Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Bakony-térkép Rómer nyomán

Elkészült a prototípus, tavasszal forgalomba kerül az az új Bakony-térkép, amely a tudós bencés, Rómer Flóris 150 évvel ezelőtti barangolásait követve, gyalog- és kerékpártúra-útvonalakat ajánl a kirándulni vágyóknak.
Nyáron térképet rajzoltak a reflexesek. A környezetvédő egyesület néhány tagja – Nagy Péter, Szűcs Gábor, Horváth Ferenc és Vass Gergely – kerékpárral és gyalog is végigjárta a Bakony Rómer Flóris által bebarangolt részeit, majd a „letesztelt” útvonalakat számítógéppel rávitték a honvédségtől megvásárolt 1:40.000 léptékű sajátos, digitalizált térképre. A tudós bencés útjaihoz igazodva tervezték meg azt a közel ötven túrát, amely vagy Pápaterszér-Farkashegyről (az egyesület ökológiai központjából ) indul, vagy oda érkezik. Nemrég készült el az új Bakony-térkép prototípusa, amely a környezetvédők tervei szerint tavasszal kerül forgalomba.
– A hiány adta az ötletet. Nem találtunk olyan térképet, amelyen a Kisalföld és a Bakony találkozása szerepelt volna. Mindegyikről lemaradt Pápateszér, amely a mi térképünk középpontja lett – nyilatkozta lapunknak az ötletgazda, Nagy Péter, a Reflex munkatársa. – Az egyes túraajánlatokhoz – egyelőre honlapunkon (www.reflex.gyor.hu), később nyomtatott formában is – szöveges ismertető is tartozik, az érintett település, tájrész történetének, nevezetességeinek, látnivalóinak bemutatásával, látványos fotókkal, illetve Rómer Flóris százötven évvel ezelőtt a Bakonyról írott monográfiájának kapcsolódó részleteivel. Az ismertetéshez a nagy térkép megfelelő szeletét is hozzácsatoltuk, ami a szöveg után egy jelölt klikkeléssel érhető el.
Nagy Péter elmondta, hogy a legrövidebb túra Pápateszér-Farkashegyről indul a fenyőfői ősfenyvesbe, a leghosszabb pedig Győrből Pápateszér-Farkashegyig tart. A Reflex munkatársa örömmel újságolta, hogy az új Bakony-térkép létrejöttében a térség önkormányzataitól – Pápateszérről külön említette Milinszki Tibor erdészt és Szalczer György iskolaigazgatót – nagy segítséget kapnak.

Rómer a Bakonyban

Rómer Flóris, a híres bencés történész, régész annak idején hetenként ismétlődő kirándulásokon barangolta be a közép-dunántúli rengeteget. Feljegyzéseket – ahogy ő nevezte, „természetrajzi és régészeti vázlat”-okat – készített, tarisznyájába jellegzetes bakonyi kőzeteket, távoli korok tárgyi emlékeit gyűjtötte össze, amiket később múzeumoknak ajándékozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orchidea Hotel Mosonmagyaróvári csoport

Máriakálnok–Dunakiliti 2–7 (1–1). Gsz.: Mátyás, Fülöp, ill. Kurucz (3), Sipos, Hajós,… Tovább olvasom