé eső szabályok, a szövegnek megfelelően csak január 1-jén lépnének életbe. A Magyar Közlönyben viszont vessző választja el ezt a két paragrafust.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy a hiba miatt a két nevesített paragrafus közé eső részek már november 30-án hatályba léptek. Éppen ezért szerdán két képviselőtársával, Szilágyi Péterrel és Scheiring Gáborral olyan javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, amelyik alapján, a parlament eredeti döntésének megfelelően, január 1-jére tolnák ki az életbe léptetések kezdetét.

Helyesbítik a Magyar Közlönyt

Haladéktalanul helyesbítik a Magyar Közlöny elektronikus változatát, amelyben egy tördelési hiba miatt került kötőjel helyett vessző a jövő évi adótörvények módosításáról szóló jogszabály kihirdetésébe. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó tájékoztatása szerint van jogi lehetőség az elektronikus tájékoztatás javítására, vagyis a hiba folytán egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt.

A tévedésre az LMP hívta fel a figyelme csütörtökön; a párt azt közölte az MTI-vel, hogy egy elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án, szerdán életbe lépett több adószabály, köztük a baleseti adóra és a chipsadóra vonatkozók.

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényt a Magyar Közlöny 2011. évi 140. számában hirdették ki szerdán. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában elismeri, hogy a tördelés során hiba került a jogszabály egyes rendelkezéseinek hatályba lépését szabályozó paragrafusába.

A kiadó ugyanakkor hangsúlyozza, hogy van jogi lehetőség a tévedés javítására, mivel az az elektronikus szerkesztés folyamán keletkezett. Kiemelik, továbbá, hogy a hiba korrigálása után a jogalkalmazók számára egyértelművé válik, hogy valamennyi, a hibával érintett rendelkezés a jövő év első napján lép életbe.

Olvasóink írták

 • 7. tótkomlósi 2011. november 30. 20:33
  „Ez csak egy tördelési hiba volt.
  Ne kombináljatok már.
  Az eredetiben kötőjel volt, csak amikor újragépelték a nyomda részére, akkor csúszott meg az ujja valakinek!”
 • 6. Egyolvasó 2011. november 30. 19:31
  „Én úgy tudtam, hogy a politikai elit tévedhetetlen.”
 • 5. DMagóg 2011. november 30. 18:27
  „4. balihoho 2011.11.30. 18:13! Bocs´! Nem vettem észre, hogy megelőztél!”
 • 4. DMagóg 2011. november 30. 18:25
  „Mindezt a magyar nyelv őre -aláírás előtt- nem vette észre?”
 • 3. balihoho 2011. november 30. 18:13
  „Na ez is a köztársasági elnököt minősíti! Alá írta, érvényes!”
 • 2. lepkehalo 2011. november 30. 16:46
  „Hamar munka ritkán jó.”
 • 1. pistimolnar 2011. november 30. 16:38
  „A szakmai lektor fogalmát sem ismerik?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: A kormány lemondott Kelet-Magyarországról

A párt szerint a kormány számára egyetlenegy olyan program sem élvez prioritást, ami bármilyen… Tovább olvasom