Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Bakos András: Egy egész életre szól

Bakos András, a Délvilág szentesi, csongrádi és makói szerkesztőségének vezetője Füst Milán A feleségem története című regényéről beszél.
„Negyedikes gimnazista voltam, amikor Egerben jártunk osztálykiránduláson, és egy kis könyvesboltban elkezdtem olvasni ezt a regényt. Füst Milánról tanultuk, verseket ír; nem tetszettek a versei. Flegmán azt gondoltam, miközben levettem a polcról a könyvet, hogy ugyan mit lehet írni ilyen semmitmondó cím alatt. A regény azonnal megfogott: ahol kinyitottam, épp egy ingerült párbeszéd zajlott férj és feleség között. A beszélgetés a házasságukról szólt. Végül az asszony azt kérte, menjenek már el valahová. Vajon hová viheti ezek után? Lapoztam: 'Sikoltott is, kacagott is, s ha már nagyon megijedt, hol a fülembe, hol az orromba fogózott. Némelyek nevettek rajtunk. Korcsolyázni vittem ugyanis.'

Ha valaki megszeret egy könyvet, az a kapcsolat egy egész életre szól, akkor is eleven, ha az ember két-három évig nem olvas bele. Legföljebb aztán olyasmit lát benne, ami miatt muszáj újból elölről kezdeni. Ezzel nem árulok el semmi újat. De nekem azért is tetszik ez a regény, mert jó néhány olyan ember lehet Magyarországon, aki jól figyelt irodalomórán, és azt hiszi, mindent elolvasott, amit kellett, de ezt éppen nem ismeri. Elképzelem, hogy közülük páran a kezükbe veszik, és meglepődnek. Ez pedig azért jó, mert egyre kevesebb manapság a kellemes meglepetés."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom