Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Balatoni nádaratás: egyelőre se jég, se pénz

A balatoni nádaratásra meghirdetett közbeszerzési eljárás tenderbontása hétfőn megtörtént, de egyelőre nem érkezett meg a pénz a feladat végrehajtására - mondta Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője.
Hanga Csaba beszámolója szerint az 1.200 hektárra tehető balatoni nádas egyharmada természetvédelmi terület, a többit három évenként célszerű lenne learatni. Ennek a vízvédelmi feladatnak az elvégzésére két évvel ezelőtt még 15 millió forint jutott, tavaly pedig ennek alig több mint a fele. Így az elmúlt évben a befagyott tó ellenére a kívánatos 250-300 hektárnyi nádasnak csak a felét sikerült learatni.

Az idén a vízügyi kirendeltség 10 millió forintnyi forrást igényelt az agrártárcától földalapú támogatásként a feladat elvégzésére. Az összeget a korábbi években időben megkapta, most azonban a tenderbontás idejére sem érkezett meg. Amennyiben a pénz a jövő héten esedékes eredményhirdetésig nem érkezik meg, a vízügyi igazgatóság nem tudja megkötni a szerződést az idei kiírásra jelentkező 6 vállalkozóval, és az idei nádaratás javarésze elmaradhat - mondta a szakember.

A vízügyi kirendeltség az igényelt támogatás segítségével az idén 120 hektárnyi nád learattatását tervezi, amelynek elvégzéséért a pályázók hektáronként 70-75 ezer forintot kapnának. Amennyiben nem érkezik meg az igényelt támogatás, a vízügyi igazgatóság saját erőforrása 24 hektárnyi nád learatására elég.

Az iparilag hasznosítható, jó minőségű nádas 40 hektárnyira tehető, ezért fizetnek az aratást végzők, az előzetes felmérések alapján hektáronként 25 ezer forintot. Magánszemélyek, önkormányzatok, horgászegyesületek 10-20 hektárnyi nádas önköltségen történő learatására kértek eddig engedélyt.

A nád aratására legalább három évenként nemcsak vízvédelmi okokból van szükség - fejtette ki Hanga Csaba -, hanem mert a vágott, jó minőségű, sűrű nád a part mechanikai védelmét is jobban ellátja, mint az elhajlott, vízben rothadó szárakkal keveredő, részben pusztuló állomány.

Nehézségeket okoz, ha a tél során nem alakul ki megfelelő teherbírású jég a Balatonon, de a nádaratás szempontjából ez egyelőre másodlagos szempont. Az a nádasmennyiség, amelynek learatása az idén támogatást kaphat, javarészt a partról is levágható - mondta Hanga Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb adathalász kísérlet

Újabb adathalász kísérletről számolt be a CIB Bank hétfőn. Tovább olvasom