Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Balatoni ingatlanok: a határ a csillagos ég

A Balatonnál ma jobbára csak a magyarok vesznek ingatlant, ez egyben azt is jelenti, hogy visszaesett a kereslet. Az ingatlanközvetítőknél utoljára három-négy éve volt nagyobb mozgás: ekkor jött meg a németek vásárlókedve.
Hinnénk, hogy a Balaton mellett megfizethetetlenek az ingatlanok. Azok is, de csak annak, akinek Győrben vagy Sopronban sincs pénze lakásra. A balatoni árak meglepően szélsőségesek, akad balatonalmádi családi ház 11 millióért, de van, aki 30 millió alatt nem adja az egyszerű nyaralóját. Ha olyan lesz a kereslet, mint mostanában, nehezen fog elkelni az ingatlanja ennyi pénzért. A Balaton melletti régi, szocialista stílusú épületek vagy az egymás hegyére-hátára felparcellázott telkek nem túl kelendőek, tíz-tizenötmilliónál nem adnak többet értük.

A németek is eladják

Németh Ilona alsóörsi ingatlanközvetítő szerint ma a németek között szinte egyáltalán nincs komoly érdeklődő, a nyaralók, hétvégi házak, családi házak a magyarokat érdeklik. Ennek az is az oka, hogy azok a németek, akik a Balaton partján akartak lakni, három-négy éve megvették a maguk nyaralóját, s ma ők az eladók. Igyekeztek, s ma is próbálják tartani a régi árakat, de a kereslet egyre visszaszorul, a kínálat növekszik és sokakat már csak a tízmillió alatti ingatlanok érdekelnek.
A tulajdonosok feltételei gyakran meglepik a vevőt. Egy alsóörsi hirdetőt például nem lehet lebeszélni arról, hogy panoráma nélküli, régi családi házát hatvanmillióért kínálja egy olyan helyen, ahol harminc-negyvenmillióért is kelnek el hasonló épületek.
Németh Ilona elmondta, a legtöbb érdeklődő Budapestről származik, s ha rangsort kellene állítani, a második helyen állnak a győriek és a Győr környékiek, akik főként a legközelebbi pontot, Csopakot célozzák meg. A vevők legnagyobb része családi házat venne, nem nyaralót, mivel az utóbbira nem vehet fel hitelt, s az illeték is tíz százalék.

Misztikus menedék ?

Az ingatlanközvetítők számára rendszerint a németek okoznak meglepetést, amennyiben a „ Plattensee " -t valami misztikus menedéknek látják, s egyszintes házat keresnek, hatalmas, de csendes kerttel, szomszédság nélkül, s a minimum, hogy a lábuk beleérjen a vízbe. De sajnos ott zúg a vasút, pokoli zsivaj jön a főút felől, a Balatonig pedig sétálni kell. Szomszédság nemhogy nincs, de végiglakja az északi partot. A luxusigényűek vagy lemondanak a Balatonról, vagy építkeznek. A csopaki hegyen már nem ritka a hetven-nyolcvanmilliós „ házikó " , ahol a család reggelente kikönyökölhet a Balaton fölé.
A közvetítők tapasztalata egy szempontból a Balatonnál is az, ami a Kisalföldön, hogy akinek már lenne harminc- vagy negyvenmilliója egy házra, az építkezik.

Kapcsolódó cikkek:

Kevesen akarnak nyaralót venni (2002-05-07) >>
Nagy kínálat, kicsi kereslet (2002-06-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a… Tovább olvasom