Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Balczó: tart a pénzek kivonása az egészségügyből

A forráskivonások mögött mindig közvetve vagy közvetlenül lobbi- és magánérdekek állnak - mondta a jobbikos politikus.
Balczó Zoltán szerint az egészségügy több évtizede tartó átalakításának az eredménye minduntalan az, hogy pénzt vonnak ki a regnáló kormányok a rendszerből, csakúgy, mint a jelenlegi kabinet. Az Országgyűlés jobbikos alelnöke erről pénteken Miskolcon beszélt, ahol a párt a városi Semmelweis kórház előtt tartott demonstrációt.

A politikus az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a forráskivonások mögött mindig közvetve vagy közvetlenül lobbi- és magánérdekek állnak.

Balczó Zoltán azt mondta: a kormány politikájának az egyik legnagyobb vesztese az egészségügy, Magyarország feleannyit fordít az ágazatra, mint az OECD-országok.

A Jobbik azért szervezett demonstrációt a kórház elé, mert a párt megítélése szerint az "egészségügy szétverését 2007-ben megkezdő MSZP-SZDSZ-kormány politikáját napjainkban felgyorsult ütemben folytatja a Fidesz miskolci csapata".

Badány Lajos, a Jobbik helyi politikusa korábban sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a teljes Borsod megyei kórházi ellátórendszert feláldozzák egy monumentális intézmény, a megyei kórház úgynevezett Csillagpont projektjének hívott "vízió" miatt, amely által a megyei egészségügyi pályázatokat egy szűk csoport vonja közvetlen ellenőrzés alá.

Kitért arra, hogy Miskolcon megszüntették a vasgyári kórház traumatológiáját, s megkezdődött a Semmelweis kórház "agóniája" is, onnan a szakmai szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával szinte az teljes fekvőbeteg-ellátást a megyei kórházba zsúfolják össze. Hozzátette, a szülészet-nőgyógyászat csak azért kapott némi haladékot, mert azt korábban pályázati támogatásból fejlesztették, s annak feltétele az ellátás fenntartása volt, különben vissza kellene a pénzt fizetni.

A Fidesz miskolci frakciója az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor azt írta: "az MSZP és a Jobbik kéz a kézben immár sokadszorra bizonyítja, hogy képtelenek megérteni a gyógyítás alaptörvényét, miszerint a betegnek az a fontos, hogy a kórházból egészségesen távozzon, miközben jól képzett orvosok kezelik, és modern műszerek segítik a gyógyítók munkáját."

"Az általunk épített Csillagpont projekt lényege éppen az, hogy felszámolja a fölösleges párhuzamosságokat, és olyan intézményhálózatot hoz létre, amelyben elérjük, hogy mindegyik betegségtípus esetében világszínvonalú ellátást kapjanak a betegek. A miskolci kórházfejlesztési projektek tehát pontosan a specializálódás ésszerű útján haladnak, és Miskolcnak ehhez a Fidesz-kormány több mint 20 milliárd forintot biztosít" - olvasható a Kiss János helyi frakcióvezető által jegyzett közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szovjet gránátot találtak a Fradi-stadion bontása közben

A környéken területzárásra nem volt szükség, csak a stadion belterületét ürítették ki. Tovább olvasom