Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Balázs Péter: nincs magyar diplomácia átgondolt nemzetpolitika nélkül

Átgondolt nemzetpolitika nélkül nincs magyar diplomácia - nyilatkozta Balázs Péter külügyminiszter a Népszava szombati számában, amelyben szólt Magyarország uniós elnöki felkészüléséről is.
"Mást se teszek, mióta külügyminiszter lettem, mint a magyar nemzeti érdekeket érvényesítem" - nyilatkozta a külügyminiszter azzal összefüggésben, hogy a lap újságírója emlékeztetett Kövér Lászlónak, a Fidesz országos választmánya elnökének arra a kijelentésére, hogy a külügyi tárca jelen formájában nem alkalmas a nemzeti érdekek képviseletére.

Balázs Péter az interjúban kijelentette: "hét szomszédunk közül ötnél a magyarok helyzete jó, ígéretes, fejlődik. Azzal csak ártunk a környező országokban élő nemzeti kisebbségeinknek, ha a magyar belpolitikát próbáljuk kivetíteni rájuk. Nem szerencsés, ha Budapest határozza meg a határon túli magyarok politikáját. Kifejezetten káros, ha valaki az egységet bomlasztja."

A külügyminiszter elmondta, hogy a lisszaboni szerződés nyomán egy sor olyan változás történik az Európai Unióban, amelyek könnyebbé teszik a közös kül- és biztonságpolitikai fellépést. De ezekkel az intézményi változásokkal már most öt évet késtünk.

Magyarország 2011 első félévi európai uniós elnökségének eseménynaptár-tervezete már elkészült - nyilatkozta Balázs Péter. "Az sem kizárt, hogy a magyar elnökség alatt informális csúcstalálkozót tartanak. Lesz néhány találkozó az EU és harmadik országok között (ilyen például az EU–Egyesült Államok- vagy EU–orosz-csúcs). Sok szakértői találkozót is tervezünk. Ha csúcstalálkozót kell rendeznünk, azt Budapesten tartjuk. Elképzelhető, hogy EU–Izrael-csúcsot is tartunk, amelyet biztonsági okokból Visegrádra vihetnénk. Balatonfüreden is lehetnek tanácskozások. Összesen tíz helyszínben gondolkodunk. Figyelembe kell vennünk, hogy Ferihegy az egyetlen nemzetközi repülőterünk, amely egész évben üzemképes. Ferihegy 1-en rendezzük be a fogadóbázist."

A választások utáni helyzetet érintve a külügyminiszter azt mondta: ha az új kormányzat okosan cselekszik, akkor megtartja a folyamatosságot. Változás csak a miniszterek személyében lesz, a szakértőkében nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már emelkedhet az új autók eladása 2010-ben

Az elmúlt évben jelentős mértékben esett Magyarországon az új autók értékesítése, azonban a… Tovább olvasom